Ceea ce ma dezgusta cel mai mult la scoala este faptul ca ii face pe copii sa uite ca viata fireasca (traita dupa poruncile lui Dumnezeu) e atat de complexa incat nu ai nevoie sa inventezi tot felul de obiective pe care sa le atingi, tot felul de proiecte si activitati extracuriculare doar ca sa nu te plictisesti.
De fapt nu avem nevoie de confirmari ale valorii fiecaruia prin diplome de pe la concursuri, nu avem nevoie de penibilele serbari de Paste sau Craciun ca sa ne bucuram de sarbatori sau de anotimpuri, nu avem nevoie sa fim apreciati sau acceptati de colegii de clasa sau profesori, de vreme ce criteriile lor sunt cu totul altele decat valorile invatate de acasa.
La scoala noastra:
- profu de istorie vine cu Biblia la ora si le spune elevilor: "stiti voi, ba, ce-i ala un om intelept? I-auzi cate sute de neveste a avut Solomon... ala om intelept! Biblia ne spune1"
- consilierul psihologic al scolii vine la clasa a doua cu un joc in care fiecare copil isi scrie numele pe o frunzulita si, in functie de "cat sustine el clasa" (poftim? cum sa sustina clasa?) fiecare copil sa isi plaseze frunzulita pe coroana unui copac desenat pe o plansa. Partea proasta era ca fiecare copil ar fi vrut sa fie in centru. in plus li se cerea celor din banci sa comenteze amplasarea fiecarei frunze, asa ca a plouat cu critici aruncate de unii altora, pe masura invidiei sadite in copii de sistemul concurential in care au evoluat.
- la engleza, clasa a cincea, doamna i-a dus pe copii sa vizioneze un desen animat despre Columb, apoi i-a pus sa faca un rezumat din ce-si mai aminteau, cand ei habar nu au ce-i ala Past Tense.
- la geografie li se spune: "cautati pe net despre..." fara sa li indice nici macar o adresa. Si la studenti se mai da bibliografie, nu li se spune invatati si voi cutare tema de unde vreti.
- la ora de sport, pentru doi mai poznasi, proful pedepseste toata clasa (arta invrajbirii). Unul din baieti indrazneste sa spuna ca nu i se pare corect. E pus la punct repede ("voi toti ar trebui sa-i educati pe X si Y, d-aia sunteti toti pedepsiti ), ba trebuie sa-si mai ceara si scuze ca a spus ce gandeste.
exact asta gandesc si eu in ultima luna, si eu am doar 2 copii, insa sunt tare obosita de cand a inceput scoala si gradinita. Pierdem timpul, nu mai apucam sa stam impreuna, suntem agitati, ne certam, seara adormim repede franti. Noroc ca avem parte de doamne educatoare si invatatoare dragute si crestine:). Doamne ajuta sa trecem cu bine peste aceasta perioada, sa reusim sa gasim un echilibru, sa vedem ce e important in viata.
ReplyDeletesi alaptare cu succes in continuare, eu sunt spre sfarsitul alaptarii cu cea mica (2 ani si 7 luni)
Abia a inceput cea mai mare clasa I si simt cum scoala ne rapeste tot timpul. Caiete speciale peste caiete speciale, teme exagerat de multe pentru un copil care trebuie sa mai si doarma si sa se mai si joace cu fratii, fel de fel de sarbatori impumutate (Elena a fost pusa sa deseneze pentru ziua de haloween (!) o fantoma si a venit sa imi spuna plangand ca a fost singura care nu a stiut ce este aia.
ReplyDeleteIn prinma zi de scoala fiecare copil a fost pus sa spuna ce nume are, cati ani si ce zodie. Tot ea a fost singura care nu a stiut despre ce e vorba si s-a simtit foarte prost cand ceilalti copii au ras.In timp ce invatatoarea se mira ca nu stie, eu ma miram cum de toti ceilalti copii stiu atat de bine.
Iti recomand cu toata caldura conferinta lui Virgiliu Gheorghe. am trimis pe email link-ul. Prima jum de ora pare abstracta, dar ce urmeaza, este extraordinar. Orice parinte ar trebui sa o asculte.
Nasol...Noi acum am început școala și ne străduim să ne descurcăm și să acoperim lipsurile pe care le are un copil de 6 ani care nu a trecut prin pregătitoare. Nu știm cum să ne mai împărțim ca să facem temele impecabil zi de zi. E greu și dacă ai mai mulți copilași (toți au nevoie de sprijin, toți au întrebări, dileme) și când ai numai unul dar mai ai și serviciu și alte treburi. Până acum suntem cât de cât mulțumiți. Suntem mulțumiți de doamna învățătoare, de profa de religie care îi învață lucruri foarte folositoare, de felul cum evoluează copilul... Să vedem mai departe. Eu le doresc puiuților tăi putere de muncă și înțelepciune, să culeagă de la școală tot ceea ce le e lor de folos în viață!
ReplyDeleteDiana, ce conferinta? Te rog, daca nu un link, macar de unde si de cand este .
ReplyDeleteSi la noi e la fel cu scoala. Eu am doi scolari, unul dimineata , altul dupamasa, iar al treilea de 3 ani. Tare greu. Am fost la 5 sedinte pana acum, teme multe, bani multi, iar cel mai rau mi se pare ca in gimnaziu e o goana fantastica dupa note, caci dupa ele se intra la liceu.
