si ne miram ca femeile nu vor sa nasca natural :(( (de fapt, cate din nasterile "naturale" din spital au vreo legatura cu... naturalul? :( ) pe mine ma revolta rau asemenea chestii. Si cand se gasesc parinti care aleg sa nasca acasa pentru a evita aceste traume asupra mamei SI a nou nascutului, sunt catalogati in fel si chip. Iar o moasa care asista o nastere la domiciliu isi poate pierde slujba. Pe de o parte, e si vina noastra, ca paciente, ca NE LASAM tratate asa... legea spune ca orice act medical se efectueaza numai cu consimtamantul AVIZAT al pacientului, asa ca dr au obligatia legala nu doar de a ne intreba, ci de a ne si informa, in pealabil, asupra riscurilor si beneficiilor fiecarei proceduri la care suntem supusi. Pb e ca atat de putini pacienti isi cer drepturile, incat cei care o fac sunt priviti si tratati ca niste ciudatenii (in majoritatea cazuilor. La mine, de ex, nu a fost asa. Am avut si am o relatie f buna, f deschisa si prietenoasa cu dr mea ginecolog, careia ii sunt draga tocmai pt ca am stiut ce si cum sa-i cer, iar ea apreciaza "oamenii care gandesc cu propriul cap :) Iar alte paciente ale ei se mira cand aud ce relatie am cu ea, la ele fiind total alta situatie. Se poate, deci... incercati, pana dati de omul potrivit! )
A mai rămas naturală doar calea de ieşire din uter (dacă nu cumva e prelucrată prin epiziotomie)
Recunosc ce spui despre pacienţii ciudaţi care îşi cer drepturile. Eu am întâmpinat dificultăţi şi în cazul refuzului vaccinului.
Medicii sunt obişnuiţi să fie mult prea autoritari, iar în momentul naşterii, dacă nu eşti cu medicul cu care te-ai pregătit să o faci, ai prea puţin timp la dispoziţie pentru a purta un dialog real cu medicul de gardă.
Dacă n-aş fi Rh negativă chiar că nu m-aş duce la maternitate. Nu neg beneficiul spitalizării pentru cazurile cu probleme patologice. Ştiu şi faptul că oricând pe parcursul travaliului poate interveni ceva imprevizibil în sens negativ, dar cred că astea sunt cazuri rare pentru care nu ar trebui să fim înrolate toate în maternităţi (şi sarea iodată a fost impusă tuturor românilor pentru un 7000-12ooo cazuri de hipotiroidie, din care nu toate erau pe carenţă de iod)
si care-i pb cu rhul neg, in afara ca tre facut vacinul ala daca iese bb cu rh poz? banuiesc ca iti poate face cneva vaccinul dupa, iar serul in sine se poate procura (scump, dar cu mai putini bani decat te costa toate spagile in spital, oricum).si eu am rh neg si-mi cam fac curaj sa nasc acasa, desi nu am sustinerea sotului.. sper sa le aranjeze Dumnezeu in asa fel incat sa fiu luata prin surprindere de bebe si sa "nu apuc" sa ajung :)) ca singura nu stiu daca am curaj sa iau decizia asta
Vacinul ăla nu-l fac oricum. Oricum, din ce ştiu de la ultimul ginecolog cu care am vorbit un procent de 3 se imunizează, chiar dacă bb e pozitiv. pb e că trebuie bb monitorizat (analize hb, pigm biliari) şi tratat cât mai repede dacă apare icter (doar lampă uv sau exanghinotransfuzie).
