Wednesday, March 18, 2020

Mai are rost...

... sa comentez subiectivismul si nedreptatea masurilor restrictive impuse slujitorilor bisericesti?Interzicerea Sfintei Liturghii este unul dintre cele mai elocvente elemente, fiindca ea, in sine, nu este implicata in transmiterea vreunei boli.

Inteleg sa limitezi nr persoanelor adunate in spatii inchise. Nu e insa ok sa ceri preotului (amenintand cu amenda) sa monitorizeze si restrictioneze nr credinciosilor: daca impui niste reguli, implementeaza-le cu forte proprii (politist arondat bisericii). Preotul insusi nu poate da pe nimeni afara.

Sf Liturghie se poate savarsi in biserica doar cu preot si cantaret (care oricum stau la distante f mari unul de altul) , sau cu familia preotului (oameni cu care el vine in contact oricum acasa) si atat. Ceea ce s-a impus nu are nicio relevanta epidemiologica. Exista boxe pt exterior. Atat ca Sf Liturghie impiedica lucrarea draceasca sa se savarseasca nestingherita si atunci e musai sa fie oprita.

E clar ca rugaciunea personala merge, dar Sf Taine nu pot fi inlocuite de ea. Pentru noi, crestinii, este extrem de important ca lucrarea liturgica sa nu se diminueze. Vestea buna este ca tot circul va dura o perioada definita de timp. Vestea proasta este ca intre timp unii se vor lepada. Dar poate este impropriu spus se vor lepada, ci mai degraba isi vor da arama pe fata. Nu este un secret ca la noi in Biserica este o practica raspandita sa fie impartasiti oameni nespovediti amanuntit, care ar trebui canonic opriti si sunt hirotoniti preoti cu impedimente pt preoție. Vorbesc la modul general, nu judec pe cineva anume. Acestia se vor cerne si unii dintre ei vor face chiar probleme Bisericii.

Se gasesc solutii si artificii pentru a nu interfera cu autoritatile si a face si sfintele slujbe. Doar daca ura acestora va atinge un apogeu, va fi necesara marturisirea. In orice caz, chiar si atat cat avem pana astazi (fratii greci au fost obligati sa consume ca atare agnetele scoase duminica, bisericile pot sta deschise sa treaca lumea pe acolo, dar au interdictie stricta la slujbe) consider ca este o forma de prigonire pretextata de starea de urgenta.

Se poate si mai rau:

Mantuitorul spune: "Aceasta sa o faceti spre pomenirea mea..." Care preot opreste pomenirea Lui pentru ca asa vrea o stapanire atee?

14 comments:

  1. S-au închis și moschee în țări musulmane afectate grav de virus.
    La greci chiar nu se mai slujește? Cred ca ar tb să intervină patriarhul lor și sa lase măcar preoții sa slujească, fie și singuri. Ca ortodoxă mi se pare foarte grav dacă se oprește Sf Liturghie.

    ReplyDelete
  2. Sf. Liturghie se face doar în mănăstiri și numai pentru obște. Am citit și eu acum tot comunicatul.

    ReplyDelete
  3. Cozile din magazine nu-i mai deranjeaza, acolo nu era pericol de contaminare, doar cu slujbele au o problema

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu inteleg impoortanta hranei duhovnicesti.

      Delete
  4. https://basilica.ro/indrumari-actualizate-pentru-parohii-si-manastiri-in-contextul-noilor-masuri-de-prevenire-a-imbolnavirii-cu-noul-coronavirus/

    ReplyDelete
  5. https://www.thenationalherald.com/292059/cases-hit-352-no-full-covid-19-lockdown-in-greece-church-open-sundays/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comunicatul acesta a fost ieri dimineata, dar ieri seara guvernul grec a interzis total slujbele in bisericile de mir. Doar la manastiri se va face liturghie, doar cu obstea, participarea laicilor e interzisa...

      Ma tem sa nu ajungem si noi la fel cat de curand :((.

      Delete
  6. Aici in Belgia nu se mai tine Sfanta Liturghie, nu te mai poti spovedi, s au inchis absolut toate magazinele in afara de alimentatie, poti iesi o jumatate de Ora la cumparaturi o persoana, multi lucreaza de acasa, pana si constructiile inceteaza de maine activitatea...totusi la magazine sunt cozi mereu, de ce nu au lasat si sa se slujeasca Sfanta Liturghie cu restrictie de personne macar, si de ce nu se mai pot nici macar spovedi cate o persoana? Of sa dea Domnul sa treaca totul cat mai repede!

    ReplyDelete
  7. Va intalniti cu duhovnicul la mall😀

    ReplyDelete
  8. Pacat ca este la 150 de km departare ...dar era o idee buna😁...

    ReplyDelete
  9. https://ortodoxinfo.ro/2020/03/19/dosar-penal-pentru-participarea-la-sfanta-liturghie/

    ReplyDelete
  10. Ba bine npt Hristos cu dosar penal și chiar și pt mireni decât să ne supunem statului vândut !!!! Când poporul era încercat de boli molipsitoare adunau pe oameni în biserică și se rugau făceau procesiuni nu scoteau afara din biserică pe motiv de pandemie. Georgieni scăpa de molima noi care am luat-o pe o panta gresita vom simți varga lui Dumnezeu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gaseste 5-6 ca tine, stati grupati langa biserica in timpul slujbei si vei avea dosar penal.

      Delete