Tuesday, May 12, 2020

Auzim...

... tot mai des sfatul "fa-ti timp si pentru tine", cu destinatie feminina de obicei, si cu semnificatie oarecum egoista sau chiar indemnand la frivolitate. Fa-ti timp sa iesi la coafor, fa-ti timp sa te uiti la filme, sa iesi la terasa cum faceai cand nu aveai copii, la shopping just for fun etc. Toate acestea sunt distractive, doar daca iti asiguri o baza bunastarii fizice si psihice.
Pentru mamicile cu multi copii (fie ei si "in asteptare") ) eu as zice sa incepeti cu abc-ul ingrijirii personale, ca sa obtineti beneficii maxime cu pierderi minime.

1. Fa-ti timp pentru tine sa mananci. Sigur, toate mancati pana la urma cate ceva, dar a trai toata ziua fara mese adevarate, doar cu gustari dezordonate, poate fi picatura care in timp erodeaza si cea mai solida sanatate. Aveti grija la calitatea mancarurilor si la pastrarea unui orar regulat al meselor. Stiu ca tendinta fireasca este sa va treceti pe voi pe ultimul loc, dar daca vreti sa va fie bine pe termen lung trebuie sa ganditi aceste mese ca prioritate. Mai mult: este important sa pregatiti putin atmosfera in care mancati. Eu am avut perioade in care orice stimul negativ imi producea disfagie (efectiv imi ramanea mancarea in gat). Eliminati pe cat va sta in putinta orice element de stres si adaugati in ambianta tot ce va ajuta sa va simtiti confortabil la masa (puteti alege sa mancati singure, cu un fundal sonor placut, sa va puneti pe masa o vaza cu flori, sa folositi o vesela vesela😊 etc)

2.Fa-ti timp pentru tine sa dormi. Bineinteles, viata cu copii mici presupune multe treziri de noapte si zile agitate, cu putine sanse de a atipi. Daca nu aveti ajutoare carora sa le plasati copiii un timp pentru un somn dupa-amiaza, atunci straduiti-va sa antrenati copiii mai marisori sa pastreze putina liniste (daca nu vor sa doarma) la pranz. Coloratul, cititul, plastilina sau in ultima instanta niste desene ii pot tine ocupati in mod silentios un timp ca sa va incarcati bateriile atipind si sa puteti functiona normal in restul zilei. Seara mergeti la culcare cat mai devreme, evitati stimularea vizuala data de ecranele luminoase si grijile pentru a doua zi. Daca aveti o dificultate in instalarea somnului ocupati-va de ea in functie de gravitate cu un masaj, cu o baie relaxanta, cu un ceai linistitor sau chiar cu vreun medicament. Nu uitati: uneori cea mai buna varianta de timp de calitate petrecut pentru tine insati este un pui de somn, deci nu irositi momente pretioase pe altceva, cand deprivarea de somn va face deja probleme.


3 comments:

  1. Asa este, insa uneori nu reusim toate acestea enumerate de dvs...
    Pana la urma a fi mama este un proces care consuma energie la foc continuu, este mult mai greu sa fii "casnica" decat sa ai un job ...cred ca toate care am facut si altceva decat sa fii casnica stim si intelegem despre ce e vorba!
    Pe mine nu ma oboseste nimic mai mult decat agitatia copiilor, plansul celei mici care are o perioada mai dificila de nu stiu ce metode sa mai folosesc , cum sa o iau ca sa nu mai aibe accese de furie si de plans mult:(

    ReplyDelete
  2. Nu reusim, mai incercam, dar macar sa fim conștiente de adevaratele nevoi si sa le avem in vedere prioritar.

    ReplyDelete
  3. Da, intr- adevar foarte necesar sa facem asta dar si foarte greu mai ales partea cu dormitul. Si intr adevar cu cat esti mai obosita cu atat nu dai randament nici la treburile casnice , nici la altceva. Eu pe fondul oboselii sunt foarte irascibila de nu ma mai suport nici eu dapai saracii copii.

    ReplyDelete