Friday, December 25, 2020

Primul...


... an in care m-am implicat putin sa inveselesc decorul de sarbatori la bisericuta noastra. Asa am simtit de data aceasta, sa punem putina culoare si stralucire in plus pentru cei mai copilarosi, si mari, si mici. Nu am pus brad in biserica fiindca nu imi place ideea altui obiect central in afara celor care tin strict de cult, dar ne-am jucat putin cu bradutul din curte. 

Thursday, December 24, 2020

Scopul...

...vietuirii noastre pe pamant este dobandirea Duhului Sfant. Avand in minte acest dreptar, crestinii trebuie sa isi defineasca propria viziune despre munca si sa o dozeze corespunzator. Scriu aceste randuri ca sa imi inviorez discernamantul si sa mai atenuez putin valul de standarde si nevoi inchipuite prin care duhul lumesc fura linistea in care am putea simti temeiul duhovnicesc al sarbatorii de maine. 

Stricatoare de suflet e si "trandavirea cea rea" dar si obsesia muncii asidue fara proiectie spirituala. Dupa cum lenevirea nu se poate integra in portretul crestinului cumsecade, nici filosofia de viata a workaholicului nu e compatibila cu ceea ce nu invata Biserica despre o vietuire echilibrata si mantuitoare. 

In Scriptura se vorbeste despre castigarea painii cu sudoarea fruntii, dar ce este mai mult decat atat nu isi are rostul in context evanghelic. Avem ziua de odihna, un timp randuit pentru cautarea celor netrupesti, fiindca sufletul se odihneste numai in Domnnul. Mantuitorul da exemplul crinilor care "nici nu torc, nici nu tes" ca sa intelegem cat de vatamatoare e grija excesiva pentru nevoile zilei de maine. Iarasi, daca ne raportam la varfurile ascetice ale ortodoxiei vom vedea ca pentru ei munca nu era decat un mijloc de subzistenta si de tintuire a mintii la ceva folositor dupa ce obosea cugetand la cele inalte. Avem exemplul Martei si al Mariei si aprecierea vadita facuta de Hristos special consemnata de evanghelisti ca sa fie totul foarte clar despre cat valoreaza stradaniile pentru trup. 

Indiferent ca este fizica sau intelectuala, munca il ajuta pe om in masura in care il zideste si sufleteste. Implinirea si reusita in viata sunt atestate de bucuria si pacea din suflet si de comorile duhovnicesti agonisite de fiecare in vistieria inimii. Superficiali fiind, tindem sa valorizam oamenii prin prisma a ceea ce produc muncind, uitand ca toate acestea "pamant sunt si in pamant se vor intoarce", dar fiecare om este nemuritor si valoros in sine ca purtator al chipului lui Dumnezeu. 



Sunday, December 20, 2020

Daca nu...

... ai chef sa faci curatenie, te poti incuraja si motiva privind asa ceva. La noi nu prea se mai pune accentul pe educarea fetelor pentru a fi bune gospodine, ba ar parea chiar penibil multora sa postezi video despre aceste preocupari pentru munca "de jos". 

In general lucrurile evolueaza in detrimentul asezarii de odinioara a familiei si caminului, asa ca putinele care nu consideram indeletnicirea curatarii si ordonarii casei degradanta pentru diplomele pe care le avem in CV sau pur si simplu nesuferita trebuie sa ne invioram comunicand (fie si online) cu surse informationale care ne hranesc in acest sens.

As face un indemn, fiindca la crestini orice demers superficial este fara valoare: fa curatenie si ordine din interior spre exterior, incepand cu tine insati, cu gandurile, emotiile, programul, alimentatia si vestimentația ta, apoi te poti ocupa de casa si familie, si dupa aceasta de altii! Cum vei aduce pace, lumina si bucurie in viata altora, daca tu insati esti in dezechilibru, dezorientare si intuneric? 

Friday, December 18, 2020

Anul...



... acesta ne-am facut de doi braduti, ca sa mai recuperam anii in care nu am avut niciunul 😊

Tuesday, December 15, 2020

Am citit...

... in comentariile voastre despre felul in care fratii mai mari primesc vestea unui nou copil in familie. Nici la noi entuziasmul nu a fost maxim, dar pot sa spun ca dupa venirea pe lume a bebelușului afectiunea a fost debordanta.

Felul in care cei mici reactioneaza poate fi influentat direct, prin educarea copiilor "pro-viata" de mici. Aici va puteti alege fie povestiri si jocuri, fie convorbiri tintite pe tema binecuvantarii pe care o reprezinta un copil pentru familie, despre cat de amuzanti si dragalasi sunt bebelusii sau despre cat de importanta este lucrarea aducerii pe lume a unui copil. E timp de pregatire psihologica pentru primirea noului membru al familiei pe toata durata sarcinii.

Modelarea unui raspuns pozitiv al copiilor fata de fratii mai mici se face si indirect, prin afisarea de catre parinti a unei atitudini pozitive, prin exteriorizarea a tot ce inseamna bucurie in viata alaturi de multi copii. 

Trebuie sa recunosc ca in primii ani de casatorie am fost cu totul straina de aceste cunostinte si probabil, daca ar fi fost numai inraurirea mea, copiii cei mari s-ar fi scarbit de viata de familie. Dumnezeu insa, in bunatatea Lui, i-a acoperit sa nu imi vada cartirea in toata hidosenia ei si mi-a ascultat rugaciunea de a vindeca in inimile lor ranile pe care eu din nestiinta si neputinta le-am facut. Asa se face ca in prezent toti isi doresc familie cu mai multi copii, iar cand vine vorba de a alege un stil de a vietui, prefera galagia si animatia casei pline de prunci (desi, paradoxal, inca se mai enerveaza pe neoranduielile facute de cei mici).

Daca aveti si alte idei sau recomamdari de jocuri si lecturi pentru atenuarea impactului venirii pe lume a unui fratior nou, le puteti impartasi in sectiunea comentarii spre folosul duhovnicesc al tuturor familiilor crestine. 

