Monday, May 18, 2020

Cautand...

... informatii despre narcisisti, am dat de un termen nou, pe care nu stiu sa il traduc in limbajul de specialitate:
El reprezinta o stare de intrepatrundere nesanatoasa la nivel emotional si mental intre doi oameni. Granitele firesti intre personalitatile si chiar actiunile celor doi nu sunt bine delimitate, ceea ce creeaza premisele manipularii si influentarii negative a victimei. Enmeshment poate aparea atat in cuplu cat si in relatia parinte-copil.

Ca o nota personala as retine ca acest fenomen patologic sta la baza "slabiciunii" pe care o regasim la multi parinti fata de proprii copii. Ei nu au forta interioara de a-si mustra copii, de a ii corecta sau de a le interzice vreun lucru, fiindca nu se pot detasa emotional si traiesc totul la aceeasi intensitate irationala cu copiii. Din aceasta cauza au si mari dificultati in a ii disciplina. Ei se identifica interior cu toate frustrarile puerile si nici nu pot purta cu calm discutii contradictorii cu copilul, fiindca orice tantrum ii destabilizeaza si pe ei interior.

Ceea ce trebuie reținut este ca acest enmeshment nu este acelasi lucru cu o empatie normala, ci este apanajul raportarii oamenilor slabi, vulnerabili si dependenti la cei posesivi, care stiu sa speculeze un teren psihic predispus la exploatare si control abuziv. El este intotdeauna marca unei relatii interumane defectuoase si nu trebuie confundat sub nicio forma cu iubirea adevarata.

No comments:

Post a Comment