Sunday, May 10, 2015

Priveste cum mananc...

...si satura-te si tu. Cam asa mi se par incercarile parintilor de a-si distra copiii. 
Cu exceptia cazurilor in care parintii i-au obisnuit cu o joaca artificiala guvernata de adulti, copiii mici nu sufera de lipsa de imaginatie si nici de plictiseala. Daca nu-i ingradesti cu interdictii peste masura, un coltisor de gradina e suficient sa-si poata manifesta setea de explorare. Sunt de-a dreptul fascinati de universul marunt al insectelor si al ierburilor. Elementele naturale transfigurate de mintea lor creativa devin o sursa inepuizabila de joaca.

3 comments:

  1. Depinde de varsta. Altceva este la 2 ani alta la 8. Un copil mic invata si singur multe lucruri ale naturii, un copil mare insa astea le cam stie deci va avea ritmul de asimilare cunostinte noi prin joaca mult mai scazut daca este singur decat un altul ce se joaca cu un prieten sau cu un parinte . Si la pescuit de exemplu unde stai tot timpul de exemplu :) baietii vad ca afla foarte multe lucruri noi de la tatal lor si se simt si mult mai bine. Un copil singur de 8 ani s-ar plictisi instant si nu ar invata nimic nou despre mare. Asa si cu joaca.
    Cat despre articolul respectiv in care mama isi distra copilul de 3 luni ce sa zic, la 3 luni nici nu poate fi vorba de asa ceva. Ma intreb ce facea de fapt:)
    Nu, copiii nu trebuie lasati de izbeliste si dormit linistit in lumea de astazi. Nici rugacinile nu le invata corect daca il lasi de capul lui.

    ReplyDelete
  2. Nu trebuie lasati de izbeliste.
    Mai nou e la moda ca parintii sa se joace si copilul sa priveasca pasiv.Daca lipseste bufonul, copilul se plictiseste . Cunosc familii in care se intampla asta. Una e sa stai pe langa tata cand pescuieste si sa inveti cate ceva cu ocazia asta si alta e sa-l pui pe tata sa faca pe balena pe malul baltii ca sa te simti bine.

    ReplyDelete
  3. A, pai nu stiu, nu vorbeam de familii cu probleme . Eu ma refeream la familii firesti .Trebuie ca tata sa aiba ceva la mansarda sa faca pe balena .
    In lumea mare, daca stii sa privesti distingi clar copilul ce s-a jucat singur asa ca ai tai din filmulet pana la varste mari si copilul de care s-a ocupat familia ajutandu-l. Stiu ca nu e drept dar exista diferente mari si exact abilitatile astea pe care primul nu le-a capatat prin exercitiu la timpul lor fac diferenta si ii dau sau nu intrare uneori la un alt nivel de instructie.
    In Romania nu prea exista instructie diferentiata in functie de copil dar acolo unde exista , conteaza.
    Nu, copilul nu sta sa se uite in exemplul meu cand pescuieste tatal ci pescuieste si el impreuna cu tatal timp in care capata cunostinte si abilitati pe care singur nu si le-ar insusi.

    ReplyDelete