Pai un procent din 3 mie mi se pare f mult...nu stiu, si eu sunt anti-vaccinuri in general, pe baiat nu l-am vaccinat decat cu alea 2 din maternitate, iar acum voi fi pregatita si anti-alea. Dar pe asta nu as risca sa nu-l fac, am citit putin ce inseamna anticorpi anti-rh si cum afecteaza fatul si.... nu-mi suna bine deloc, eu una vreau neaparat sa-l fac. In schimb cu ce ai zis mai jos m-ai bagat in speriati... io-mi propuneam, daca, totusi, ajung in spital, sa ma externez in max 24 h pe proprie raspundere (nici nu mi-as permite sa stau mai mult, cel mare e inca alaptat). Adica daca nu ii scade biblirubina nu te externeaza? Nici macar pe proprie raspundere? Ce pericole prezinta acest icter de incompatibilitate rh netratat? (baiatul meu a avut icter puternic, apoi prelungit pana la 1 luna... in spital mi-au explicat ca fototerapia e mai mult un "tratament" de sustinere, AJUTA la eliminarea NATURALA,c are oricum se intampla, a bilirubinei din sange, la fel ca si gluocoza. Exanghinotransfuzia nu stiu exact ce e, dar cam pricep despre ce ar fi vb.... banuiesc ca se aplica doar in cazuri fff severe. De asemenea, expunerea la soare are, din cate stiu, aceleasi efecte cu lampa. Data trecuta am nascut iarna, cam greu cu soarele, dar acum am termen in iul-aug, deci.... e chiar atata de critica treaba cu lampa? Si ce se intampla daca nu-l expui? - intreb pt ca la noi lampa era "la latitudinea mamicii" cumva, adica mie mi s-a zis clar ca il externeaza daca vreau, dar atunci am ales sa stau o zi in plus, pt ca nu eram prea lamurit ce si cum. Acum nu-mi mai permit, dar nici nu m-am gandit vreodata ca ar fi vreo pb reala cu icterul asta). Multumesc de raspuns!
Icterul prin izoimunizare Rh (îmbucurător e faptul că nu apare decât la 3%)e cu totul diferit de icterul fizilogic prelungit. Primul apare datorită unui atac imun asupra hematiilor fetale (dacă anticorpii materni sunt IgG ei pot traversa şi bariera placentară, IgM sunt mai mari şi nu trec) iar al doilea se produce datorită depăşirii capacităţii ficatului de a metaboliza bilirubina indirectă pentru a putea fi eliminată. Clinic: -formele grave: avort tardiv, anasarcă feto-pacentară (s-ar vedea la eco) edeme generalizate, hepatosplenomegalie) insuficienţă cardiacă prin anemie gravă. -restul: în sala de naşteri e ok, apoi în primele 24 h (în carte cică şi la 3 ore după naştere) se instalează icterul, mărirea fiatului şi a splinei -se dozează Hb (întâi din cordon) şi apoi se observă scăderea ei vertiginoasă la 6-8g, reticulocitoză, -se urmăreşte în dinamică bilirub (indirecta crescută 12-20 mg) Complicaţii: -icter nuclear (encefalopatie bilirubinemică) apare la BI peste 20mg, este ireversibil - mai mulţi factori influenţează instalarea lui vărsta gestaţiei, glicemia, albuminemia, pH, hipotermia Fototerapia trebuie iniţiată devreme în funcţie de Bi din cordon (în primele 4 ore de viaţă) e mai intensă decât expunerea la soare, copilul stă expus cu toată suprafaţa corporală(nu ştiu dacă merge chestia cu soarele-să ţii un copil de 4 ore dezbrăcat în aer liber ore în şir). EST se practică în cazuri cu val peste 20 mg şi are ca scop corectarea anemiei îndepărtarea anticorpilor materni din circulaţie şi sporirea posibilităţilor de legare a bilirubinei prin albumina transfuzată. Concret: se scoate sânge ( cantitate sub 20% din vol sangvin al copilului) de la nn prin cateter ombilical şi se introduce altul izogrup ( cu toate riscurile unei transfuzii). E uneori necesară repetarea ei. Nu cred că, dac-ar avea Doamne fereşte probleme ţi-ar spune cineva că e la latitudinea ta să pleci. Probabil valorile micului tău n-au fost alarmante.
Mai citeşte şi aici (mie-mi apare o reclamă enervantă, dar textul mi se pare bine sstematizat) http://www.scritube.com/medicina/Sindromul-de-izoimunizare-Rh-i2314213.php
PS Nu-ţi ocupa mintea cu ce citeşti în comentul de mai sus, ci roagă-te să nu fie cazul tău, iar de restul lasă medicul să se ocupe, mai ales că ai o relaţie bună cu el (cred că n-a vrut să te sperie inutil cu descrieri medicale). Eu nu mi-am mai făcut anti-D-ul la ultimul copil şi deocamdată anticorpii sunt inexistenţi. Sper să fim bine şi la naştere. Multă sănătate!