Sper...

... sa o termin anul asta. Ritmul in care progresez cu lucrul de mana e un marker fidel al timpului meu liber ☺️



Monday, December 14, 2020

Exceptand...

... situatiile in care apar probleme de sanatate in familie, perioada in care primii doi copii sunt mici este perioada cea mai solicitanta din viata de mama, atat fizic, cat mai ales psihic. 

Chiar si cele care nu au primit niciun ajutor in cresterea copiilor si nici nu asteapta vreunul, pot avea la al treilea copil o surpriza placuta din partea copilului mai mare, fiindca de obicei el este dornic sa se implice in ingrijirea bebelusului si, cu putina indrumare, poate fi de un real folos. Nu trebuie subestimat confortul pe care il aduce degrevarea de micile sarcini pe care el le poate indeplini: sa aduca un scutec, o hainuta sau o crema pt fundulet, sa supravegheze bebelusul 1-2 minute, sa ii amuze cu jocuri simple pe fratii mai mici. 

Un avantaj in plus ar fi acela ca mama intra de data aceasta mai usor in rutina vietii cu cu nou bebelus, nu mai are atatea nelamuriri si spaime ca la inceput. Este mai sigura pe ea in tot ceea ce face ca mama si stie in mare cam la ce sa se astepte in fiecare etapa a vietii sugarului. Nu se mai alarmeaza la fel nici in cazul micilor incidente ale copilasilor, de genul cucuielor sau degustarilor de pietre si talpi de papuci. Nu mai e preocupata in aceeasi masura sa il dezinfecteze intempestiv sau sa il schimbe obsesiv la cea mai mica pata pe tricou ca sa arate ca bebelusii din reclame. E per total mai echilibrata pentru simplul fapt ca stie din experienta ca nu va dura o vesnicie pana cand se vor termina toate micile neplaceri si se va bucura altfel de dragalasenia pruncului.

Orice inceput e greu, dar a fi deschizator de drumuri pentru dezvoltarea propriei familii este cu atat mai greu cu cat in zilele noastre lupta vazutilor si nevazutilor vrajmasi este mai apriga si oamenii mai lipsiti de darzenie. 

Cele care aveti mai mult de doi copii puteti impartasi in mod constructiv in comentarii experienta voastra ca sa le imbarbatam impreuna pe surorile noastre aflate la inceput de drum si poate descurajate in lupta cu ispitele care erodeaza familia crestina. 

Sunday, December 6, 2020

Un lucru...

... de care sunt din ce in ce mai convinsa si a carui realizare de o importanta colosala tine de noi, mamele generatiei de astazi. Masura in care constientizam ca parintii de maine sunt copiii nostri de azi si modul in care insistam pe formarea lor pentru o casnicie armonioasa sunt factori decisivi ai pacii si echilibrului pe care le vor trai in casele lor.



Saturday, December 5, 2020

Nu stiu...

...cum faceti voi ciorba de peste, dar eu, in perioada asta adaug in ea icre de crap. Cumparam pestele intreg (de la particulari, cu 15 lei/kg) si cand il sectionam "recoltam" un castron mare de icre proaspete. Salata de icre nu fac decat din icre de la pescarie, fiindca imi este teama de infectii (desi am inteles ca nu crapul este cel mai riscant peste) asa ca le prefer preparate termic. Mai demult le prajeam, dar nu mi se pare cea mai sanatoasa varianta, deci le adaug la sfarsit ca pe galuste in ciorba facuta din capetele crapilor (poate si vreo doi-trei carasi, pentru o aroma mai intensa). 

PS Eu nu dezosez pestele, fiindca nu sunt adepta gatitului migalos. Fierb mult timp (ore) in apa multa (cu putin otet) pana isi lasa tot gustul, apoi strecor acea zeama in alta oala si fierb in ea legume+verdeata+icre. 

Tuesday, December 1, 2020

Crestinii...

...adevarati sunt oameni in cautarea unei  imparatii care nu este din lumea aceasta, oameni care iubesc si pretuiesc in primul rand cele duhovnicesti si pentru care porunca iubirii evanghelice este modelatoarea relatiilor interumane. 

Bineinteles, ei nu se inchipuie ca sunt ingeri in trup si nu sunt atat de rupti de realitate incat sa creada ca totul se savarseste din rugaciune, direct de la Dumnezeu. Poarta de grija cu responsabilitate de cele materiale, isi cunosc propriile limitari venite din partea trupului si nu le neaga cu ipocrizie. Atat doar, ca ei supun cele trupesti celor duhovnicesti, taind deliberat orice lucru simtit care le aduce vatamare sufleteasca.

Cunoscand toate acestea, se poate imtelege de ce pentru ei nu au sens casatoriile de proba sau divorturile frivole pentru vreo "frumuseste straina". Cei mai imbunatatiti, care au lucrarea launtrica a atentiei la miscarile inimii, vegheaza chiar si asupra gandurilor (antrenandu-se inca dinainte de a fi casatoriti si continuand apoi toata viata) ca nimic intinat sa nu le patrunda in suflet si sa strice legatura scumpa a dragostei, cea intarita de Insusi Domnul in taina cununiei.



Sunday, November 29, 2020

Un semn...

... subtil al iubirii de stapanire este felul in care reactionezi atunci cand cineva nu tine cont de sfatul tau: daca refuzul lui te irita, e clar ca vrei sa il controlezi pe celalalt. Omul care doreste sincer si dezinteresat sa ajute isi pastreaza echilibrul si nu se agita sa isi impuna opinia in viata nimanui. 

Nu ma refer la relatia parinte-copil, unde trebuie uneori sa impui si nici la situatii care au impact direct asupra vietii tale si trebuie sa faci observatii altora ca sa nu ai ulterior un dezavantaj. 

La randul lui, cel caruia i se adreseaza indicatia poate sa se tulbure, caz in care iese la iveala mandria ranita, sau poate sa asculte cu pace si sa cantareasca obiectiv o idee venita de la altul, dupa care sa ia o decizie rationala daca tine sau nu cont. 

