...te ajuta sa speculezi sau sa fentezi pornirile patimase, dar nu e foarte eficienta moral. Lupta duhovniceasca te ajuta sa le dezradacinezi si sa le vindeci ca sa poti intra curat in imparatia cerurilor.
Psihoterapia ortodoxă le îmbină pe amândouă și este eficientă. Aș recomanda oricui cu nădejde cărțile care fac parte din colecția "Psihoterapia Ortodoxă".
Si eu înțeleg că e o anumită incompatibilitate între psihologie și duhovnicie. Pentru omul sufletesc, nebunie sunt cele ale duhului. Si imi pare ca in multe situații, psihologia merge fix in directia opusă lucrării duhovnicesti. Intr-o masura, o si fac responsabilă pentru starea nu prea grozavă a omului de azi.
"Psihoterapia ortodoxa" - volume scrise de parintele Hierotheos Vlachos de care banuiesc ca majoritatea a auzit. Prinde bine putina informare înainte de a arunca cu pietre, cine știe cine citește si ce pierde ...Sunt și psihoterapeuți care trimit din prima la spovedanie și acei oameni își schimba viața, ăsta cum e?
Tot la IPS Hierotheos Vlachos voiam sa fac si eu referire. Separa si explica bine diferentele dintre psihologie si duhovnicie in filmuletul de mai jos, de pe Doxologia ("Una este lucrarea duhovnicului și alta este lucrarea psihologului"): https://www.youtube.com/watch?v=v3BmIBpDqc8
Mi se pare ciudata afirmatia ca omul are suflet si duh. "Omul este icoană vie a Sfintei Treimi pe pământ, are minte, cuvânt şi duh. Mintea este chipul Tatălui, cuvântul este chipul lui Hristos, iar duhul cel de viată făcător este chip al Duhului Sfânt." Pr. Cleopa
Pe scurt, IPS Hierotheos Vlachos spune ca psihologia a aparut in lumea apuseana, ca o consecinta a indepartarii omului de Dumnezeu, a faptului ca in acea lume au disparut isihasmul, notiunea de paternitate duhovniceasca si viata traita in Biserica. Pentru o lume atee psihologia e buna, aduce un echilibru. Dar cand omul traieste in Biserica are alte cai de a se tamadui. De asemenea, IPS Vlachos spune ca pot fi cazuri foarte complicate in care e nevoie de duhovnic, dar si de psihiatru, neurolog. Va rog urmariti filmuletul. Mi s-a parut ciudat sa citesc ca "psihologia e stiinta sufletului, nu a duhului"
Maria,nu e nimic ciudat, Sf. Teofan Zavoratul arata clar - sufletul este puntea dintre trup si duh, fiind intrepatruns cu trupul si participand la ideplinirea nevoilor acestuia, si fiind ridicat catre Dumnezeu prin intermediul duhului.Sufletul este alcatuit din mai multe parti - partea ganditoare, partea poftitoare si partea simtitoare . El este preocupat de structurarea existentei pamantesti. Duhul este acea forta pe care Dumnezeu a suflat-o peste om atunci cand l-a creat si este unit cu sufletul, ridicandu-l pe acesta mai presus de animalitate.Pentru aprofundare iti recomand ,,Viata duhovniceasca si cum o putem dobandi,,.Foarte buna carte. Sa nu confundam psihologia cu psihoterapia, sunt doua chestiuni total diferite.Psihologia nu tamaduieste nimic, este stiinta care se ocupa cu ,,studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția altora și personalitatea.,,- adica cu studiul partilor sufletului si a functionarii lor..Iar psihiatria e un alt domeniu, diferit de psihologie si psihoterapie. Este important sa ne precizam termenii, altfel se creeaza confuzii.
Psihoterapia ortodoxă le îmbină pe amândouă și este eficientă. Aș recomanda oricui cu nădejde cărțile care fac parte din colecția "Psihoterapia Ortodoxă".
ReplyDeletepsihologia e stiinta sufletului, nu a duhului.Sunt domenii diferite, desi se intersecteaza de multe ori
ReplyDeleteDa, se intersecteaza si unii sunt tentati sa le substituie reciproc.
ReplyDeletedin ignoranta, nu din alte motive.Ignoranta face ravagii.
DeleteSi eu înțeleg că e o anumită incompatibilitate între psihologie și duhovnicie. Pentru omul sufletesc, nebunie sunt cele ale duhului. Si imi pare ca in multe situații, psihologia merge fix in directia opusă lucrării duhovnicesti. Intr-o masura, o si fac responsabilă pentru starea nu prea grozavă a omului de azi.
ReplyDelete"Psihoterapia ortodoxa" - volume scrise de parintele Hierotheos Vlachos de care banuiesc ca majoritatea a auzit. Prinde bine putina informare înainte de a arunca cu pietre, cine știe cine citește si ce pierde ...Sunt și psihoterapeuți care trimit din prima la spovedanie și acei oameni își schimba viața, ăsta cum e?
ReplyDeleteTot la IPS Hierotheos Vlachos voiam sa fac si eu referire. Separa si explica bine diferentele dintre psihologie si duhovnicie in filmuletul de mai jos, de pe Doxologia ("Una este lucrarea duhovnicului și alta este lucrarea psihologului"):
ReplyDeletehttps://www.youtube.com/watch?v=v3BmIBpDqc8
Mi se pare ciudata afirmatia ca omul are suflet si duh.
"Omul este icoană vie a Sfintei Treimi pe pământ, are minte, cuvânt şi duh. Mintea este chipul Tatălui, cuvântul este chipul lui Hristos, iar duhul cel de viată făcător este chip al Duhului Sfânt."
Pr. Cleopa
Pe scurt, IPS Hierotheos Vlachos spune ca psihologia a aparut in lumea apuseana, ca o consecinta a indepartarii omului de Dumnezeu, a faptului ca in acea lume au disparut isihasmul, notiunea de paternitate duhovniceasca si viata traita in Biserica.
ReplyDeletePentru o lume atee psihologia e buna, aduce un echilibru. Dar cand omul traieste in Biserica are alte cai de a se tamadui.
De asemenea, IPS Vlachos spune ca pot fi cazuri foarte complicate in care e nevoie de duhovnic, dar si de psihiatru, neurolog.
Va rog urmariti filmuletul. Mi s-a parut ciudat sa citesc ca "psihologia e stiinta sufletului, nu a duhului"
Maria,nu e nimic ciudat, Sf. Teofan Zavoratul arata clar - sufletul este puntea dintre trup si duh, fiind intrepatruns cu trupul si participand la ideplinirea nevoilor acestuia, si fiind ridicat catre Dumnezeu prin intermediul duhului.Sufletul este alcatuit din mai multe parti - partea ganditoare, partea poftitoare si partea simtitoare . El este preocupat de structurarea existentei pamantesti. Duhul este acea forta pe care Dumnezeu a suflat-o peste om atunci cand l-a creat si este unit cu sufletul, ridicandu-l pe acesta mai presus de animalitate.Pentru aprofundare iti recomand ,,Viata duhovniceasca si cum o putem dobandi,,.Foarte buna carte.
ReplyDeleteSa nu confundam psihologia cu psihoterapia, sunt doua chestiuni total diferite.Psihologia nu tamaduieste nimic, este stiinta care se ocupa cu ,,studiul funcțiilor si proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective - precum gandurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția altora și personalitatea.,,- adica cu studiul partilor sufletului si a functionarii lor..Iar psihiatria e un alt domeniu, diferit de psihologie si psihoterapie.
Este important sa ne precizam termenii, altfel se creeaza confuzii.