Monday, August 11, 2014

Goji



Am cumparat si eu de la supermarket pomusoare goji, dar nu stiam ca sunt atat de eficiente in arderea grasimilor , cu atat mai mult nu stiam ca pot deveni periculoase pentru sanatate daca sunt consumate in cantitati mai mari.

Cred ca am sa le recomand catorva cunostinte care sufera de pe urma obezitatii, dar nu prea au vointa sa lupte cu ea prin restrictii alimentare sau efort fizic sustinut.

Sunt curioasa daca merg consumate pe timpul sarcinii sau alaptarii, fiindca se pare ca viata mea se desfasoara numai pe aceste doua lungimi de unda :)

Saturday, August 9, 2014

Fara gust

In postul adormirii Maicii Domnului micul dejun si gustarea de dupa-amiaza in familia noastra au fost invariabil bazate pe fructe. Din pacate pe piata nu prea am avut parte de fructe gustoase (poate din cauza ca nu a fost suficient de cald). In ciuda acestui fapt am tinut sa ne incarcam bateriile cu toate beneficiile lor nutritive (care nu cred ca se diminueaza odata cu scaderea zaharurilor). In mintea mea felul in care reusesti sa te vitaminizezi vara reprezinta cel mai important mod de stocare a "conservelor" pentru iarna. In interiorul organismului e cea mai de seama camara cu rezerve pentru sanatate.

In vara asta nu am gasit de cumparat pepeni galbeni dulci, asa ca i-am servit in stil sandvis, cu felii de paine si miere.

Tot in combinatii am reusit sa consumam si cantitati impresionante de afine: strecurate intr-o crema facuta din banane, cacao, fulgi de ovaz, miere si un strop de ulei de masline.

Nectarinele au fost acceptate ca atare (chiar daca a trebuit sa insist sa fie consumate). M-am conformat preferintelor copiilor pentru cele mai crude si mai tari, desi mie mi se par mai aromate cele mai coapte.

La capitolul lubenita ne-am axat mai ales pe cele de marime medie-mica, desi a fost nevoie sa luam cate doua. Pana acum lubenita e cea mai indragita si nu-mi trebuie sa gasesc nici un artificiu culinar ca sa le-o servesc.

Caisele sunt ultimele in top, nu ne plac nici gustul, nici consistenta lor, nici coaja lor pufoasa. Dupa ce le-am aruncat de vreo doua ori asa cum le-am luat din piata, am evitat sa mai cumparam.

De truguri, prune, mere, pere nici nu ne-am atins, mai asteptam sa vina toamna...

Thursday, August 7, 2014

:)

La rugaciunile de seara Eca simte nevoia unei adaptari a rugaciunii domnesti:
"Tatal nostru care esti in ceruri... painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua maine..."
-De ce schimbi textul, draga?
-Pai, pe ziua de azi am terminat de mancat, nu mai avem nevoie de paine decat maine dimineata.

Tuesday, August 5, 2014

Ce te faci...

...cand sotul nu ia tocmai cele mai bune decizii referitoare la banii familiei?

Desi stiu cum sta treaba cu ascultarea (ca fata de Domnul) care este randuita femeii, cand vine vorba de aspecte concrete simt ca tebuie sa existe o alta perspectiva pornind de la care sa ma eschivez de la statutul meu care implica supunere. Imi argumentez in fel si chip ca sunt probabil o exceptie si ma ispiteste fantastic ideea de a ma erija in sef de trib :) Lumeste vorbind, am cea mai mare dreptate.

Toate acestea nu arata decat ca ratacesc de la cararea cea ingusta care m-ar duce la mantuire, stiut fiind ca mantuirea nu consta in echilibru financiar, ci in implinirea poruncilor dumnezeiesti chiar cu pretul unor dezavantaje materiale. Vorba ceea: mai bine o pace stramba decat o judecata dreapta.

De cate ori m-am trezit la timp si am primit ceea ce mi se intampla ca pe o lucrare a lui Dumnezeu asupra mea (fara sa privesc la intermediarul numit sot) lucrurile s-au asezat cum nu se poate mai bine si nici macar nu trebuit sa indur vreo paguba efectiv (a fost de ajuns ca m-am aratat dispusa sa o indur si am zis cu orice risc "faca-se voia Ta")

Ultima patanie de acest fel s-a incheiat cu bine ieri. Concret, in ordine cronologica, am recurs la urmatoarele strategii:

  • discutii pasnice, contraargumente, fara cicaleala
  • discutii mai aprinse, mai frecvente, evidentierea modului in care s-a gresit
  • suparare, imbufnare, ultimatum-uri
  • mobilizat copiii mai marisori pentru acatistul sf Mina 
  • sunat la duhovnic pentru a inmulti rugaciunea

Dupa ultimii doi pasi, ceea ce incercam sa realizez de multa vreme cu vorba lunga, s-a finalizat in doua zile (am recuperat banii care pareau pierduti, am gasit persoane dispuse sa ne imprumute cu cate ceva si am si achizitionat foarte avantajos ceea ce ne doream). Mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului...

Saturday, August 2, 2014

Atasament

Ma gandeam zilele trecute ca atunci cand copiii cei mari erau mici ma jucam mult mai mult cu ei decat o fac acum cu Grigo si Elena. Uneori imi reprosez ca ar trebui sa stam mai mult timp impreuna, sa ne imprietenim mai profund. Acum prefera sa se joace ei intre ei (recunosc ca nu sunt la fel de inventiva, de vesela si zglobie ca surorile lor si nici la maimutareli placute copiilor mici nu excelez) iar eu imi vad de treburi, motiv pentru care relatia cu cei mai mici mi se pare mult mai firava.

La inceput m-am intristat, apoi mi-am zis ca poate e mai bine ca atasamentul lor e mai putin conturat, fiindca in aceasta viata pamanteasca se vor desparti de mine la o varsta mai tanara decat ceilalti. Fiind mai putin legati de mine, vor suferi mai putin...

In ceea ce ma priveste si sentimentele fata de ei sunt nuantate diferit la copii din generatii diferite: desi ii iubesc la fel, pe primii eram preocupata sa-i formez intr-un anume fel (eram fixata cumva pe instruirea lor), in timp ce pe ultimii simt nevoia sa-i rasfat cu acceptarea si sa le transmit multa caldura sufleteasca.

Nu pot spune daca e o etapa de maturizare a mea ca mama sau daca asa pune Dumnezeu in inima mea pentru fiecare copil ceea ce el are nevoie sa primeasca. Gandul imi spune ca nu trebuie sa ma fortez sa fiu ceea ce nu sunt, ci sa dau tot ce pot mai bun miscandu-ma totusi pe coordonatele emotionale pe care ma situez in mod firesc.

Cu fiecare copil daruit de Dumnezeu invat sa iubesc altfel...