Monday, September 9, 2013

O invitatie la nunta

Ce te faci cand vecinii de bloc, cu care ai relatii foarte bune de ani de zile, te invita la o a doua nunta a fetei lor? Asta era dilema mamei mele duminica trecuta.  Facand eu sapaturi, am aflat ca fata respectiva era de fapt divortata dupa o prima casatorie la care avusese cununie religioasa, iar cu actualul partener nu intentiona sa se cunune, mai ales ca respectivul este catolic.

Casatoria cu eterodocsii este cu desavarsire interzisa. De pe pozitia de crestin trebuie sa punem invatatura bisericii mai presus de conventiile sociale. Nu putea participa la sarbatorirea unui eveniment care intra in contradictie cu principiile ei. De ce sa pretinda ca se bucura pentru cei doi? Cui ar fi de folos?

A fost destul de greu sa se decida sa nu onoreze invitatia, fiindca pe tata nu-l prea intereseaza aspectul religios al problemei, ci mai degraba o relatie cordiala cu aproapele ("Lasa, draga, e pacatul lor! Dar de ce-i judeci tu?") caruia planuia sa-i intoarca invitatia la nunta fratelui meu.

Bumerangul acestei atitudini au fost cateva priviri piezise la adresa mamei. Se pare insa ca marturisirea publica a conceptiei despre casatorie e mult mai aspru sanctionata pe alte meridiane. 

12 comments:

  1. Personal, nu sunt impotriva casatoriilor intre catolici si ortodocsi.
    Biserica ortodoxa o considera `sora` pe cea catolica.
    Sunt ortodoxa, insa intru si in biserici catolice, asist la slujbe catolice, cred si ma rog sfintilor catolici.
    Am simtit de nenumarate ori ajutorul Sfantului Anton de Padova si al Fericitului Vladimir Ghika, ca sa dau numai doua exemple.
    Il consider pe Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II- lea a fi una dintre figurile cele mai marcante ale acestui secol.
    Cred in aparitiile Sfintei Fecioare de la Lourdes.
    Pe de alta parte, inchisorile comuniste romane au dat nenumarti martiri, atat din randurile clerului si credinciosilor ortodocsi, cat si catolici.
    Sper sa nu ofensez cu acest comentariu al meu.
    Am simtit nevoia sa spun doar ce gandesc si ce simt.

    cu drag,
    o cititoare- C.

    ReplyDelete
  2. Daca ati fi citit canoanele din primul link, ati fi inteles mai clar parerile sfintilor parinti despre uniunea prin casatorie cu membri din biserica catolica. Fiecare insa e liber sa creada ce vrea.

    ReplyDelete
  3. Doamna C., daca dumneavoastra ati avea o sora, v-ar conveni ca sotul dumneavoastra sa traiasca si cu sora dumneavoastra si cu dumneavoastra, ca doar sunteti surori? Corina.

    ReplyDelete
  4. Chiar daca nu am cunoaste canoanele, si tot am simti ca este gresita casatoria intre un ortodox si cineva de alta credinta.

    Aici nu este vorba de "biserici surori". Suntem surori pana la Crez si acolo ne despartim TOTAL, ptr ca prima marturie despre o credinta este Crezul.





    Daca ea ortodoxa se casatoreste cu el catolic, din start pornesc la drum gresit, ptr ca ei nu sunt intr-un singur Crez. Daca a avut deja o cununie, bine ar fi sa nu se mai recasatoreasca. Nu am auzit pana acum la nimeni ca a doua casatorie sa fie buna, ci mult mai mult chin si durere ca prima.

    Doamne ajuta
    Cristina

    ReplyDelete
  5. C, ai simtit ajutor insa pe alta parte ai pierdut. Cam asa ajuta vrajmasul cand vrea sa ne duca in eroare.

    Daca esti ortodoxsa, trebuie sa mergi sa spovedesti asta.

    ReplyDelete
  6. Noi am avut o situatie asemanatoare (sau chiar mai rau) in familia extinsa. O verisoara a sotului s-a casatorit cu un american, protestant si au vrut neaparat cununie fara ca el sa fie ortodox. Au gasit si preot ortodox care sa oficieze casatoria. Noi n-am mers, cu toate criticile si insistentele familiei (si acum dupa 5 ani nu se scot ochii), nici nu le-am zis nimic despre motivul absentei, nu avea nici un rost, mai ales ca gasisera un preot caruia i s-a parut OK sa oficieze 'cununia', cuvantul nostru nu ar fi contat. Eu as fi vrut sa le spun de ce, dar sotul a vrut sa pastreze linistea in familie iar parintele duhovnic i-a dat dreptate!
    Nicoleta

    ReplyDelete
  7. Nici macar nasii nu pot fi de alta credinta, darmite cei care se casatoresc. Eram de fata cand o mama facea plan cu un preot despre casatoria fiicei sale. parintele a intrebat daca baiatul este ortodox si apoi a intrebat despre nasi. Mama a explicat ca el nu este ortodox, insa au mai fost nasi si la altii.

    Parintele insa a spus ca mai importanta este fericirea fiicei ei, decat cine este nasul, asa ca sa rezolve problema si sa vina cu nasi ortodocsi.

    Doamne ajuta
    Cristina

    ReplyDelete
  8. Eu cunosc o familie in care el era musulman! I-a casatorit un preot din Tarnaveni cu conditia ca sa boteze copiii ortodox. Deci se poate si mai rau, Nicoleta. Corina.