multumesc mult pt raspunsul pe larg. uffff... nici nu mi-a trecut prin cap :( e posibil ca ce am avut cu primul sa fi fost, totusi, doar o forma de icter fiziologic prelungit. Uraaat, deci. Da, clar ca ma rog sa nu fie cazul, dar mi-a mai picat un argument pro nastere acasa :(( (caz in care nu mai lasam medicul sa se ocupe, ca m-as fi ocupat eu :D ). Mie nu mi-e f clar ce inseamna "izoimunizare"... adica icterul asta apare numai in cazul in care mama DEZVOLTA anticorpi? Si e vb de 3% (deci 3% dintre mame fac anticorpi si copilasii lor fac icterul asta sau nu au legatura intre ele?), cum ai spus si mai sus? (eu pricepusem 1/3, am citit aiurea). Oricum, e f posibil ca faptul ca am intrat in discutia cu tine sa fi fost un semn de sus... ca tre sa stau cuminte in spital :(( Multumesc mult, sanatate si voua! :*
da (găsesc în altă sursă că 5-10%), apare când mama dezvoltă anticorpi împotriva hematiilor fetale. Acest fenomen se produce extrem de rar la prima sarcină (de aceea totuşi se recomandă dozare de atc la 3, 6 ,7,8,9 luni) şi mai frecvent după schimburi de sânge materno-fetale (cum e o naştere sau un avort, fie el spontan sau provocat).
Mai este ceva, motiv pentru care-i zice "izo": faptul că grupul sangv ABO al primului e acelaşi cu al mamei e cel mai important factor de risc de producere ulterioară de anti D (dacă grupul sangv al primului diferă, există un alt sistem de atc- aglutiniele de grup alfa, beta- care distrug hematiile fetale intrate accidental în circulaţia maternă înainte de a apuca mama să dezvolte atc anti-D)
La mine fetele toate au avut gr. A(II) ca şi mine, dar la 72 h nu aveam deloc atc. Ultimul a fost AB, deci nu am avut izogrup.
multumesc, esti o adevarata mina de aur. Ultima intrebare, ca sa ma lamuresc pe deplin si scapi de mine: daca la 9 luni de sarcina anticorpii sunt negativi, inseamna ca SIGUR nu exista sanse ca bebele respectiv sa faca icterul de incompatibilitate rh, sau, doar, sunt sanse mai mici si anticorpii pot aparea si imediat dupa nastere (caz in care eu nu inteleg cum mai afecteaza copilul deja nascut?). La fel cum nu prea pricep cum nasterea (fara complicatii, forceps etc) presupune schimb de sange materno-fetal, in conditiile in care copilul nu sangereaza, e contact intre sangele meu si PIELEA lui,nu? Hai ca deja "o intrebare" s-a facut 3 :D Ref la "izo", la noi e de bine, Cris are grupa 0, ca tati, eu am aII. Multumesc mult si o Duminica plina de pace! Doamne ajuta
Dacă la 9 luni nu ai atc, improbabil să fie afectat actualul bb (înseamnă că nu ai produs atc de la sarcina anterioară şi nici în timpul acesteia; mai era o variantă- dacă au fost prezenţi şi au scăzut se deduce că au început să părăsească circulaţia ta şi să intre prin placentă, de-asta se urmăresc în dinamică: scăderea titrului spre finalul sarcinii impune extragerea cât mai grabnică a fătului prin cezariană). Problema se pune mai ales la următorul. Nu ştiu cum se face schimbul de sânge materno-fetal la o naştere naturală. Peste tot se scrie că transplacentar. Placenta devine tot mai permisivă pe măsură ce îmbătrâneşte iar la naştere sunt posibile schimburi ff reduse- prin cărţi scrie că pentru a se produce imunizarea e suficient 1mmc de hematii fetale(nu sânge fetal)la un hematocrit de 50% să zicem -> 2ml sânge.