Frig...

... ca in bisericile de la tara cu preoti prea saraci sau prea zgarciti ca sa faca focul pe vreme rece cred ca numai lucratorii la depozitele frigorifice mai indura, desi acestia din urma nu au obligatia de a sta cu capul descoperit si a canta in hala.

In biserica ar trebui sa fie cald si bine. Unii preoti ar trebui sa fie ajutati in acest sens, iar altii ar trebui pur si simplu controlati ca sa faca asta. 

Wednesday, November 25, 2020

Ne facem...

...de lucru in pas cu sezonul: decoratiuni ieftine si usor de realizat pentru cei mici (beteala, carton, castane, sclipici si vopsea aurie) 


Monday, November 23, 2020

Pe un grup...

... crestin ortodox whatsapp de donatii a aparut aseara aceasta dureroasa intrebare din partea unei mamici fara posibilitati materiale, pe care o apreciez pentru curajul de a exprima nevoia de ajutor:

Desi toti admitem ca este firesc sa ne ajutam in familie (mai ales atunci cand copiii sunt mici provocarile sunt mari) , lucrul acesta nu se intampla de la sine, ci se obtine cu cearta si cicaleala, de parca toata dragostea si bunatatea pe care le-ai crezut vreodata au fost doar teatru ieftin pentru vremurile in care iti era bine si nu aveai nevoie de nimic si toata aprinderea pentru Hristos pe care ai vazut-o la cineva pare sa se fi evaporat instantaneu lasand locul celui mai feroce egoism. 

Tin sa precizez ca singurul raspuns primit pe grup a fost acela prins in screen, deci mesajul subliminal ar fi: "Ori esti puternica, ori nu mai esti deloc. Cine te-a pus sa mai procreezi daca nu esti in stare?" Mamele acestui neam au nevoie de ajutor, fiindca in adanc suntem inca tributari unei mentalitati care devalorizeaza maternitatea. 


Sunday, November 22, 2020

Copiii...

... isi vor aminti de copilaria lor nu numai bazat pe propriile perceptii, ci si prin prisma felului in care eu o descriu involuntar in cuvinte. Copiii mei mai mari au amintiri nerealiste (induse de criticile mele) de genul: la noi in casa era mereu dezordine, noi ne certam mereu. De aceea de la un timp mi-a venit ideea sa schimb "placa". Iata cum:

Nu m-am limitat sa nu etichetez un copil, inlocuind "esti rau" cu "ai facut o fapta rea", fiindca el isi va aduce aminte ca facea doar rele. Cel mai intelept mi s-a parut sa folosesc sintagma "eu te educ/invat/sfatuiesc sa ..." vorbind apoi despre atitudinea/comportamentul pe care mi-as fi dorit sa o aiba cel mic. 

Observand evolutia atmosferei din casa, mie aceasta din urma metoda imi pare ca a dat rezultate mai bune. 



Saturday, November 21, 2020

Unii...

...stiind Scriptura, o folosesc pentru a profita de crestini, pentru a ii distruge sau pur si simplu pentru a ii batjicori. 

Cand auziti un discurs motivational despre jertfa rostit de cineva care nu este si nu va putea fi vreodata publicul tinta al unui asemenea discurs, ci se inflacareaza doar de înșiruirea maiastra a cuvintelor si savureaza la nivel teoretic logica impecabila a ideilor, amorsati-va la maxim vigilenta.

Ca un ultim test de autenticitate puneti-i o intrebari simple: "Concret, pentru ce ma jertfesc? Dar tu? Cum te impartasesti de bucuria aceasta a jertfei pe care incerci sa ne-o inoculezi noua?" In anumite cazuri nici nu este nevoie de raspuns, atat de evidente sunt parghiile exploatarii, demagogiei si abuzului.



Atat...

... de mult s-a insistat in predici despre importanta postului duhovnicesc, despre cat de rau este sa mananci carnea aproapelui barfindu-l sau certandu-te cu el, incat se pare ca oamenii incep sa desconsidere postul de carne, lactate, oua.  Consider ca aceasta este o inselare, cam ca ideea ca nu merg la biserica, fiindca trebuie sa am biserica in suflet.

Ca sa pui acoperis la casa iti trebuie sa construiesti niste ziduri trainice mai intai. Infranarea de la mancare este un prim pas, fara de care nu cred sa se fi desavarsit duhovniceste vreun ascet, caci daca nu te poti controla in planul concret al materiei, cum vei stapani navala nepalpabila a vorbelor sau lumea inefabila a gandurilor si emotiilor.

Performanta se atinge in general evoluand de la simplu la complicat, in cazul nostru de la manifestarea cuviintei in cele exterioare, apoi pe calea urcusului launtric catre minte, de unde trebuie scoase afara toate mizeriile si pusa paza puternica, apoi spre inima, pe care putini ajung sa o faca salas al Duhului Sfant si sa cunoasca imparatia lui Dumnezeu incepand din aceasta viata. 


E clar ca exista postitori infocati fara un corespondent spiritual al acestei lucrari de retinere de la cele vatamatoare, dar e si mai clar ca un om imbuibat si rob al poftelor gustului nu poate atinge curatia, blandetea si pacea inimii. 

Wednesday, November 18, 2020

O combinatie...

... interesanta si gustoasa, pe care nu am mai mancat-o pana acum: tocanita de manatarci ( cu ceapa, ardei, usturoi) + gutui (cam 25% din cantitatea de ciuperci) 

Saturday, October 31, 2020

Sanatatea...

... face parte din darul minunat al vietii facut noua de Dumnezeu si este firesc sa incercam sa o pastram. In toate este nevoie insa de discernamant. 

Oamenilor li se propun noi tipare ale normalitatii in numele sanatatii generale. Conflictele de idei pe aceasta tema sunt generate de stabilirea granitei fine intre exagerari (abuz) si masuri justificate medical si constitutional.

Oamenii se raporteaza atat de diferit la religie, medicina si drepturi in viata sociala incat nu cred ca exista o solutie de criza care sa reconcilieze toate opiniile cetatenilor. 

