Sunday, April 19, 2015

Urasc tradarea...

... dar iubesc pe tradator :)
De cand am declarat razboi zaharului, de sarbatori sunt pusa intr-o situatie delicata, fiindca oameni la care tin mult ofera copiilor mei dulciuri mult prea multe. N-am vrut sa ranesc pe cineva, asa ca am stabilit cu ei ca pe cele ambalate le primim, dar nu le mancam. Dulciurile de casa cu care am fost serviti le-am gustat atat cat sa nu jignim gospodinele.
overloaded with chocolate

17 comments:

  1. Este pacat sa calci mancarea in picioare.
    Mai bine le -ai da cadou intr-unul din satele prin care treceti , s-ar bucura alti copii de ele.

    ReplyDelete
  2. ce bestiala e poza!! hahaha!!! Esti haioasa :))
    Eu accept orice primesc, gustam si punem deoparte (uneori dispar ssssttt, nu stii de ce). Acasa gatesc f. rar cu zahar (pasca de Paste am facut-o cu zahar) dar nu e exclus de tot.

    In rest, excesele primite le-am donat - sunt persoane atat de sarace incat si o bucata de cioco sau zahar le prinde bine. Eu am fericirea si bunastarea de a alege.

    ReplyDelete
  3. Da, foarte buna hotararea,bravo! Mai rau e cand te trezesti cu oameni care ofera dulciuri celor mici fara sa intrebe si daca cumva sunt instiintati ca deja am mancat prea multe dulciuri azi ( ca sa nu zicem altfel pt a nu ofensa), se trece mai departe de parinte sub forma- lasa sa manance si el ca e copil- ce prost obicei sa oferi copiilor dulciuri,de ce nu s-ar oferi fructe de exemplu sau altceva simbolic

    ReplyDelete
  4. N-am calcat-o efectiv. Glumeam cu copiii. Bineinteles ca am daruit din ele. Ei le-au primit pe toate 21 odata.

    ReplyDelete
  5. Hristos a inviat! ai renuntat de tot la zahar sau la dulciurile f concentrate din comert? cu ce l-ai inlocuit in prajituri si altele facute in casa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. De sarbatori au mancat dulciuri facute cu zahar doar in deplasare. Nu am inlocuit zaharul. Nu-l folosesc decat la kombucha.

      Delete
  6. cu ce indulcesti placintele, compoturile si altele facute in casa? copiii nu simt nevoia sa manance dulciuri (nu ma refer la fructe)?

    ReplyDelete
  7. Placintele mele din ultimul timp sunt sarate, iar compot nu fac decat rar, cand am prea multe fructe de sezon, si atunci punem miere ca in ceai.
    Nevoia de dulciuri preparate e o chestiune care se educa.

    ReplyDelete
  8. O masa diversa si satioasa va duce la un corp sanatos si care nu are pofte sau sa simta nevoia de dulce. Am reusit asta! prin diversitate la salate si fructe, redus fainuri si balantat altele.

    Si eu am remarcat ca daca nu avem in casa, nu simtit nevoia de dulce. Nevoia de fapt e mai mult la sot, care a fost crescut cu...zahar la fiecare masa ( saracul, de cand a ajuns pe mana mea i-au scazut si analizele de ficat, a si slabit, ba mai rau, a mancat si urzici si ciuperci ).

    In rest, am cateva prajituri care le fac periodic, cam 2-3 ori pe luna (in weekend) unele le fac fara zahar doar cu fructe, altele (cele cu branza dulce) pun putina miere si/sau stafide, fac des smoothie de fructe (acolo ascund anumite frunze).

    Compot fac si eu fara zahar (dar fac rar - o sa fac la toamna cu prune pt ca efectul lor este 'imediat').

    Doamne ajuta la toti!

    ReplyDelete
  9. Poza este foarte tare!!! Cat despre zahar, mi-ai marturisit la un moment dat ca dupa ce ai nascut copii macrosomi, ca si ultimii doi copii ai mei, Gheorghe a fost cel mai mic si asta pentru ca nu ai consumat deloc zahar si proteina animala, doar gelatina, parca. Poti detalia, te rog? O preoteasa draga mie e insarcinata cu al cincilea copil si au fost si dintre copiii ei unii macrosomi. Cred ca i-ar fi e mare ajutor si ei si mie (pentru viitor :) ) sa ne spui mai multe. Nu ai consumat nici oua, nici branza? Nimic?

    ReplyDelete
  10. Nici faina alba, nici ulei incalzit (floarea soarelui doar ocazional) in mancare, doar galbenusul de la ou, iar lacatele nu imi faceau bine pur si simplu, asa ca doar gustam putin din ele.
    Asta a fost schimbarea majora in viata mea inainte de a naste un copil cu greutate normala dupa o serie de 5 macrosomi. Ca este sau nu o relatie de cauzalitate nu ma obosesc sa intru in polemici. Cine vrea, incearca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu de ce s-a intamplat asa, dar la mine greutatea la nastere a copiilor a variat fara sa fi facut vreo schimbare majora in alimentatie. Primul a avut 3.750 kg la 39 de saptamani, al doilea 4.050 kg la termen, al treilea 4.300 la 38 de saptamani. Imi era groaza de cat o sa cantareasca al patrulea, dar de aici au inceput sa scada. Al patrulea a avut 3.950, apoi doi cu 3.750 si ultimul cu 3.300, dar nascut la 37 de saptamani. Mie mi-au spus mereu ca s-ar putea sa am diabet de sarcina, dar glicemia mi-a iesit mereu buna. Am facut si test de toleranta la glucoza, a iesit bine si asta. La ultima sarcina mi-a iesit prost hemoglobina glicozilata, desi glicemia tot nu era mare. Mi-a dat ginecologul regim de diabet, dar nu l-am tinut, si totusi ultimul bebe a fost mai micut, nu cred ca intr-o saptamana sau doua ar fi ajuns si el spre 4 kg ca fratii lui

      Delete
  11. Deci nu paine, nu zahar, nu ulei incins, nu proteine animale in afara de ou. Multumim pentru raspuns!

    ReplyDelete
  12. Ai tinut o dieta ce vad pe aici la moda si are si un nume: alimentatie paleo (adica identic cu ce consuma omul in paleontolotic: vanator si culegator legume, fructe, uneori foc, fara produse rafinate.
    Ai descoperit pe pielea ta ce are corpul tau nevoie.

    Intrebare: asa consumati toata familia? E suficient de echilibrat pt copii?
    la mine alimentatia se invarte in aceeasi gama, dar mai avem ulei si lactate (si aproape zilnic o fainoasa la pranz pt ca nu am alta idee de pachete dect sandvish... si cum suntem plecati zilnic pana la 18.... ). Pe de alta parte suntem sanatosi, nu muci/raceli de 4 ani, deci e bine; doar eu am teste de sange de la centrul de donare, ceilalti nu, ca medicul a spus ca nu avem nevoie pt ca suntem sanatosi.

    ReplyDelete
  13. Ma simt departe si de notiunea de dieta, si de aceea de paleo. Cumpar alim de baza si din supermarket si nu am eliminat complet glutenul.
    La copii nu am pus restrictie la proteine. In rest ce ar putea fi dezechilibrat la o dieta care ofera acces la toate grupele alimentare: carne, oua, lactate, legume, fructe, cereale?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai dreptate, ai dezechilibrat chimicalele si semi-preparatele si grasimile rafinate - ce de altfel le-ai completat cu o sursa de calitate.

      Delete