Am mai găsit un blog dedicat problemei acesteia, dar nu l-am răsfoit. Mai caută şi acolo... http://rhnegativ.wordpress.com/
Clipul acesta este foarte relevant pentru ce se petrece azi prin spitale. Eu doar pe prima fata am nascut-o cand trebuia, adica m-am dus la spital doar cand mi s-au rupt membranele si vreau sa spun ca desi a fost prima nastere, a fost cea mai usoara. A durat destule ore, dar durerile au venit progresiv si le-am suportat mai usor. Cel mai complicat a fost la al treilea copil, cand medicul m-a mintit ca deja am dilatatie 2 cm si mi-a rupt membranele. Mi-a pus perfuzie si a inceput chinul timp de ora, dupa care, nu ma mai dilatam. Nimeni nu pricepea ce se petrece, eu era tintuita la pat din cauza perfuziei si nu ma puteam plimba si aseza in orice pozitie. La prima nastere stiu ca stateam in genunchi pe mozaicul rece, dar simteam ca in pozitia aceea e mai suportabil totul. Cred ca si miscarea facuta m-a ajutat mult. Dar la a treia nastere nu ma lasau sa cobor din pat. Ma chinuiam de zor dar dilatatia stagna si medicul a inceput sa zbiere la mine sa ii spun sotului sa inceteze pe coridor cu cititul din cartea de rugaciuni ca din cauza lui nu mai am dilatatie ca se roaga el sa nu ma doara. Am intrat in panica, am inceput sa tremur fara control, sa am asa un fel de fibrilatii, picioarele se miscau de parca eram la curent electric si nu puteam sa imi revin. Sotul meu afland ce se petrece a sunat pe unde a putut si le-a cerut sa se roage pentru mine ca desi trec orele nu am dilatatie si se ia in discutie varianta cezarienei. Din acel moment, numai mana lui Dumnezeu m-a scapat, ca in maxim o jumatate de ora am ajuns la dilatatie maxima si s-a terminat cu bine. Spun ca doctorul m-a mintit ca am dilatatie deja 2 cm pentru ca in timp ce ma chinuiam degeaba, asistenta mi-a spus soptit ca de aia m-a chemat in acea zi, ca el vinerea e de garda mereu si asa le cheama pe toate gravidele cand banuieste el ca se apropie termenul. LE cheama la control si le spune ca trebuie sa nasca. Cele care nasc stiu ca asistentele au sarcina de a verifica din cand in cand prin control intern in ce stadiu esti si cand m-a controlat a zis ca am colul inca foarte rigid si ca ar mai fi durat cel putin o saptamana pana sa nasc natural si ca de aceea ma si chinui in asemenea hal. Acum ma urmareste alt medic, ma duc la 40 de km distanta sa nasc, dar sunt mai multumita de ce am auzit despre el. Nu exagereaza nici cu ecografia lunara, zice ca nu ai ce vedea lunar la ecograf ci abia acum la 35 de saptamani urmeaza sa fac al treilea ecograf sa vada cum e asezat si cam cat de mare e. Sper sa fie totul bine si sa nu ma cheme mai devreme ca sa scape de mine, pentru ca eu data posibila a nasterii o am chiar in ziua de Pasti. Stiu, veti intreba cine ma pune sa ma duc mai devreme daca ma cheama, dar ma sperie si ideea de a naste cu altcineva din acel spital si daca nu vrea sa vina de Pasti, nu stiu ce voi face. Dumnezeu cu mila Lui!
Si se merita tot chinul,draga Diana?Sa stai sa suferi greturi in fiecare an si dureri la nastere?In fond e alegerea ta...Cu privire la alegerea medicului de ce nu cauti o dr ginecolog crestina?Adica in care sa ai incredere ca va face treaba buna,sa nu te minta ca e cazul de nastere doar ca sa scape de gravide. Iti doresc oricum nastere usoara si rabdare mullta!Crina
Diana, ia si tu partea buna a lucrurilor, macar medicul ala credea ca rugaciunea are veun efect, indiferent de e soi :) majoritatea din breasla gineco nu le prea au cu cele sfinte (nici nu vad cum, de altfel, cam greu sa impaci crestinismul cu avorturile pe banda :| ). Doamne ajuta acum! Si eu sunt de parere ca mai putine eco sunt mai sanatoase :) Ecaterina, nu stiu daca am apucat sa-ti trimit un mesaj de multumiri pt ajtor, stiu ca l-am apucat a scrie, dar nu-mi amintesc daca l-am si trimis (pe mine un singur bebe deja ma zapaceste :)) lucrez de acasa si ma trezesc periodic cu cate o factura - trimisa deja clientului - scrisa pe jumatate, intrerupta fiind de copilut). Deci daca nu a ajuns... multumesc pt tot!