Macar daca s-ar intelege principiul respectarii libertatii celuilalt. Se pare insa ca ne indreptam cu pasi repezi spre o dictatura medicala in care cei care se tem de boala au pretentia de a impune restrictii celor care se simt mai optimisti.

PS si eu port masca, desi o detest pentru felul absurd si hiperbolic in care este considerata protectoare.


O alta...

... idee care ajuta mult viata de familie daca este inteleasa in acord cu invatatura Bisericii si folosind nuanta corecta semantic a cuvantului "preocupare"



Saturday, October 24, 2020

Un principiu...

... in care cred cu tarie



Ar fi...

... de dorit ca din frageda pruncie copilul sa fie zilnic partas la rugaciuni impreuna cu familia, ca sufletul sau curat sa poata simti dulceata nemateriala a momentului si sa si-o aminteasca peste ani. 

Disclaimer: si la noi exista discontinuitate in aceasta lucrare, dar inca nu m-am lasat pagubasa😊.



Tuesday, October 20, 2020

Productie...


... proprie: satisfactie maxima chiar si pentru morcoveii de dimensiuni minime😊. 

Monday, October 19, 2020

Cum...

... poti lasa reclame pe un youtube cu rugaciuni? Gandeste-te ca oamenii chiar il folosesc ca suport material pentru o comunicare spirituala pe care si-o doresc cat mai fluenta. De aceea nu este de bun simt sa o fragmentezi si sa o deviezi prin sugestii de cu totul alta natura, tinand loc cu succes ispitelor cu care vrajmasul imprastie din timpuri stravechi mintile omenesti in vremea rugaciunii. 

Thursday, October 15, 2020

O carte...

...de vizita oferita involuntar si un indiciu corect al caracterului cuiva este felul in care interpreteaza anumite situatii, incarcatura psihologica pe care o atribuie si motivatia pe care o intrevede pentru fapte si gesturi obiective dealtfel. 


Sunday, October 11, 2020

Dupa ce...

... ca sunt putini preoti care savarsesc botezul prin afundare, unii mai si renunta la idee din cauza incidentelor traite personal sau consemnate in mass-media. Se sperie si nici macar nu mai incearca. 

Cred ca o cheie a succesului ar fi insusirea unei tehnici corecte a miscarilor si cunoasterea posibilelor situatii particulare care pun dificultati.

In acest sens mi s-ar parea util de realizat un material video in stil tutorial (simplu si clar) pentru tinerii care chiar isi doresc sa deprinda micile secrete care evita marile emotii gen "mai respira sau l-a inecat in cristelnita?" 

Saturday, October 10, 2020

Am auzit...

... recent de un medicament care cupeaza starile de rau in primele luni de sarcina: Navatac. Poate usureaza viata vreunei gravide (nu suport diminutivul graviduta) care mai are si altceva de facut in afara de a varsa nonstop. 

Friday, October 9, 2020

Scoala...

... on-line intr-o familie in care nu are fiecare camera lui are niste dificultati suplimentare, dar nu imposibil de depasit. Cred ca felul in care se raporteaza copiii la acest mod de predare poate fi substantial influentat de atitudinea si sfaturile parintilor.

La noi micile probleme au fost date de faptul ca unii profesori au pretentia ca elevii sa tina camerele pornite pe toata durata lectiei si inevitabil, mai intra in cadru si bebelusa familiei (au fost si cateva situatii in care s-a si auzit in direct cum protesta).

Bineinteles, eu incerc sa le asigur linistea pe parcursul orelor de curs, dar nu reusesc 100%. I-am sfatuit pe copii sa se relaxeze, fiindca toata lumea stie ca scoala on-line nu se face din vreun studio de inregistrari, ci de acasa, iar la noi acasa e "trafic mai intens" decat in alte case. Nu putem intotdeauna "ingheta" total o camera pe motiv ca cineva este on-line acolo, si asta nu din lipsa de respect pentru profesori sau materie. 

Sunt sigura ca daca elevul este constiincios si atent, un incident izolat cu un frate mai mic care apare brusc in decor va fi cel mult amuzant. Nu sunt pentru transformarea orelor on-line in circ, ci doar pentru mai multa flexibilitate si intelegere a mediului real in care evolueaza fiecare elev. 

Thursday, October 8, 2020

O deviza...

... in modelarea caracterului copiilor, un deziderat in perspectiva si un test de validare a sfaturilor pe care le impart cu generozitate expertii psihologi, fara sa fi trait, poate, intr-o familie numeroasa de nivel economic mediu romanesc.



Saturday, October 3, 2020

Unul...

.. dintre motivele pentru care se fac avorturi este acela ca oamenii vor sa ofere copiilor o viata mai buna. Cel mai adesea acest mod de gandire nu este al muritorilor de foame, ci al unor cetateni cu posibilitati materiale decente. 

Ca sa se inteleaga mai clar cat de stupida este ideea, fiecare isi poate pune intrebarea daca ar fi preferat sa ii fie omorat un eventual frate ca sa poata avea un laptop performant sau daca ar fi mai bine sa nu mai traiasca deloc decat sa aiba o copilarie fara Lego Friends originale. 

Oferiti-le copiilor darul vietii, apoi veti vedea ca ii puteti invata sa fie bucurosi de copilaria lor si cu mai putin. 

Monday, September 28, 2020

Casatoriile...

... intre oameni din biserica nu sunt niste enclave roz intr-o lume plina de esecuri conjugale. Ele nu rezista pentru ca nu au probleme, pentru ca cel putin unul dintre soti este perfect sau a avut sansa sa isi cunoasca partenerul ideal pentru temperamentul sau. Nici macar iubirea dintre cei doi nu este intotdeauna salvatoare a relatiei. 

Ceea ce previne intr-adevar dezastrul in casatoriile intre oameni evlaviosi este ca ei se nu raporteaza la principii lumesti, ci la ceva mai inalt, in comparatie cu care toate neajunsurile celuilalt sunt niste nimicuri.

