Sunday, May 3, 2020

Ma tot gandesc...

... la "copiii nascuti in lanturi" despre care vorbeste pr Arsenie Boca. Sunt multi factori care influenteaza intocmirea celor dinlauntru ale unei fiinte noi. Unul dintre acestia este felul in care a fost zamislit, cuprinzand aici toata starea sufleteasca si trupeasca a parintilor, dar si conjuncturile impreunarii lor.

La acestea din urma as vrea sa ma opresc putin si sa detaliez niste nuante (care vor genera si scaderi duhovnicesti diferite) pe care le-as clasifica astfel:
- copii zamisiliti in afara tainelor bisericii (din parinti necununati) care sunt clar dezavantajați initial chiar daca s-au nascut din oameni care se iubesc, in familii linistite si prospere material. Cu atat mai tarati duhovniceste vor fi cei chemati la viata in urma violurilor sau adulterelor.
- copii nascuti din parinti cununati care sunt madulare vii si sanatoase in trupul bisericii si au dragoste, rabdare si delicatete unul fata de celalalt si sub acest aspect al intalnirii fizice. Acestia au toate premisele unui start duhovnicesc bun.
- copii conceputi de parinti care traiesc partial legea bisericii, din neinfranare: nu isi doresc copii, au o situatie familiala grea, dar nu pot purta crucea abstinentei, neglijand uneori chiar riscul letal bazat obiectiv pe un diagnostic grav al mamei. Desi parintii lor nu le rapesc darul vietii (si cinste lor pentru aceasta biruinta) ei vin pe lume infruntand multe ispite potrivnice (cartirea si dezechilibrul parintilor, saracie, inclinare spre patima trupeasca)
- copii zamisliti prin silirea unuia dintre parinti (in special a mamei, dar sunt si exceptii) Aceasta silire se poate face in diverse grade
    fie brutal, prin forta fizica,
    fie prin insistenta si hartuire,
    fie prin tenici de manipulare (inclusiv manipulare religioasa)
-una dintre cele mai urate conjuncturi de concepere a unui copil este folosirea lui (sau a sexualitatii in cuplu in general) pentru a controla partenerul. Ii mai fac un copil:
    ca sa fiu sigura ca nu ma paraseste
    ca sa o tin ocupata
    ca sa obtin o mostenire
-exista, in mod exceptional, si situatii in care prin copilul din pantece se urmareste un rau indirect (de obicei este vizata mama, dar nu e obligatoriu) o distragere fortata de la un obiectiv de viata, o amanare sau accelerare a unor evenimente si decizii importante.

Avand toate acestea care intineaza zamislirea pruncului in minte, priviti-va cu ingaduinta copiii si insistati mai mult pe rugaciune decat pe mustrare sau sfatuire prin cuvant. Pentru cei inca nenascuti:

3 comments:

  1. Iertati ma am citit si recitit dar parca sunt legata la ochi...vreti sa spuneti ça copiii trebuie doriti de ambii parinti? Si daca doar unul doreste ,sa se roage cu staruinta
    si sa astepte, poate se intampla cu ingaduinta de la Dumnezeu?

    ReplyDelete
  2. In principiu, da. Aceasta este situatia ideala. Orice modificare vine cu mici suferinte atasate. Dumnezeu insa poate modifica orice, absolut orice.

    ReplyDelete
  3. Atunci nadejde si rabdare, chiar daca uneori este foarte greu! Domnul pe toate le stie , El cunoaste cel mai bine sufletele noastre. Daca nu mi as mai face socoteli dupa mintea mea...altfel ar sta lucrurile! Doamne ajuta!

    ReplyDelete