si ne miram ca femeile nu vor sa nasca natural :(( (de fapt, cate din nasterile "naturale" din spital au vreo legatura cu... naturalul? :( ) pe mine ma revolta rau asemenea chestii. Si cand se gasesc parinti care aleg sa nasca acasa pentru a evita aceste traume asupra mamei SI a nou nascutului, sunt catalogati in fel si chip. Iar o moasa care asista o nastere la domiciliu isi poate pierde slujba. Pe de o parte, e si vina noastra, ca paciente, ca NE LASAM tratate asa... legea spune ca orice act medical se efectueaza numai cu consimtamantul AVIZAT al pacientului, asa ca dr au obligatia legala nu doar de a ne intreba, ci de a ne si informa, in pealabil, asupra riscurilor si beneficiilor fiecarei proceduri la care suntem supusi. Pb e ca atat de putini pacienti isi cer drepturile, incat cei care o fac sunt priviti si tratati ca niste ciudatenii (in majoritatea cazuilor. La mine, de ex, nu a fost asa. Am avut si am o relatie f buna, f deschisa si prietenoasa cu dr mea ginecolog, careia ii sunt draga tocmai pt ca am stiut ce si cum sa-i cer, iar ea apreciaza "oamenii care gandesc cu propriul cap :) Iar alte paciente ale ei se mira cand aud ce relatie am cu ea, la ele fiind total alta situatie. Se poate, deci... incercati, pana dati de omul potrivit! )
ReplyDeleteA mai rămas naturală doar calea de ieşire din uter (dacă nu cumva e prelucrată prin epiziotomie)
DeleteRecunosc ce spui despre pacienţii ciudaţi care îşi cer drepturile. Eu am întâmpinat dificultăţi şi în cazul refuzului vaccinului.
Medicii sunt obişnuiţi să fie mult prea autoritari, iar în momentul naşterii, dacă nu eşti cu medicul cu care te-ai pregătit să o faci, ai prea puţin timp la dispoziţie pentru a purta un dialog real cu medicul de gardă.
Dacă n-aş fi Rh negativă chiar că nu m-aş duce la maternitate.
ReplyDeleteNu neg beneficiul spitalizării pentru cazurile cu probleme patologice. Ştiu şi faptul că oricând pe parcursul travaliului poate interveni ceva imprevizibil în sens negativ, dar cred că astea sunt cazuri rare pentru care nu ar trebui să fim înrolate toate în maternităţi (şi sarea iodată a fost impusă tuturor românilor pentru un 7000-12ooo cazuri de hipotiroidie, din care nu toate erau pe carenţă de iod)
si care-i pb cu rhul neg, in afara ca tre facut vacinul ala daca iese bb cu rh poz? banuiesc ca iti poate face cneva vaccinul dupa, iar serul in sine se poate procura (scump, dar cu mai putini bani decat te costa toate spagile in spital, oricum).si eu am rh neg si-mi cam fac curaj sa nasc acasa, desi nu am sustinerea sotului.. sper sa le aranjeze Dumnezeu in asa fel incat sa fiu luata prin surprindere de bebe si sa "nu apuc" sa ajung :)) ca singura nu stiu daca am curaj sa iau decizia asta
ReplyDeleteVacinul ăla nu-l fac oricum. Oricum, din ce ştiu de la ultimul ginecolog cu care am vorbit un procent de 3 se imunizează, chiar dacă bb e pozitiv.
ReplyDeletepb e că trebuie bb monitorizat (analize hb, pigm biliari) şi tratat cât mai repede dacă apare icter (doar lampă uv sau exanghinotransfuzie).
Pai un procent din 3 mie mi se pare f mult...nu stiu, si eu sunt anti-vaccinuri in general, pe baiat nu l-am vaccinat decat cu alea 2 din maternitate, iar acum voi fi pregatita si anti-alea. Dar pe asta nu as risca sa nu-l fac, am citit putin ce inseamna anticorpi anti-rh si cum afecteaza fatul si.... nu-mi suna bine deloc, eu una vreau neaparat sa-l fac.