Astfel pot trece cuplurile crestine peste impasuri de genul: nu ma intelege, nu ne potrivim deloc, ma umileste, nu ii pasa de familie, nu mai simt nimic pentru, nu ii suport prezenta. 
Lucrurile se aseaza pe un fagas linistit mai ales dupa ce oamenii inteleg sa nu mai aiba asteptari decat de la ei insisi, fiindca tot ceea ce primesc in viata este ingaduit de Dumnezeu fie pentru modul gresit in care au trait si s-au raportat la semeni, fie pentru inlesnirea unui urcus spiritual. 

Sunday, September 27, 2020

Saturday, September 19, 2020

Am trait ...

... de multe ori un adevar pe care l-am mai auzit exprimat de parintii bisericii, dar pe care nu l-am inteles deplin si, in consecinta, am avut multe dezamagiri. 


Friday, September 18, 2020

O pastila...

... de educatie pe care orice adult ar fi trebuit sa o primeasca in copilarie, ambalata in diverse modalitati de exprimare:


Thursday, September 17, 2020

Sa demiti...

... pe cineva din functie, sa il elimini total, apoi sa ii organizezi tot tu petrecere de adio, cu cadouri-surpriza si texte lacrimogene? Numai intre oameni "credinciosi" se poate intampla asa ceva... 

Primul...

... dintisor, cazut pe malul marii 

Marti, 15 sept, prima zi oficiala de gradi, cu zambetele false de rigoare😊


 

Sunday, August 23, 2020

O invatatura....

... necrestina care circula in cercurile crestine printre barbati si pe care am auzit-o din nou de curand este aceea ca dupa casatorie, ca sa fii sigur ca ai nevasta cuminte si linistita la casa ar fi indicat sa ii faci in primii 3-4 ani de casatorie 3-4 copii. Nu e nimic rau in a face multi copii in perioada scurta de timp, daca totul este in buna intelegere si cu gandul cel bun. Problema apare cand totul devine "lucratura" unui barbat care se crede destept. 

Ca sa se inteleaga mai bine atitudinea abjecta fata de femeie, voi fi mai explicita. Sfatul nu este despre supunerea femeii prin iubire si intelepciune, cu reala superioritate, cum invata sf Ioan Gura de Aur si nici despre mila fata de trupul femeii la care indeamna Scriptura. Mesajul nerostit al invataturii acesteia este: foloseste fertilitatea femeii impotriva ei, ca sa ii anihilezi orice posibila "zburdalnicie". O traducere mai exacta, dar care suna prea barbar, ar fi: fa-i copii incat sa fie atat de epuizata, uratita, stresata si deprimata incat sa poti sta tu linistit ca nu te inseala.

Omul cu frica de Dumnezeu isi alege de la bun inceput o sotie virtuoasa, in care se poate "increde inima lui" si ii arata mila si dragoste. Restul lucrarii de supunere a femeii o lasa in stirea lui Dumnezeu. 

Tuesday, August 18, 2020

Definitia...

...primara a duhovnicului pentru mireni este cea inserata la finalul molitfei de spovedanie. Tot ce este mai mult decat atat poate fi nefolositor sau chiar daunator. 

Sunday, August 16, 2020

Fiindca...

...aparentele inseala inclusiv la nivel subtil si aceasta inselare este cu atat mai periculoasa in viata duhovniceasca, este nevoie de multa atentie si mult discernamant in interactiunea cu oamenii si cu informatia. Punctez si eu un jalon care mi se pare important:


Monday, August 10, 2020

Una dintre...

... dilemele vietii mele este legata de "eticheta" crestina. Pe scurt, ma refer aici la tot ce inseamna atitudine corecta duhovniceste fata de orice grosolanie sau rautate umana. 

Mi-am dat seama ca asta este este una dintre invataturile pe care vreau sa le deprind atunci cand citesc diverse pilde, cuvinte de folos si vieti de sfinti. Caut de fapt surse de inspiratie despre cum sa supravietuiesti cand esti implicat fara voie in fapte care te ranesc si te sufoca sufleteste, fara sa iti inaspresti inima si fara sa calci poruncile.

Ca o concluzie personala: ipocrizia, toleranta din lasitate si dulcegariile pseudo-virtuoase foarte bine vazute de contemporani nu sunt apanajul oamenilor autentici: "nu am venit sa aduc pace, ci sabie" 

Am rarit...

.... mult interactiunea cu blogul, fiindca simt ca trebuie sa fiu mai atenta la ceea ce se petrece concret in jurul meu si mai prezenta in mine insami ca sa prind adierea subtila, discreta si delicata a lucrarii dumnezeiesti de iubire pentru mine. Aceasta reprezinta unica mea bucurie nestricata, sursa inepuizabila de energie si punctul de sprijin in care imi gasesc intotdeauna echilibrul. Desi am in mare o viata frumoasa si implinita si nu sunt nici pe departe desprinsa de cele pamantesti, nu imi pot trage seva din nimic altceva in afara de bunatatea lui Dumnezeu. 

Wednesday, July 29, 2020

Cum va...

... place noua interfata blogger? Mie mi se pare defectuoasa la capitolul postari, fiindca nu ma pot misca pe text la fel de bine ca inainte (nu pot face niciun scroll, textul ramanand in spatele tastaturii de pe ecranul telefonului). 

Saturday, July 25, 2020

Sub masca...

... religiozitatii excesive, in plin secol XXI oamenii inca isi asupresc semenii printr-o exigenta vecina cu absurdul.

Friday, July 24, 2020

O boala...

... care face ravagii in randul credinciosilor ortodocsi si nu numai:

Sunday, July 19, 2020

O cugetare...

...de mare actualitate duhovniceasca, pentru cei care mai apreciaza curajul si demnitatea marturisiritorilor

Saturday, July 18, 2020

Intrerup...

... putin tacerea mea de sorginte minimalista 😊 pe blog fiindca simt sa manifest in spatiul virtual urmatoarea idee:
Oamenii ar trebui educati sa nu pupe sau mangaie cu sila bebelusii, iar mamicile ar trebui sa ii protejeze de aceasta neplacere. Punct.

