Tuesday, May 19, 2020

O mare...

... realizare in educatia copiilor ar fi sa ii facem de mici sa inteleaga ca in zilele noastre un crestin nu trebuie sa se lase stapanit de spiritul de turma.

Gandul ca noi suntem diferiti de toti cei orientati dupa alte valori in afara credintei trebuie cu grija sadit pentru a pregati momentele dificile ale adolescentei. Copilul trebuie avertizat sa nu se ataseze si sa nu isi puna intr-atat increderea in cineva incat sa se departeze de povetele parintesti si de poruncile dumnezeiesti. Trebuie sa stie de la bun inceput ca in viata va inota contra curentului daca vrea sa ajunga la bucurii si impliniri binecuvantate.

Ca sa faca fata presiunilor partii intunecate a societatii, copilul are nevoie:
-sa inteleaga importanta ascultarii de parinti, ca scut impotriva relelor
-sa simta puterea chemarii numelui Domnului in rugaciune
-sa fie incurajat sa gandeasca singur din perspectiva crestina orice situatie inedita care il pune la incercare
-sa traiasca intr-un mediu in care isi poate exprima in siguranta parerile fara sa se astepte la represalii sau retragerea iubirii parintesti

Adolescentii nu trebuie subestimati in capacitatea lor de a se desprinde din miscarea sociala generala. Fiind o perioada in care sunt rebeli prin fire, putem canaliza aceasta rebeliune chiar impotriva spiritului gregar. Cautarea lor de a se descoperi pe sine poate fi speculata in sensul de a ii face mult mai atenti la propriile simtiri ale inimii si la propriile ganduri si opinii. Ei vor intelege usor ca principiul devenirii omului prin inspiratie difera de imitatia de prost gust si fara discernamant a tot ceea ce este in trend. Mai mult, daca i se deschid ochii asupra lucrurilor bune invatate acasa si traite in mediul familial, acestea nu vor fi imposibil de marturisit, mai ales cand va intelege ca prin aceasta isi poate ajuta prietenii.

Adolescentul care nu a cazut inca in pacate de moarte are o agerime a mintii si o receptivitate fata de cuvantul Scripturii. Acestea il pot ajuta sa vada anumite situatii in lumina Evangheliei si sa intuiasca orientarea gresita a grupului in care se afla:
Bineinteles, in incercarea lor de a ramane verticali in mijlocul torentului, adolescentii trebuie sustinuti de acasa prin discutii dese despre cum intelegem sa faptuim binele si despre cum ne alegem prietenii. Cel mai tare sprijin ramane totusi toiagul rugaciunii care plineste neputintele tuturor si pune stavila raului in lume.

1 comment:

  1. Ma intreb mereu cu durere daca Dumnezeu tine cont de intentia noastra buna si suplineste in inimile lor lipsurile noastre . Eu una nu sunt un bun exemple.Adica una este ce i invat si alta este ce vad ei la mine.

    ReplyDelete