Saturday, March 21, 2020

De luni...

... preotii vor sluji singuri in biserici. Judecand dupa susoteala si foiala din bisericile de mir in care am fost in ultima perioada, pot sa spun ca participarea la sfanta liturghie devenise prea mult un act de socializare si prea putin o cautare mistica.

Ne era atat de "bine" pana de curand in caldiceala noastra incat inclusiv altarul si strana erau atinse de boala vorbirii desarte, a glumelor cu cele sfinte si a rasului necumpatat.

Poate prinde bine putina distantare, sa se vadeasca fiecare pe sine in fata propriei constiinte sondand cata ravna avea din pricina ca era vazut de altii si cata era autentica si sa se roage acasa cu zdrobire de inima.

Sa ne aducem aminte de cate ori ne-am surprins pe noi insine doar cu trupul in biserica si sa trimitem acum duhul acolo si nu cred ca vom fi vitregiti de har. 

Posibil sa ma insel, dar simt ca Dumnezeu ne scutura putin de forma si odata cu ea si de parerea de sine, ca sa putem percepe si aprecia mai corect fondul,

6 comments:

  1. In ordonanta militara se precizeaza ca se introduc doua noi alineate la articolul 2, si anume ca se pot oficia slujbe in lacasul de cult fara accesul publicului si se pot face inmormantari, nunti, botezuri cu maxim 8 persoane, de asemenea se pot impartasi bolnavii la domiciliu (ceea ce era permis doar pentru cei aflati pe patul de moarte). Deci astea pe langa permisiunea de a se face slujba afara, cu maxim 100 de persoane (adaosul nu exclude ce era deja stabilit).
    Ceea ce e bine, ca pe ploaie, frig si vant, cine nu are altar de vara, nu prea poate sluji afara, iar pe vreme rea nici enoriasii nu pot sta sub cerul liber. Macar poate sluji parintele si ne pomeneste pe toti :).
    Oana

    ReplyDelete
  2. slujbe afara nu se mai pot face ca nu pot fi mai mult de 3 persoane într-un loc. afara deci jum de mai fac.

    ReplyDelete
  3. Articolul cu 3 persoane intr-un loc se refera la circulatie. La slujba in spatiu deschis stai, nu te misti.
    Cel putin asa interpreteaza avocata Ana Sacrieru cele doua ordonante militare:
    https://m.activenews.ro/stiri-social/Juristul-Ana-Sacrieru-explica-de-ce-slujbele-cu-prezenta-credinciosilor-sunt-permise-in-continuare-de-noua-Ordonanta-Militara-a-MAI-160647

    ReplyDelete
  4. ce bine ar fi dar nu prea cred. am inteles ca se asteapta circulară Patriarhie. s-ar contrazice cu articolul in care se zice sa iasa oamenii doar ptr acele acțiuni urgente. La Biserica nu lucram 🙂

    ReplyDelete
  5. Participam cum.participam dar bine ca participam decat deloc...preoti sa isi asume crucea becuvaata de Dumnezeu si sa nu slujeasca singuri daca mai vor sa se mabtuiasca sa lase si pe mireni inauntru pt ca BISERICA E A LUI HRISTOS NU A STATULUI A VREUNUI OM IMPORTANT.Astfel vor da de bai cu Mantuiorul.

    ReplyDelete