Friday, July 10, 2020

Cum sa...

...nu tii suparare pe cei care te ranesc si te nedreptatesc: fa din durerea pricinuita de ei prilej de rugaciune.
Viata ne invata ca "tot omul este mincinos", in sensul ca fiecare este in esenta singur pe calea vietii, chiar daca suntem inconjurati de oameni care tin la noi, cel putin la nivel declarativ.

Merg...

...prin magazine cu copilul meu, pe care il iubesc si caruia vreau sa ii cumpar haine. Apar mici tensiuni intre noi pentru ca incerc sa ii ghidez alegerile dupa linia bunului simt.
E foarte neplacut ca propriul copil sa se supere pe tine cand il faci sa sesizeze indecenta modei. Logic ar fi sa se revolte impotriva celor care promoveaza vestimentatia provocatoare pana la nesimtire, nu pe mama. Cand iei masina defecta din fabrica nu iti versi nervii pe becul martor, ci faci o sesizare la producator.
Daca ai un adolescent cu care mergi la shopping, explica-i de acasa ca nu iti dai banii pe ciudatenii in trend si ca daca nu gasiti ceva acceptabil poate sa se bosumfle linistit la designerii contemporani. Poate chiar sa le transmita mesaje dezaprobatoare online☺️, dar nu e admisibil sa faca figuri cuiva care tine la el si investeste in a il imbraca cu bun gust.

Wednesday, July 1, 2020

O tratatie...

... minimalista in zi de post pentru aniversarea Mariei (nu am vrut sa treaca ziua fara o surprizica dulce 💗)

Reiau...

...treptat o veche pasiune:
E o vestuta pt Sica si sper sa nu ramana in stadiul de proiect. 

Tuesday, June 30, 2020

La...

... multi ani, Mariuca! 


In cautarea...

...simplitatii am incercat sa elimin pe cat imi permite situatia multi-taskingul, adica sa fac lucrurile pe rand, adancindu-ma in ceea ce am de facut si eliminand imprastierea gandului la alte proiecte. Scopul nu este sa fiu mai productiva, de asta are grija Dumnezeu, ci mai linistita si mai constienta de prezent.

De obicei in timp ce alaptam butonam pe internet in căutare de informatii sau scriam cate ceva. Mi-am dat seama ca pierd momente inegalabile de tandrete, de dragalasenie si prilejuri de a simti intens frumusetea vietii de mama, cu inima multumitoare fata de Dumnezeu pentru minunea pe care inca o am in brate. Vreau sa renunt macar partial la aceasta goana dupa eficienta care imi fura bucuriile prezentului.
Asa canta si ciripeste Sica la san😊

Monday, June 29, 2020

Exista...

... langa noi oameni minunati. Ioan al meu a venit acasa impresionat de un baiat cam de varsta lui, copil al strazii, pe care il stim de o viata ca fiind cersetor pe langa biserica. I se spune Mutu, fiindca are o vorbire defectuoasa (surd nu cred ca e) si cu greu te poti intelege cu el.

Acest copil si-a gasit de lucru si se tine de treaba, tine toate posturile mari (a refuzat oferte de saorma in postul acesta) si ca ii place sa citeasca intr-atat, incat si-a facut card la biblioteca.

Pentru mine oamenii astia sunt ca nuferii pe mizeria unei mlastini. Dumnezeu sa il aiba in paza!

Astazi...

...as vrea sa va impartasesc cateva creatii ale unei prietene dragi, o doamna preoteasa distinsa in adevaratul sens al cuvantului. Nu doreste sa ii dezvalui numele, bucuria ei fiind ca aceste imagini sa marturiseasca in sufletul oamenilor ceva despre Dumnezeu.






Thursday, June 25, 2020

Alte...

... cateva mituri despre femeia casnica:
*sta toata ziua sechestrata in casa. Da de unde! Desi petrece intr-adevar mai mult timp in universul domestic, o casnica are mai mult timp pentru iesiri propriu-zise decat o femeie cu job. Cea din urma iese din casa, dar nu are libertate sa se miste decat acolo unde ii dicteaza serviciul, deci nu are privilegiul unor iesiri deconectante de calitate, ci doar de o fuga de acasa.
*munceste ca un sclav pe plantatie. In primul rand daca te ocupi sustinut de casa, nu se face dezastrul acela la care se refera sustinatorii acestui mit. In al doilea rand, si femeile angajate trec cat de cat prin aceleasi procedee de întreținere a propriei gospodarii (mai superficial, poate, dar o fac) in caz ca nu platesc pe cineva sa se ocupe  In al treilea rand, sa nu uitam ca traim in epoca automatizarii si a solutiilor inteligente pentru inlocuit corvoadele casnice de alta data, deci munca nu mai este coplesitoare ca pe vremea bunicilor.
*casnica este o femeie plafonata. Daca nu cumva este in depresie, o casnica are toate conditiile sa se dezvolte in ce directie isi doreste: isi poate cultiva mintea in ce arie a stiintelor sau artelor este interesata, se poate ocupa mai profund de suflet prin citire si rugaciune decat cineva impartit la serviciu, se poate ocupa linistita de hobby-urile ei invatand meșteșuguri de care altminteri nu ar fi avut timp. Nu subestimati niciodata o casnica cu acces la internet si dorinta de a evolua ca fiinta umana pe toate planurile: mai dezinformate sunt cele ocupate cu serviciul 😊

Nu vreau sa deranjez sau sa jugnesc pe nimeni cu aceasta postare, ci sa echilibrez putin balanta dispretului care planeaza asupra femeilor care se dedica exclusiv familiei.

Carti...




... recomandate de o prietena, citite pe nerasuflate de Grigo,

Wednesday, June 24, 2020

Indiferent...