ReplyDeleteIn schimb cu ce ai zis mai jos m-ai bagat in speriati... io-mi propuneam, daca, totusi, ajung in spital, sa ma externez in max 24 h pe proprie raspundere (nici nu mi-as permite sa stau mai mult, cel mare e inca alaptat). Adica daca nu ii scade biblirubina nu te externeaza? Nici macar pe proprie raspundere? Ce pericole prezinta acest icter de incompatibilitate rh netratat? (baiatul meu a avut icter puternic, apoi prelungit pana la 1 luna... in spital mi-au explicat ca fototerapia e mai mult un "tratament" de sustinere, AJUTA la eliminarea NATURALA,c are oricum se intampla, a bilirubinei din sange, la fel ca si gluocoza. Exanghinotransfuzia nu stiu exact ce e, dar cam pricep despre ce ar fi vb.... banuiesc ca se aplica doar in cazuri fff severe. De asemenea, expunerea la soare are, din cate stiu, aceleasi efecte cu lampa. Data trecuta am nascut iarna, cam greu cu soarele, dar acum am termen in iul-aug, deci.... e chiar atata de critica treaba cu lampa? Si ce se intampla daca nu-l expui? - intreb pt ca la noi lampa era "la latitudinea mamicii" cumva, adica mie mi s-a zis clar ca il externeaza daca vreau, dar atunci am ales sa stau o zi in plus, pt ca nu eram prea lamurit ce si cum. Acum nu-mi mai permit, dar nici nu m-am gandit vreodata ca ar fi vreo pb reala cu icterul asta). Multumesc de raspuns!
Icterul prin izoimunizare Rh (îmbucurător e faptul că nu apare decât la 3%)e cu totul diferit de icterul fizilogic prelungit. Primul apare datorită unui atac imun asupra hematiilor fetale (dacă anticorpii materni sunt IgG ei pot traversa şi bariera placentară, IgM sunt mai mari şi nu trec) iar al doilea se produce datorită depăşirii capacităţii ficatului de a metaboliza bilirubina indirectă pentru a putea fi eliminată.
ReplyDeleteClinic:
-formele grave: avort tardiv, anasarcă feto-pacentară (s-ar vedea la eco) edeme generalizate, hepatosplenomegalie) insuficienţă cardiacă prin anemie gravă.
-restul: în sala de naşteri e ok, apoi în primele 24 h (în carte cică şi la 3 ore după naştere) se instalează icterul, mărirea fiatului şi a splinei
-se dozează Hb (întâi din cordon) şi apoi se observă scăderea ei vertiginoasă la 6-8g, reticulocitoză,
-se urmăreşte în dinamică bilirub (indirecta crescută 12-20 mg)
Complicaţii:
-icter nuclear (encefalopatie bilirubinemică) apare la BI peste 20mg, este ireversibil
- mai mulţi factori influenţează instalarea lui vărsta gestaţiei, glicemia, albuminemia, pH, hipotermia
Fototerapia trebuie iniţiată devreme în funcţie de Bi din cordon (în primele 4 ore de viaţă) e mai intensă decât expunerea la soare, copilul stă expus cu toată suprafaţa corporală(nu ştiu dacă merge chestia cu soarele-să ţii un copil de 4 ore dezbrăcat în aer liber ore în şir).
EST se practică în cazuri cu val peste 20 mg şi are ca scop corectarea anemiei îndepărtarea anticorpilor materni din circulaţie şi sporirea posibilităţilor de legare a bilirubinei prin albumina transfuzată.
Concret: se scoate sânge ( cantitate sub 20% din vol sangvin al copilului) de la nn prin cateter ombilical şi se introduce altul izogrup ( cu toate riscurile unei transfuzii). E uneori necesară repetarea ei.
Nu cred că, dac-ar avea Doamne fereşte probleme ţi-ar spune cineva că e la latitudinea ta să pleci. Probabil valorile micului tău n-au fost alarmante.
Mai citeşte şi aici (mie-mi apare o reclamă enervantă, dar textul mi se pare bine sstematizat)
http://www.scritube.com/medicina/Sindromul-de-izoimunizare-Rh-i2314213.php
PS Nu-ţi ocupa mintea cu ce citeşti în comentul de mai sus, ci roagă-te să nu fie cazul tău, iar de restul lasă medicul să se ocupe, mai ales că ai o relaţie bună cu el (cred că n-a vrut să te sperie inutil cu descrieri medicale).
ReplyDeleteEu nu mi-am mai făcut anti-D-ul la ultimul copil şi deocamdată anticorpii sunt inexistenţi. Sper să fim bine şi la naştere. Multă sănătate!
multumesc mult pt raspunsul pe larg. uffff... nici nu mi-a trecut prin cap :( e posibil ca ce am avut cu primul sa fi fost, totusi, doar o forma de icter fiziologic prelungit. Uraaat, deci. Da, clar ca ma rog sa nu fie cazul, dar mi-a mai picat un argument pro nastere acasa :(( (caz in care nu mai lasam medicul sa se ocupe, ca m-as fi ocupat eu :D ). Mie nu mi-e f clar ce inseamna "izoimunizare"... adica icterul asta apare numai in cazul in care mama DEZVOLTA anticorpi? Si e vb de 3% (deci 3% dintre mame fac anticorpi si copilasii lor fac icterul asta sau nu au legatura intre ele?), cum ai spus si mai sus? (eu pricepusem 1/3, am citit aiurea). Oricum, e f posibil ca faptul ca am intrat in discutia cu tine sa fi fost un semn de sus... ca tre sa stau cuminte in spital :(( Multumesc mult, sanatate si voua! :*
ReplyDeleteda (găsesc în altă sursă că 5-10%), apare când mama dezvoltă anticorpi împotriva hematiilor fetale. Acest fenomen se produce extrem de rar la prima sarcină (de aceea totuşi se recomandă dozare de atc la 3, 6 ,7,8,9 luni) şi mai frecvent după schimburi de sânge materno-fetale (cum e o naştere sau un avort, fie el spontan sau provocat).
ReplyDeleteMai este ceva, motiv pentru care-i zice "izo": faptul că grupul sangv ABO al primului e acelaşi cu al mamei e cel mai important factor de risc de producere ulterioară de anti D (dacă grupul sangv al primului diferă, există un alt sistem de atc- aglutiniele de grup alfa, beta- care distrug hematiile fetale intrate accidental în circulaţia maternă înainte de a apuca mama să dezvolte atc anti-D)
La mine fetele toate au avut gr. A(II) ca şi mine, dar la 72 h nu aveam deloc atc. Ultimul a fost AB, deci nu am avut izogrup.
multumesc, esti o adevarata mina de aur. Ultima intrebare, ca sa ma lamuresc pe deplin si scapi de mine: daca la 9 luni de sarcina anticorpii sunt negativi, inseamna ca SIGUR nu exista sanse ca bebele respectiv sa faca icterul de incompatibilitate rh, sau, doar, sunt sanse mai mici si anticorpii pot aparea si imediat dupa nastere (caz in care eu nu inteleg cum mai afecteaza copilul deja nascut?). La fel cum nu prea pricep cum nasterea (fara complicatii, forceps etc) presupune schimb de sange materno-fetal, in conditiile in care copilul nu sangereaza, e contact intre sangele meu si PIELEA lui,nu? Hai ca deja "o intrebare" s-a facut 3 :D Ref la "izo", la noi e de bine, Cris are grupa 0, ca tati, eu am aII. Multumesc mult si o Duminica plina de pace! Doamne ajuta
ReplyDeleteDacă la 9 luni nu ai atc, improbabil să fie afectat actualul bb (înseamnă că nu ai produs atc de la sarcina anterioară şi nici în timpul acesteia; mai era o variantă- dacă au fost prezenţi şi au scăzut se deduce că au început să părăsească circulaţia ta şi să intre prin placentă, de-asta se urmăresc în dinamică: scăderea titrului spre finalul sarcinii impune extragerea cât mai grabnică a fătului prin cezariană). Problema se pune mai ales la următorul.
ReplyDeleteNu ştiu cum se face schimbul de sânge materno-fetal la o naştere naturală. Peste tot se scrie că transplacentar. Placenta devine tot mai permisivă pe măsură ce îmbătrâneşte iar la naştere sunt posibile schimburi ff reduse- prin cărţi scrie că pentru a se produce imunizarea e suficient 1mmc de hematii fetale(nu sânge fetal)la un hematocrit de 50% să zicem -> 2ml sânge.
Am mai găsit un blog dedicat problemei acesteia, dar nu l-am răsfoit. Mai caută şi acolo... http://rhnegativ.wordpress.com/
Clipul acesta este foarte relevant pentru ce se petrece azi prin spitale. Eu doar pe prima fata am nascut-o cand trebuia, adica m-am dus la spital doar cand mi s-au rupt membranele si vreau sa spun ca desi a fost prima nastere, a fost cea mai usoara. A durat destule ore, dar durerile au venit progresiv si le-am suportat mai usor.
