Sunday, March 8, 2020

Ma intreaba...

...lumea daca ma descurc si cum ma descurc cu multi copii. Sunt foarte multe de discutat despre acest subiect. Am mai abordat anumite teme de-a lungul timpului, asa cum le intelegeam la momentul respectiv. Astazi as vrea sa ma opresc putin aspra unui aspect si anume acela ca


Natura functioneaza repetitiv si statornicia cu care se succed ziua si noaptea  ne da fara sa constientizam o oarecare siguranta existentiala. Anotimpurile se deruleaza si ele intr-o ordine indiscutabila, ceea ce ajuta intreaga faptura sa se ancoreze corect in timp.
Chiar si in organismul nostru exista ritmuri circadiene ale proceselor fiziologice care au o exactitate remarcabila.
Intotdeauna, cand omul are de a face cu o situatie neprevazuta, el o percepe la nivel biochimic ca stres si reactioneaza ca atare. Am retinut demult, dintr-o conferinta a d-lui Virgiliu Gheorghe, ca orice schimbare, cat de mica, fie ea si o schimbare pozitiva, este un proces consumator de energie.

Rutina, prin faptul ca o anticipam mental, nu solicita cu nimic niciun mecanism adaptativ.  Acest mic detaliu este de o importanta colosala atunci cand esti mama a multi copii si nu ai resurse energetice de canalizat spre pierderi.

Mai mult, rutina usureaza mult misiunea de disciplinare a copiiilor: ei stiu la ce sa se astepte, ce urmeaza sa faca si se pliaza mai usor pe evenimente decat cand totul este nou si nu au habar ce trebuie sa se intample. Astfel copiii se vor simti mai in siguranta, vor sti implicit ca nu traiesc intr-o lume a haosului si vor putea la randul lor sa inteleaga ce este acela program.

Nu in ultimul rand, cei care beneficiaza cel mai mult de instalarea rutinelor zilnice sunt bebelusii, chiar daca s-ar parea ca ei au o dezordine totala a succesiunii nevoilor vitale. Reperele fixe date de rutine (cum ar fi baita) ii ajuta sa simta mai repede pulsul familiei in care traiesc.

Cand ma gandesc la rutina asociez cumva si cu experimentul Pavlov dar si cu fenomenul de "ancorare" psihologica, in sensul ca anumiti stimuli exteriori ajuta pregatirea interioara (inteleasa ca secretii fiziologice sau ca asezare psihica). Zgomotele date de punerea mesei la o anumita ora in fiecare zi pregatestc corpul pentru digestie. Lumina scazuta, un cantecel, o povestioara si putin masaj relaxant ajuta copilasul sa doarma. In fiecare seara o lumanare aprinsa, un bob de tamaie si o citire linistita sau o cantare duioasa te propulseaza mai repede in starea de rugaciune.

Societatea actuala prin rețelele de socializare ne inoculeaza prin toti porii ideea ca noutatea, aventura si hiperstimularea de orice fel sunt experiente valoroase, fara de care viata noastra este anosta si lipsita de valoare. Din proprie experienta am invatat sa pretuiesc monotonia exterioara si sa sorb pe indelete din cupa ei nectarul adevaratei odihne si al linistii interioare.

3 comments:

  1. Mai adaug ceva foarte important: mămicile care au sprijin din partea bunicilor, adică au în apropiere părinții, au un mare avantaj. De multe ori, cei care beneficiază de ajutorul bunicilor, minimalizează aportul lor, cumva considerând firesc așa.

    ReplyDelete
  2. Sigur ca da. Cum am zis, sunt multe aspecte ale bunului mers al lucrurilor in familiile mari. Azi am ales sa il evidentiez pe acesta, fara sa intentionez sa le estompez rolul celorlalte.

    ReplyDelete
  3. Da!! Am simțit pe pielea mea de multe ori cum și ceva foarte plăcut, o mică vacanță de câteva zile, de exemplu, mai mult ma agita. Așa mi-am dat seama cât de importanta e rutina, chiar dacă pare anost și plictisitor.

    ReplyDelete