... cat esti de sarac, poti sa pastrezi o atitudine nobila in ceea ce priveste chestiunea banilor si invers, poti fi bogat fara sa fii educat cum sa te raportezi "cu stil" la subiectul bani (sa nu fii nici badaran, nici dispretuitor, nici penibil prin felul in care iti afisezi "valoarea").

Mai ales un crestin ar trebui sa fie autentic detasat de cele materiale si cand spun asta nu ma refer la a se lipsi intentionat de bunastarea la care poate avea acces, ci la a avea eleganta de a nu se lipi de iubirea de arginti.

Ideal ar fi ca prezenta sau absenta unui cont consistent sa nu modifice mentalitatea crestinului si nici perceptia lui despre ceilalti sau raportarea la semeni (fie cu aroganta, fie cu invidie). Chiar daca ai ceva, parafrazand evanghelia, sa fii ca si cand nu ai avea, sa multumesti lui Dumnezeu din ingaduinta caruia primesti totul si parte din castigul tau sa daruiesti spre slava Lui unui om mai putin avut decat tine.

Daca, dimpotriva, esti foarte sarac, pune inaintea lui Dumnezeu problemele tale, nu carti si nu te plange in dreapta si in stanga, ci pastreaza o atitudine demna ne-recurgand la compromisuri, ci indreptandu-ti viata si staruind in rugaciune. Oricat de necajit esti, poti gasi imprejur pe cineva mai "lovit de soarta" decat tine si, cugetand la el, saracia ta iti va parea usor de purtat.

In general este de prost gust sa iscodesti starea materiala a cuiva prin intrebari directe sau evaluandu-i cu ochi critic achizitiile, dar si sa dai detalii gratuite despre cat castigi.
La fel de neinspirat este sa faci publice datoriile pe care le ai de achitat, mai ales daca nu sunt din categoria facturilor, ci sunt imprumuturi. Cel mai intelept este sa iti gestionezi resursele astfel incat sa nu ajungi niciodata sa te incurci in datorii carora nu poti sa le faci fata. Imprumuturile repetate si neonorate la timp sunt o nota proasta pentru oricine si indica o neoranduiala si o lipsa de chibzuinta in administrarea banilor. In general, finantele sunt un domeniu oarecum intim si cea mai eleganta atitudine este discretia maxima, exceptie facand cei pe care ii simti foarte, foarte apropiati.

Un aspect important, mai ales pentru cei carora li se pare ca nu au destul, ar fi acela ca dpv duhovnicesc generozitatea nu tine de venitul unei persoane (vezi cei doi bani ai vaduvei) si nu reprezinta numai o modalitate de a ajuta pe cei mai saraci. Ea este o forma de expresie a bunatatii inimii prin iubirea concreta de aproapele. In ultima instanta, putem considera ca ea nu se refera numai la bani, ci la orice ai de oferit/impartit pentru a aduce bucurie semenilor.

Tuesday, June 23, 2020

Sa povestim...

...cate ceva despre mitul frustrarii la femeile casnice, despre care cred ca este de multe ori o idee indusa de cei care generalizeaza in mod eronat o parere subiectiva pe care si-au facut-o despre ce simte o casnica, despre cum sta ea inchisa toata ziua oftand si visand sa evadeze candva din temnita propriei case si sa isi valorifice potentialul in perspectiva financiara urcand pe scara claselor sociale o treapta mai sus.

Desigur, exista in lume si tipul femeii care sta acasa fiindca este nevoita, constransa de lipsa posibilitatilor materiale sau pentru ca i se impune acest mod de viata. In acest caz este de la sine inteles ca tot ce face devine o corvoada si este implicit o sursa de suferinta pentru sarmana femeie. Cine opteaza insa pentru a ramane acasa langa copii, renuntand benevol la alte variante care par atractive financiar sau sunt in trendul social, are alte obiective si nu experimenteaza frustrarile comune pe care se spune ca le au casnicele.

Viziunea asupra unei vieti de succes este o chestiune subiectiva. Nu pe toti ne bucura aceleasi lucruri: visele tale pot fi cosmarul meu. Imaginea succesului se configureaza diferit in functie de personalitatea, varsta si aspiratiile fiecarui om. Intr-un fel arata succesul (ca perceptie interioara) pentru o vedeta si in cu totul alt fel pentru un monah. Veti intelege deci ca exista femei care simt ca ar trai o viata de succes acasa, inconjurate de cei dragi, slujindu-le din iubire si facand din caminul lor o oaza de odihna sufleteasca pentru ei. Exista femei bucuroase de posibilitatea de a se ocupa mai atent de formarea caracterului copiilor lor, de a le urmari mai indeaproape evolutia si de a ii ajuta punctat si particularizat in materie de dezvoltare personala.

Mai ales femeile din biserica au o usurinta in a se detasa de asteptarile societatii, fiindca spiritualitatea este eliberatoare de tot felul de sabloane. Relativa retragere din viata sociala zgomotoasa si o conditie economica mai modesta nu reprezinta o catastrofa pentru o femeie crestina. Dimpotriva, in linistea casei poate lua mai usor aminte la sine si isi poate cultiva mai usor virtutile.

Sentimentul autentic de implinire personala nu depinde de frecventarea unui job, nici de suma castigata lunar si nici de aprecierea altor oameni. El este o asezare interioara venita mai ales dintr-un echilibru psihic, din intelegerea profunda a vietii, din deschiderea ochilor mintii spre a vedea nenumaratele binecuvantari care ne inconjoara si din curatia constiintei in fata lui Dumnezeu. Nimic din ceea ce realizeaza cineva nu rezista fara darul Lui, iar aceste daruri nu le primim fiindca meritam ceva, ci pentru simplul fapt ca El este bun cu noi Stiind ca stradania omului este in esenta desarta, nu ne putem hrani permanent satisfactia din ceea ce se intampla la serviciu. Fundamentul starii de implinire este unul duhovnicesc, altminteri viata pamanteasca este un sir lung de neimpliniri întrerupt de vanitati penibile pentru victorii trecatoare.