ReplyDeleteCel mai complicat a fost la al treilea copil, cand medicul m-a mintit ca deja am dilatatie 2 cm si mi-a rupt membranele. Mi-a pus perfuzie si a inceput chinul timp de ora, dupa care, nu ma mai dilatam. Nimeni nu pricepea ce se petrece, eu era tintuita la pat din cauza perfuziei si nu ma puteam plimba si aseza in orice pozitie. La prima nastere stiu ca stateam in genunchi pe mozaicul rece, dar simteam ca in pozitia aceea e mai suportabil totul. Cred ca si miscarea facuta m-a ajutat mult. Dar la a treia nastere nu ma lasau sa cobor din pat. Ma chinuiam de zor dar dilatatia stagna si medicul a inceput sa zbiere la mine sa ii spun sotului sa inceteze pe coridor cu cititul din cartea de rugaciuni ca din cauza lui nu mai am dilatatie ca se roaga el sa nu ma doara.
Am intrat in panica, am inceput sa tremur fara control, sa am asa un fel de fibrilatii, picioarele se miscau de parca eram la curent electric si nu puteam sa imi revin. Sotul meu afland ce se petrece a sunat pe unde a putut si le-a cerut sa se roage pentru mine ca desi trec orele nu am dilatatie si se ia in discutie varianta cezarienei. Din acel moment, numai mana lui Dumnezeu m-a scapat, ca in maxim o jumatate de ora am ajuns la dilatatie maxima si s-a terminat cu bine.
Spun ca doctorul m-a mintit ca am dilatatie deja 2 cm pentru ca in timp ce ma chinuiam degeaba, asistenta mi-a spus soptit ca de aia m-a chemat in acea zi, ca el vinerea e de garda mereu si asa le cheama pe toate gravidele cand banuieste el ca se apropie termenul. LE cheama la control si le spune ca trebuie sa nasca. Cele care nasc stiu ca asistentele au sarcina de a verifica din cand in cand prin control intern in ce stadiu esti si cand m-a controlat a zis ca am colul inca foarte rigid si ca ar mai fi durat cel putin o saptamana pana sa nasc natural si ca de aceea ma si chinui in asemenea hal. Acum ma urmareste alt medic, ma duc la 40 de km distanta sa nasc, dar sunt mai multumita de ce am auzit despre el. Nu exagereaza nici cu ecografia lunara, zice ca nu ai ce vedea lunar la ecograf ci abia acum la 35 de saptamani urmeaza sa fac al treilea ecograf sa vada cum e asezat si cam cat de mare e. Sper sa fie totul bine si sa nu ma cheme mai devreme ca sa scape de mine, pentru ca eu data posibila a nasterii o am chiar in ziua de Pasti.
Stiu, veti intreba cine ma pune sa ma duc mai devreme daca ma cheama, dar ma sperie si ideea de a naste cu altcineva din acel spital si daca nu vrea sa vina de Pasti, nu stiu ce voi face. Dumnezeu cu mila Lui!
Si se merita tot chinul,draga Diana?Sa stai sa suferi greturi in fiecare an si dureri la nastere?In fond e alegerea ta...Cu privire la alegerea medicului de ce nu cauti o dr ginecolog crestina?Adica in care sa ai incredere ca va face treaba buna,sa nu te minta ca e cazul de nastere doar ca sa scape de gravide.
ReplyDeleteIti doresc oricum nastere usoara si rabdare mullta!Crina
Diana, ia si tu partea buna a lucrurilor, macar medicul ala credea ca rugaciunea are veun efect, indiferent de e soi :) majoritatea din breasla gineco nu le prea au cu cele sfinte (nici nu vad cum, de altfel, cam greu sa impaci crestinismul cu avorturile pe banda :| ). Doamne ajuta acum! Si eu sunt de parere ca mai putine eco sunt mai sanatoase :)
ReplyDeleteEcaterina, nu stiu daca am apucat sa-ti trimit un mesaj de multumiri pt ajtor, stiu ca l-am apucat a scrie, dar nu-mi amintesc daca l-am si trimis (pe mine un singur bebe deja ma zapaceste :)) lucrez de acasa si ma trezesc periodic cu cate o factura - trimisa deja clientului - scrisa pe jumatate, intrerupta fiind de copilut). Deci daca nu a ajuns... multumesc pt tot!