Tuesday, March 10, 2020

Tactici...

... prin care N evita intrebarile/discutiile incomode
1.Te acopera: vorbeste peste tine, tipa mai tare, te insulta, fiindca daca nu mai poti fi auzit, nu poti sa il provoci in niciun fel. A te auzi este o provocare. N nu vrea sa te mai auda. In schimb este alimentat de gesturile si expresiile tale pe masura ce devii frustrat sau nervos ca nu esti luat in seama.
2. Alti oameni: incepe sa discute subiectul cu altcineva ca sa evite sa iti raspunda personal si te ataca indirect sau te pune intr-o lumina proasta vorbind cu a treia persoana despre cum altii se poarta incomparabil mai bine ca tine. Trianguleaza spunand ca in fostele relatii nu patea asa ceva sau comparandu-te cu alte persoane ca sa te umileasca.
3. Livrare fara continut: te intrerupe, si daca incerci sa reintri in discutie, te acuza ca nu il lasi sa termine, te acuza ca il judeci fara sa stii, iti cere sa nu ridici tonul vocii, sa ai grija cum te exprimi, etc. Toate acestea nu fac referire la continutul mesajului tau verbal, dar au menirea de a crea o mica diversiune si a te face sa intri in pozitie de autoapărare (nu te intrerup, nu tip)
4. Rezolvare rapida: iti spune fie ca este o ora tarzie, nepotrivita pentru asemenea discutii, fie ca ati vorbit prea mult timp. Va declara discutia incheiata (mi-am spus punctul de vedere si consider ca e suficient, pierzi timpul daca insisti) si va savura ultimele tale semne emotionale negative, apoi se va retrage satisfacut in sinea lui.
5. Comutarea: schimba discutia spre cu totul alt subiect.
6. Arunca cu pietre: tu ceri lamuriri pt ceva negativ facut de N, dar el aduce imediat in discutie ceva rau facut de tine, nu neaparat din aceeasi arie cu acuzele pe care le primeste.  Incepe asadar sa te interogheze el pe tine, iar tu intri din nou in defensiva.
7.Cum poti: N iti aduce in prim plan tot ce a facut de-a lungul timpului pentru tine sau situatia foarte complicata cu care se confrunta la serviciu si te invinuieste fie ca esti nerecunoscator, fie ca il lovesti cand e mai incercat de viata. Astfel iti distrage atentia de la ceea ce voiai sa spui si te face sa eziti sa mai aduci in discutie problema, chiar daca aveai dreptate sa fii suparat pe el.
8. Pacoste: N iti va spune cu ipocrizie ca nu vrea decat o viata linistita si ca sa il lasi in pace, sa nu il bati la cap, sa nu il iscodesti. "Taci si pleaca" este rezumatul acestei tactici.
9. Criza de furie: menita sa inhibe pe moment intrebari penibile pentru N dar si sa serveasca drept lectie pentru viitor, sa nu mai indraznesti sa pronunti nimic critic la adresa lui.

No comments:

Post a Comment