...pildele din paterice despre cat valoreaza postul de mancare al fiecaruia in functie de rezistenta fizica cu care e inzestrat: avva posteste negru de cateva saptamani si ingerul il duce si ii arata un altul care se tavaleste pe jos abia dupa doua zile de astfel de post si ii da de inteles ca nevointele lor sunt echivalente.
As translata ideea in lumea mamicarelilor 😊 si m-as incumeta sa afirm ca jertfa de a purta sarcina, a alapta si a creste pruncii a unei mame cu un trup firav, bolnavicios, nu se compara cu aceea a unei femei puternice care nu simte suferinta in trup. Bineinteles, greutatile asociate pe care le rabda fiecare (sot dificil, probleme financiare, prigoana din partea altora, cezariene, sarcini toxice, alti copii bolnavi) sunt tot atatea pricini de cununi ceresti. De aceea trei copii ai unei mame se prea poate sa fie cat sapte ai alteia si cei sapte pot fi pentru mama lor o cruce mai grea decat alti doisprezece pentru mama lor.
Numarul de copii e o chestiune relativa si superficiala. Intregul context al evaluarii omului este accesibil doar lui Dumnezeu.
Tuesday, June 19, 2018
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cred ca de fapt numarul nu are absolut nici o importanta. In afara generatiilor ce au invatat sa fie crestine brusc in Romania de dupa comuunism de la duhovnicii ce si ei insisi au invatat sa fie duhovnici brusc in Romania de dupa comunusm nu prea mai intalnesti autoevaluarea asta pozitiva in ceea ce priveste propria mantuire in functie de cati copii are cineva.
ReplyDeleteMariaM
Câți copii are cineva (cineva la care alții se raportează ca la un etalon, de exemplu preotul, sau învățătorul, sau medicul etc.) poate fi încurajator în cele bune sau în cele rele... Cred că întotdeauna a fost așa în poporul nostru. Și are de-a face și cu mântuirea, într-un anume fel, și toți au fost conștienți de lucrul acesta. Atât cele bune, cât și cele rele vin din urmă și la a doua venire va cântări poate că am influențat într-un fel sau altul alte vieți prin viața personală...
ReplyDeleteDar dna Ecaterina are dreptate intru totul. La ultima vizită la pediatru cu cei 5 copii ai mei am intrat după o mămică cu unul singur, care era un caracter dificil. Dna doctor a exclamat: "Iată dovada că este mai ușor cu 5 copii decât cu unul singur!"...
Însă atunci când împlinim voia lui Dumnezeu totul se contrabalansează, iar crucea este întotdeauna pe măsura putințelor, firește.
Mereu m-am gandit ca la Judecata (si nu numai) Dumnezeu priveste direct in inima omului, ca la o radiografie. Restul sunt detalii.
ReplyDeleteNu te manuiiesti tu sau nu in functie de ce intelege alt on din actiunile tale.
ReplyDeleteSi daca avea sau nu copii invatatorul satului are legatura doar cu el insusi nu cu vecinul. Daca vacinul din dreapta vazand copiii invatatorului lua hotararea sa faca si el 10 copii ca doar atat il duce capul iar vecinul din stanga il invidia o viata vazand cei 10copii ca atat il ducea pe el capul care are mai mare influenta in mantuirea invatatorului? Nici unul. Invidia e un pacat dat de virtutile altuia de exemplu. E vinovat omul virtuos de pacatul invidiosului? Nu , in mod sigur.
S-a propagat dupa revolutie la duhovnicii"nascuti" ca cupercile dupa ploaie ideea asta cu marea importanta a numarului copiilor intr-o familie pt mantuirea parintilor.
O femeie care e stearpa de la Dumnezeu cu ce e mai prejos ca una care a nascut 13 si apoi a spus:ajunge? Vezi sa nu conteze exemplul dat vecinului.
MariaM
Eu mă refeream strict la a doua Judecată. Caut când am timp citatul din Evanghelie cu "cele ce vin din urmă" și îl voi posta aici.
ReplyDeleteSpunea doamna Ecaterina intr-o altă postare despre faptele bune ale bunicilor care poate au cântărit la întoarcerea la Dumnezeu a nepoților și nașterea unor strănepoți ce ajung la sfințenie ( în cazul de față- bunica doamnei Ecaterina, bunicul părintelui Dumitru și micuța Elena). Și rugăciunea celor din urmă pentru străbunicii lor îi poate scoate din iad la a doua Judecată. Eu așa văd lucrurile, sper să înțelegeți.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNu stiu de ce a disparut postarea asta dar raspunsesem la ea deja. Sper sa se inteleaga ce am raspuns si dupa stergerea postarii cu exemplul preotesei, etc
DeleteMariaM
Numarul de copii nu inseamna"fapte" . Unele pot lua anticonceptionale dupa 10 copii si altele niciodata si nu au nici un copil.
ReplyDeleteCat despre grija asta ca "influentezi" personal cred can e doar slava desarta.
Cine influenteaza cu adevarat nici nu see gandeste la asta si in nici un caz nu ia in calcul asta in deciziile personale.
De fapt, poti fi doar motiv de autoindreptarire sau nu pentru altii in deciziile pe care oricum le-ar fi luat singuri si cu tine si fara tine.
Mariam
MariaM, ba da! Starea ta și acțiunile tale îi influențează și pe alții și implicit mântuirea personală a fiecăruia.
ReplyDelete"Omul duhovnicesc, fiind ajutat de omul cel sfânt, se schimbă în înţelesul cel bun, iar de omul trupesc nu se vatămă. Îl vede, îl doare pentru el, dar nu păţeşte nici un rău. Un om aflat într-o stare duhovnicească de mijloc se schimbă în bine de către un om duhovnicesc, dar se poate schimba şi înspre rău de un om trupesc. Omul trupesc nu-l înţelege pe cel sfânt, şi se sminteşte de cel trupesc asemenea lui.În timp ce îndrăcitul văzând pe sfânt fuge, omul trupesc se duce la sfânt să-l ispitească şi să-l smintească. Unul care a ajuns în starea sodomiţilor se sminteşte chiar şi de îngeri. Omul smerit, chiar şi neexperimentat duhovniceşte de ar fi, distinge pe îngerul lui Dumnezeu de diavol, pentru că are curăţie duhovnicească şi se înrudeşte cu îngerul. În timp ce omul egoist şi trupesc, pe lângă faptul că este lesne înşelat de diavolul cel viclean, transmite şi el viclenia, iar prin senzualitatea lui provoacă şi vatămă sufletele bolnăvicioase cu microbii lui duhovniceşti." Cuv. Paisie, Trezirea duhovnicească
Am șters ultimul comentariu și am încercat să fiu mai explicită cu ajutorul unui Sfânt.