Dupa mine, ai mai multe sanse sa fii bucuroasa si multumita acasa, in spatiul guvernat de tine si printre oamenii pe care ii iubesti cel mai mult. Poate doar patima slavei desarte sa te chinuie cerandu-ti sa fii "atestata" de ideologia feminista a anturajului si apreciata ca femeie puternica de catre gura lumii. Ar mai fi si iubirea de arginti care se ascunde ca un sarpe in spatele unor nevoi inchipuite si unor standarde economice ridicate nejustificat din snobism.

In concluzie gandirea stereotipa conform careia toate casnicele sunt niste plictisite lipsite de inegalabilele satisfactii oferite de alternativa unei cariere este total gresita.

Monday, June 22, 2020

Cuvantul...

...casnica a devenit jenant in societatea noastra, fiind inteles aproape ca sinonim pentru "lenesa" sau" incapabila".

Ceea ce traiesc eu, stand acasa pentru familia mea este o viata extrem de solicitanta si foarte colorata ca spectru al provocarilor. Daca este sa te implici serios in tot ceea ce tine de ingrijirea casei si copiilor munca este coplesitoare si chiar imposibil de realizat impecabil fara ajutoare. Sunt convinsa ca o casnica harnica nu munceste mai putin decat o femeie cu seriviciu, fiindca si pentru una si pentru alta ziua are tot 24 de ore. Totul tine de constiinciozitatea fiecareia, de energia si implicarea ei si de motivatia intrinseca de a munci, diferenta facandu-o locul unde isi desfasoara activitatea.

In familiile numeroase, doamnele care au serviciu obisnuiesc sa delege pe altcineva pentru treburile casnice, in vreme ce acelea care petrec mai mult timp acasa pot sa se ocupe cu mai multa meticulozitate de toate. E logic sa fie asa: daca esti plecat cateva ore dintr-o casa cu multi copii nu iti mai ramane decat o mica parte din zi pentru ceea ce este de facut ca toate sa mearga bine. Nu vreau sa intru in detalii si sa nuantez ca si in calitate de casnica este nevoie de numeroase calitati si de multiple inteligente pentru a fi un manager si in acelasi timp un lucrator performant. Vizitati cateva case cu multi copii si veti intelege instant la ce ma refer.

Faptul ca o femeie este stigmatizata pentru simplul motiv ca doreste sa isi dedice eforturile personale familiei si caminului mi se pare unul dintre cei mai puternici factori antisociali.

Faptul ca statul nu valorizeaza economic si nu rasplateste financiar corespunzator o mama care se ocupa personal de copii este o problema a sistemului si nu o rusine pentru femeia respectiva, mai ales ca in prezent este bine-cunoscuta influenta benefica pe termen lung a atasamentului matern (care nu poate fi substituit total prin alta legatura emotionala) si influenta indelebila a persoanelor pe langa care creste copilul (deci nu e de dorit ca o mama intelectuala sa isi lase copilul cu bone semianalfabete si nici o mama crestina sa il lase sub indrumarea unei femei necredincioase).

Inteleg ca viata este grea, ca oamenii sunt siliti sa ia decizii calcandu-si pe inima si ca la orice principiu enuntat exista exceptii si cazuri particulare a caror solutionare este total neconventionala. Nu incerc sa transform populatia feminina intr-o armata de casnice, ci doar sa deschid o alta perspectiva asupra misiunii lor.

Avand in vedere presiunea sociala si economica, as spune ca, dimpotriva, o casnica motivata duhovniceste este o femeie curajoasa si demna, care isi asuma dispretul de sorginte feminista si demonstreaza live ca pe lumea asta sunt lucruri mai importante decat banii sau realizarile materiale. Acest adevar deranjeaza insa pe multi...

Sunday, June 21, 2020

La o privire...

... superficiala biserica noastra pare destul de restrictiva. Spun "pare" fiindca toate interdictiile ascund in ele de fapt binecuvantari si sunt construite pe principiul "alege viata, ca sa traiesti".

Un mic truc pentru a prezenta copiilor partea arida a credintei este acela de a formula in loc de "nu avem voie" expresii de genul "noi nu facem asta". Ajuta mult la sublinierea faptului ca in fond nu facem decat sa respingem mizeriile morale si sa ne perfectionam interior. Anuleaza tenta frustranta a interdictiei, fructul oprit nu mai apare ca ceva apetisant, ci este data in vileag putreziciunea lui. Mai mult, crestinul (ca reprezentare creata de noi copilului) este automat plasat in pozitia suverana a omului care alege binele in mod deliberat. Copilul trebuie sa perceapa ca un om care nu este robit de patimi, un om puternic, liber, independent si intelept ar proceda evanghelic in mod natural, fiindca acela este binele.

Mare grija deci cum expunem si cum traim in direct credinta in fata copiilor nostri: cu mentalitate de sclavi ai pacatului sau de prieteni de cinste ai Imparatului Hristos.

Am observat...

...copii de parinti aspri/exigenti cum cresc ca fiinte sensibile, atente, cu mult bun simt, cu o smerenie naturala si cu o inclinare fireasca spre vietuirea in ascultare.

Am vazut si copii cu parinti permisivi (chiar si dintre oamenii duhovnicesti) fie din neatentie, fie dintr-o delicatete dusa la extrem, care evolueaza ca tineri obraznici, tupeisti, rebeli fara discernamant si chiar nesimtiti in cel mai propriu inteles al cuvantului.

Stiu ca nu numai atitudinea parintilor este singurul factor modelator al caracterului copiilor, dar intrevad totusi o relatie de cauzalitate in fenomenul descris mai sus.

O posibila explicatie este aceea ca limitele decente si regulile rezonabile impuse unui copil sunt cel mai viu mod de a ii transmite nemijlocit ca in jurul lui exista diverse entitati care merita sa fie respectate si la care este bine sa ia aminte, sa le trateze cu atentie si consideratie pentru a nu le rani sau distruge.

O buna parte a educatiei consta in a face copilul sa constientizeze ca nu graviteaza singur in univers si ca nu ii este permis orice, criteriul ultim fiind enuntat atat de simplu in evanghelie: