Monday, March 9, 2020

Narcisistul...

... spiritual este un lup imbracat in piele de oaie. Este o subcategorie a N cerebral, ceea ce inseamna ca isi foloseste mintea, inteligenta, cunostintele teoretice pentru a impresiona audienta. Pot parea sensibili si introvertiti, dar au totusi un aer de superioritate prefacuta intr-o falsa modestie si o atitudine de om care vrea sa fie remarcat ca fiind mai evlavios decat oricine.

Nu au o minte deschisa, sunt hipercritici si habotnici si folosind religiozitatea stricta si credinta lor rigida ca metode de control. Versiunea lor pentru spiritualitate este bazata pe spectacol, este ca o reprezentatie. Ei pun accentul in cult pe practici stricte, aderand la ritualuri repetitive fara sa inspire altora o comunicare personala cu divinitatea.

Ei se vor a fi lideri spirituali chiar daca nu sunt intr-o pozitie oficiala de conducere a vreunei organizatii religioase. Folosesc religia ca sa isi justifice abuzul, mai ales asupra celor apropiati. Metode pe care N spiritual le foloseste ca sa indoctrineze si sa spele creierul victimelor sunt:
-judecarea aspra a celor care nu ii impartasesc credinta
-dispret fatis fata de cei care nu accepta ca singura versiune calea adevarului cea expusa de N
- manifesta furie daca pui sub semnul indoielii suprema lor cunostinta spirituala
-foloseste texte religioase pe care le interpreteaza ca sa te faca sa te simti inferior, prost sau necredincios
-intimidarea, marginalizarea, invinovatirea, silirea, spalarea creierului, abuzul iau locul motivatiei,incurajarii, inspiratiei si demonstrarii prin conduita personala a unui mentor spiritual.
Ca orice N, nici cel spiritual nu suporta critici, la care va raspunde acuzandu-te ca esti ratacit, pacatos sau necredincios. Este autoritar in mod excesiv si pretinde ascultare desavarsita in cele mai mici amanunte. Este foarte preocupat de propria imagine, precum si de reputatia lui in cadrul miscarii religioasd respective. Nu se sfieste sa afirme ca are puterea de a patrunde intelesuri la care nu oricine are acces sau sa isi faca reclama la anumite abilitati supranaturale pe care le detine ca un privilegiat al divinitatii. Foloseste pozitia lui superioara ca ierarhie spirituala sau influenta religioasa in scopuri egoiste si materialiste. Toti avem o atingere a mandriei sau egoismului care iese la iveala cand si cand, dar marca patologicului apare atunci cand in permanenta cineva se foloseste de orientarea religioasa a oamenilor si, arborand o atitudine aroganta de sfintenie inchipuita, manipuleaza si controleaza pe cei vulnerabili care depind de o validare exterioara in viata lor duhovniceasca.

3 comments:

  1. Eu regăsesc în acest portret si femeile credincioase, habotnice, batranele axate pe forma, nu pe fond, care la biserica fac cumva de se tot lauda cu rugăciunea pe care o fac constant, cu postirea fără de excepție, cu respectarea cu strictete a unor reguli rigide, dincolo de rațiune și tradiție bisericească, femei care se consideră repede, model, lider în comunitate. Sunt dificile, nu accepta purtarea diferită a celorlalți, li se pare ca li se cuvine un loc special in biserica si in atentia preotului, pretind tratament preferențial si prioritate cand au cereri de la preot etc..

    ReplyDelete
  2. Portretul se pliaza indiferent de sex sau religie pe oricine se comporta in modul descris

    ReplyDelete
  3. https://marturieathonita.ro/oamenii-pietisti-sunt-cei-mai-periculosi-in-biserica/amp/

    ReplyDelete