Sunday, February 24, 2019

Pentru "posesoarele"...

... de fosti si actuali seminaristi, copii care isi traiesc anii adolescentei departe de mangaierea iubitoare a mamei si de modelul patern de afectivitate si masculinitate in cuplu vreau sa spicuiesc cateva pasaje dintr-o carte a unui psiholog care se apleaca asupra vietii emotionale a baietilor.
Capitolul care mi-a atras atentia este "cultura cruzimii", care pune sub lupa si verbalizeaza legi nerostite ale comunitatilor de baieti (pentru simplificarea tastarii ii voi nota cu b😊).

Fiecare barbat are o istorie a maturizarii lui. Exista insa o parte a acesteia care cuprinde povesti despre cruzimea baietilor pe care majoritatea femeilor nu le aud niciodata si pe care ei insisi nu pot sau nu vor sa le impartaseasca unii cu altii.

Pe masura ce devin constienti de locul lor in grup, ei se consuma pe diverse competitii de tip cine e "cel mai..."

Aproape toti b isi ascund suferinta ca sa nu para slabi. Toti cauta sa dea lovituri preventive ca sa distraga atentia grupului potential agresor asupra altora. Ei sunt intr-un razboi psihologic continuu.

La aceasta varsta incerta b sunt disperati dupa modele de urmat. Imaginea pe care o au asupra barbatiei dominatoare e una caracterizata prin forta si stoicism.

B sunt rautaciosi in parte pt ca le e teama si asa se apara ei contra acestei frici. In aceste situatii nu le pasa de impactul emotional al actiunilor lor.

Intre b exista un anumit cod al tacerii (sa sufere fara sa vorbeasca despre asta si sa fie martori tacuti ai actelor de cruzime fata de altii) pe care daca il incalca se confrunta dur cu marginalizarea si sunt privati de sentimentul de includere in grup dupa care tanjesc toti copiii.

Cultura cruzimii cere b sa isi declare loialitatea fata de grup mai presus de loialitatea fata de un prieten. Distrugerea increderii in prieten este pretul platit pentru a fi acceptat. Toti b invata lectia ca nu se pot baza pe altul, ci ca intotdeauna sunt pe cont propriu in fata tachinatorilor si ca nimeni nu le va sta alaturi pentru a infrunta gloata atacatorilor.

Identitatea masculina bazata pe performanta este un concept pe care orice b il intelege la nivel personal, si presupune concret o perpetua demonstrare a barbatiei prin diverse tipuri de performanta. O parte a acestui fenomen implica umilirea altora. La nivel grosier:


Marimea si abilitatile sportive sunt teme importante in psihologia masculina. Dimensiunea corporala in sine iti aduce o gramada de respect si e o chestiune de importanta emotionala.

Tortura constanta prin tachinare rautacioasa poate provoca rani de durata si ii poate distorsiona unui baiat perceptia cu privire la el insusi si la lumea din jurul lui.






4 comments:

  1. Doamne ajuta! Ce carte e aceasta, Raising Cain?

    Mulțumesc,

    Elena

    ReplyDelete
  2. Aveti copil la seminar?
    Daca da,oricum singur trebuie sa se descurce ,orice citesti tu nu ajuta. Presupun ca vine doar la sfarsit de saptamana acasa

    Maria M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e la seminar. Ma ajuta mult sa inteleg lumea in care se misca, care e perceptia lui si sa incerc sa il ajut in exprimarea problemelor pe care le intampina, in comunicarea sentimentelor. Tocmai acesta e un ajutor in dobandirea unor abilitati in a relationa cu oamenii si mai ales pentru viitor, cu fetele.

      Delete