    ReplyDelete
  9. Incep prin a-mi cere iertare de la Dumnezeu daca prin cele ce voi scrie voi sminti pe cineva.
    Nu caut sa isc nici polemici, mai ales aici, in `casa` altcuiva.
    Dar sufletul imi spune sa imi reafirm credinta, si sper ca Domnul sa ma ierte daca gresesc cu ceva.
    Imi reafirm credinta profunda in ajutorul real si minunat in viata mea al Sfantului Anton de Padova, al Fericitului Vladimir Ghika, precum si al altor sfinti catolici.
    Personal, cred in sfintenia Parintelui Papa Ioan Paul al II-lea, precum si in aparitiile Sfintei Fecioare de la Fatima, Lourdes, Medjugorgje.
    Pe de alta parte, am citit opinia Parintelui Dumitru Staniloaie, a Parintelui Iustin Parvu, a Parintelui Cleopa, sfinti parinti ai ortodoxiei, adevarati `munti` ai credintei noastre, care nu impartasesc ideea cum ca biserica catolica si cea ortodoxa ar fi biserici `surori`.
    Dar, totodata, am citit ca la botezul din inchisoare al Parintele Nicolae Steinhardt, Parintele Mina i-a poftit la mica ceremonie clandestina si pe cei doi preoti greco-catolici, aflati in celula.
    Inchei cu un citat din Steindhardt, el insusi un `titan` al ortodoxismului:
    ``Fanatismul fundamentalist - care vadeste deopotriva rautatea, ridicolul si neghiobia – întotdeauna duce la erezii, schisme, sectarism, suprematia literei, forme religioase naive ori teroriste, îndârjiri formaliste (stilistii) si compromiterea în ochii oamenilor cu scaun la cap a fenomenului religios. Întotdeauna l-am preferat pe Zosima lui Terapont.``
    Inca o data spun ca sper sa nu ofensez sau sa simtesc pe nimeni. Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc si daca felul in care simt si gandesc nu este pe placul Lui.
    Va multumesc ca imi dati inca o data ocazia sa imi expun, liber, parerea, eu, cea putin credincioasa si putin stiutoare.

    Cu drag,
    aceeasi cititoare- C.

    ReplyDelete
  10. C, roaga-te parintelui Cleopa sa-ti ajute sa simti in sufletul tau adevarul.

    Noi niciodata nu stim cu siguranta care din sfintii la care ne rugam ne-a ajutat. Cu ani de zile in urma doream sa ma las de fumat. A fost o munca lunga si dureroasa, insa intr-o zi m-am lasat in mainile Domnului si am reusit.

    Dupa alti ani de zile, am simtit ca ajutorul de atunci mi-a venit prin Maica Domnului. Eu insa nu m-am rugat Maicii nici o clipa.

    Dumnezeu stie care sfant te-a ajutat. Nu uita, esti ortodoxa si incercarea ta spre alta credinta e ispita. In credinta noastra ortodoxa, avem tot ce ne trebuie. Nu ne lipseste nimic.

    Acolo in inchisoare erau alte conditii. In viata de zi cu zi parintele Mina nu ar fi chemat preoti de la alte confesiuni. Poate ia chemat ca sa simta credinta adevarat.

    Daca cuvantul meu e mai tare, te rog sa ma ierti. Aici in virtual, nu avem intonatie, nici pauze. E mai greu

    ReplyDelete
  11. Referitor la povestea cu musulmanul.

    Un parinte a fost rugat sa oficieze o cununie religioasa acasa la o familie. Fata era insa musulmana si baiatul ortodox. Parintele spunea ca erau atat de frumosi si se iubeau atat de mult incat simteau asta si cei din jur. La inceput s-a gandit sa le spuna ca nu e bine si ca el nu poate sa-i cunune nefiind din aceeasi credinta, insa cand le-a vazut iubirea, s-a gandit sa le vorbeasca despre importanta casatoriei,

    Si le-a vorbit despre viitor, despre frumoasa lor iubire si i-a intrebat daca nu ar vrea sa traiasca frumos impreuna in credinta ortodoxa. Si fata si baiatul emotionati au acceptat. Asa ca in loc de cununie religioasa, parintele a facut intai botez. A botezat-o pe fata musulmana. Pe urma ia cununat.

    Mirii i-au spus parintelui ca la botez tot pe el il cheama.

    Spunea parintele, ca mai rar a intalnit oameni care sa se iubeasca asa curat si sa coopereze impreuna asa frumos. A fost o nunta frumoasa.

    ReplyDelete
  12. O intrebare, daca imi este permis, pentru doamna/domnul care a reusit sa se lase de fumat, cu ajutorul Maicutei Domnului ...
    In ce a constat, mai exact, acea munca lunga si dureroasa, omeneste vorbind?
    Inteb cu un real interes, deoarece si eu incerc, de cativa ani de zile, sa renunt la obiceiul daunator (consider eu) de a bea cafea. Tentativele mi-au fost insotite mereu de rugaciune, insa, din pacate, dupa perioade mai lungi sau mai scurte de renuntare, am recazut in aceasta patima a mea.
    Incerc totusi mereu sa bun inceput bun luptei mele si sa nu ma las pagubasa, din disperare de cauza.
    Nadajduiesc mereu in ajutorul Celui de Sus, si incerc sa nu ma incred numai in vointa si puterile personale, care, mi s-a dovedit de atatea ori, sunt atat de slabe.
    Dumneavoastra cum ati reusit totusi, omeneste vorbind? V-ati lasat brusc sau treptat? Ati mai avut perioade de revenire la viciu? Sau, odata stopat, nu ati mai avut tentatii/ ispite de a-l relua?
    Cazul dumneavoastra este un exemplu pentru mine si un imbold suplimentar de a nu abandona si a-mi continua stradaniile.
    Orice sfaturi imi sunt binevenite.

    Multe multumiri anticipate pentru raspuns.

    ReplyDelete