Astept cu nerabdare vacanta din ciclul primar. Si mai avem o zi libera , cand clasa pleaca in excursie de haloween in vizita la arges-vrajitoarea!!! excursie la care am zis pas.
http://laurentiudumitru.ro/blog/2012/10/17/virgiliu-gheorghe-dezvoltarea-si-functionarea-creierului-copiilor-si-tinerilor-in-lumea-de-azi-video-3-h/
ReplyDeletemultumesc
ReplyDeletecredeti ca o chestie legalizata in legea invatamantului, care sa permita homeschooling-ul si la noi, ar fi de ajutor mamelor ortodoxe care trec prin ce treceti dvs ( si prin care o sa trec si eu de la anu')? Mare putere de organizare de fapt, mult Har ar trebui sa am pentru a discerne si cat, si cum sa fac lectii si sa/mi invat prunca...Gandesc ca sansa mea ar fi sa gasesc o invatatoare ortodoxa si in Biserica sau ca Vladica al nostru sa binecuvanteze si sa infiinteze o scoala ortodoxa in oras. Neoprotestantii au...Noi NU
ReplyDeleteDa, familia mea ar arata altfel duhovniceste daca n-ar fi “toxinele“ de la scoala
Delete:) am zambit la intamplarea cu zodia....in aceeasi situatie fetita mea, dupa un lung moment de gandire, a zis -zodia alba_ fireste ca am primit critici...ca ce fel de mama sunt si pt ce lume cresc bietul copil.....etc etc........
ReplyDeleteEcaterina, cu cine fac temele copiii? Cu tine sau cu parintele? Cum va descurcati sa ii ajutati pe toti sau cei mari nu mai au nevoie de ajutor?
ReplyDeleteCu mine, doar cu mine.
DeleteNu sunt foarte constiincioasa, in sensul ca nu stau cu ei tot timpul cat scriu, doar le explic unde ei nu inteleg si verific la sfarsit temele celor doi mai mici.
Invata foarte bine, cu exceptia baietelului, care e putin mai imprastiat si mai repezit.
Cum ai putea tu singura sa ai timp sa le si predai materia daca ai avea optiunea de HS in conditiile in care e greu deja si doar cu lectiile? Mie mi se pare imposibil efectiv .
ReplyDeleteIn zilele in care este unul bolnav de exemplu la mine si sta acasa , noi parintii fiind nevoiti sa \inlocuim invatatoare si cu explicatiile gramaticale nu numai cu temele am observat ca in mod constant neglijam nevoile celorlalti in privinta scolii.
Bine ca nu se imbolnavesc des. Cu varsatul de vant anul trecut , doua saptamani de HS cu baiatul de clasa a treia efectiv nu i-am putut ajuta pe ceilalti nici macar sa tin cartea de istorie in mana si sa le pun doua intrebari din lectie. abia mancare si ordine mai apucam sa fac.E rea scoala in multe privinte \9ca si societatea pe care noi o facem de altfel) insa in mod sigur ne scuteste de multe greutati.
Cred ca cea mai mare problema ar fi sa ii determin sa studieze ceea ce nu îi intereseaza în mod deosebit. Cu organizarea mi se pare ca m-as descurca.
ReplyDeleteExista si azi invatatori pe la sate care lucreaza simultan cu mai multe clase in aceeasi sala (si bunicul meu era unul din ei). De ce nu m-as descurca eu cu 4 copii de clase diferite?
Adica vei reusi sa predai si sa dai de lucru la 4 copii de varsta diferita la materii diferite + treburile casei? De exemplu la noi ieri: diateza pasiva a limbii engleza celei de clasa a sasea(+ exercitii sa-i dai sa faca),gramatica la limba cu folosirea noilor notiuni in alcatuirea unei schite de teatru cu subiect dat, istorie : revolutia franceza , cel de clasa a patra a avut si el notiuni noi predate la gramatica, engleza si sociala , cu cel de 5 ani de la pregatitoare au facut ieri litera H am vazut la gradi. De cea de la liceu nu mai vorbesc pentru ca totusi nu cred ca s-ar incumeta cineva la a preda materii de liceu fara studii de specialitate. \Este cu totul altceva sa lucrezi cu copilul ce deja stie notiunile din clasa si altceva sa-l faci sa inteleaga lucruri noi pe care de multe ori sigur nici tu nu le stapanesti perfect.Dar, daca chiar va incumetati vreodata, sa va dea Dumnezeu putere si copiilor rabdare.
ReplyDeleteNu spun ca voi concepe eu programe scolare, manuale sau culegeri de exercitii. Astea exista.
ReplyDeleteDe ce ar trebui sa predau o lectie la istorie, cand ea e destul de bine prezentata in manual? Copilul o poate citi si singur. Cu cat sunt mai mari, cu atat se descurca mai bine sa invete singuri. Daca vor sa aprofundeze ceva care ma depaseste, sigur ca as apela la altcineva sa-i ajute, pe masura posibilitatilor mele. Si cei care merg la scoala deseori au meditatori.
Putem repeta notiuni teoretice si la o plimbare, de exemplu, sau in timp ce facem cumparaturile.
Ca sa nu mai spun ca surorilor mai mari le face placere sa faca pe profesoarele cu cei mici. Eca asa a invatat sa scrie de mana, jucandu-se cu Maria pe caiete de clasa intai. Acum tot Maria pregateste o serbarica in care a implicat toti copilasii din fata blocului.
Oricum, celor mari, care deja au legat prietenii la scoala, nu cred ca le-ar mai place sa faca homeschooling. Au trecut de faza in care mediul scolar li se parea ostil. Ele ar trece peste neajunsurile sistemului pentru ca e frumos sa fii cu colegii (ma rog, cu unii colegi)