Citind
acest articol despre cum reactioneaza copii la incercarile adultilor de a impune limite nu ma recunosc aproape deloc in descrierile autorului. In copilarie am fost in general ascultatoare, iar cand parintii mi-au impus limite am incercat cel mult sa trisez si sa-mi fac voia sau am plans de ciuda (ceva impersonal, nu ura autentica), in niciun caz nu am facut crize, nu m-am gandit la razbunari pe ei, nu am dat vina pe altii, nu m-am lingusit, nu m-am rastit la ai mei, nu am devenit o visatoare si nici nu am devenit avida de competitii in care sa ies castigatoare.
Lucrari similare in care se demonteaza ideea ca parintii ar trebui sa impuna vreo restrictie pornesc de la aceeasi falsa ipoteza cum ca majoritatea copiilor dezvolta comportamente si sentimente negative daca sunt obligati sa faca ceva sau sa renunte la ceva. Se pleaca de la texte ca "sa ne aducem aminte din copilaria noastra ce simteam cand mama ne obliga sa..." dupa care sunt insiruite tot felul de reactii pe care nu ni le-am dori la draslele noastre, dintre care unele sunt chiar lipsite de legatura cu interdictia cu pricina (ni se induce de fapt ca de vina sunt restrictiile noastre) ca, de pilda "getting sick"- imbolnavirea din articolul de mai sus.
In plus, nu am vazut copii mici (si frecventez de ceva ani comunitati cu populatie majoritara sub 4-5 ani) sa faca tantrumuri strict din cauza interdictiei, criza survenind cel mai adesea daca interdictia e pe un fond de oboseala, hipoglicemie sau boala. Daca doar interdictia ar fi trigger-ul atunci s-ar vedea sute si mii de bebelusi isterici la fiecare colt de strada, fiindca bietii copii aud mult prea des "Nu e voie!"
|
limite: acu 10 ani, in butoiul de varza :-) |
Cu cat copiii sunt mai mari limitele pot fi explicate sau chiar negociate cu copiii, deci exista cu atat mai putin loc pentru resentimente.
Nu discut aici daca parintii sunt sau nu rezonabili in ceea ce le cer copiilor, ci doar faptul ca ascultarea este o stare fireasca a copilului. Ca si criteriu de a impune limite eu folosesc (atat cat ma duce finetea duhovniceasca) ca filtru pentru ceea ce-mi vine sa le impun copiilor intrebarea "Fac eu asta din dragoste pentru copilul meu, ca el sa fie sanatos trupeste si sufleteste, sau sunt motivata de patimi si de ambitiile mele in ceea ce priveste viitorul lui?"
Si, intr-adevar, unii copii doresc sa li se impuna limite. La ora 9 seara intr-o zi de post, Maria vrea sa manance o ciocolata neagra Heidi cu alune. Ma anunta ce vrea sa faca si eu ii zic preocupata de altceva: "Mama, esti mare, faci ce vrei!" Raspunsul: "Mami, daca-mi zici asa simt ca nu ma mai iubesti. De fapt eu vreau ca tu sa ma opresti sa o mananc. N-am chef sa nu dorm la noapte." Adevarul adevarat :-), spus de un copil de 10 ani.