Wednesday, May 13, 2020

Scurt raspuns...

... Ia un comentariu de aici
Regulile bisericesti de care vorbesti nu sunt batute in cuie. Cred ca le cunosti de la oameni care nu le inteleg prea bine utilitatea.

Am sa incep cu ideea ca e musai ca femeia sa faca copii. 😂 E ca si cum ai spune ca e musai sa isi faca motive de bucurie. Nu, nu e musai sa faca, dar e musai sa fie cununata daca ii face fiindca asa credem noi ca punem inainte pe Dumnezeu in lucrarea iubirii. Altminteri suntem toti chemati la vietuire mai presus de sfera genitala si multi crestini practicanti simt nevoia sa isi poarte trupul ca si cum nu ar avea trup. 

Apoi e musai sa nu opreasca rodirea pantecelui ci sa lase intalnirile trupesti cu sotul ei sa fie in sensul dragostei adevarate cu deschidere spre Creator. Vorbesc de oameni spirituali (nu stiu daca ai cunoscut) nu de cei care opteaza pentru un trai la nivelul simțurilor asemenea dobitoacelor si apoi se revolta cand se implinesc legile biologice ale reproducerii si apare vreun ovul fecundat.

Musaiul bisericesc este un marker a cat de aproape esti de Hristos sau cat te desparte de lumina Lui o anumita atitudine. Femeia are deplina libertate, dar daca vrea sa fie fericita mereu, cred ca nu are alta cale mai sigura decat aceea de a merge pe fagasul dreptarului bisericii.

Lucrurile se stramba mult in cazul in care femeia a lucrat in viata fie si doar temporar in ale credintei cu jumatati de masura. Dupa o hotarare de intoarcere totala la Dumnezeu si de lasare in mainile Lui, atunci putem vorbi pe considerente comune. Pana in acel punct, ar fi bine sa nu consideri pe nimeni reper absolut pentru credinta noastra, ci sa iti hranesti sufletul cu citirea din Evanghelie si din vietile sau scrierile sfintilor proslaviti de biserica. De acolo vei patrunde un principiu esential in crestinism

5 comments:

  1. Cat de frumos si mai ales cat de adevarat ati spus''femeia are
    deplina libertate, dar daca vrea sa fie fericita mereu, cred ça nu are alta cale decat aceea de a merge pe fagasul dreptarului bisericii''. Vorbesc din proprie experienta, uitandu ma in urma la viata mea nu mi vine sa cred cum am putut trai inainte asa cum am trait, cum de nu am innebunit. Si slava Domnului, incet , incet intelege si sotul ça fara Dumnezeu nu suntem nimic...si légat de postare eu cred ça fiecare vede ce vrea...eu cunosc oameni de la tara Care au o viata ingereasca...depinde ce vrem sau mai bine zis pe ciné vrem sa vedem sau sa auzim.

    ReplyDelete
  2. Si mi a placut ceva ce am citit de la Sfantul Paisie acum ceva ani ça trebuie sa fim ça albinele Care daca vad o floare si langa o gramada de balega, ele se duc la floare si nu sa fim ça musca Care ar alege balega.Doamne ajuta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Alina,
      Eu sunt cea de la care a pornit comentariul Ecaterinei.
      Daca societatea noastră e plină de balegi iar florile sunt foarte rare, trebuie sa fim sinceri si sa adresam problema si cauzele ei. Trebuie sa recunoastem ca exemplele in care femeile sunt tratate rau si cu violenta in familiile ortodoxe/traditionale sunt regula, nu exceptia.
      Sa nu ne punem ochelari de cal si "sa alegem" sa vedem doar partea care ne convine. In felul acesta nu facem decat sa perpetuăm problema.
      Dispretul fata de femei si violenta asupra lor in familie sunt realitati pentru înfiorător de multe.
      Toate astea sunt perpetuate de simboluri subtile, de comportamente aparent nevinovate, de moduri de a numi lucrurile care ghidează gânduri si fapte si care apoi se transformă in comportamente (cum ar fi locul rezervat lor in unele biserici sau randul la miruit, cum ar fi predicarea supunerii fata de barbat fara sa se sublineze ca o conditie pentru aceasta supunere este devotamentul total a barbatului fata de femeie, cum ar fi faptul ca in mai multe perioade din viata ei femeia e considerată murdara si indezirabila).
      Toate acceptate tacut sau public de oamenii din biserica noastră.
      Stiu ca o sa va scandalizez, dar cred cu tărie ca avem nevoie de o reforma.

      Delete
    2. Aveti dreptate in tot ceea ce spuneti. Abia acum am inteles ceea ce vreti sa spuneti, familiile crestine sunt crestine doar cu numele, nu traiesc crestineste iar femeia nu este cinstita cum ar trebui sa fie. Eu insa am avut ''noroc''sa cunosc cateva familii Care traiesc intr adevar crestineste si credeti ma daca toti am train asa ar fi Raoul pe pamant.

      Delete
  3. Ecaterina, multumesc pentru raspuns.
    Sa stii ca te citesc de aproape 10 ani cu uimire si admiratie.

    ReplyDelete