Tuesday, February 12, 2019

Duminica...

...am asistat la un schimb de replici intre paracliserul bisericii si trei mamici de copii maricei. Dansul le ruga sa nu mai lase atata mizerie in urma lor pe mochete (vara se curata mai lesne pardoseala). Se referea la faptul ca dupa sf impartasanie copiii mananca in naosul bisericii prescuri si alte pachetele de acasa, precum si la ceara care picura de la lumanarile pe care ei nu le tin cum trebuie.

Toate trei mamicile au pufnit in ras si l-au intrebat cam de sus cati copii are el. Intr-adevar, e proaspat casatorit si nu are copii. Intr-adevar, nu are o intelegere despre cat de ingrijit poate manca un copil, dar eu zic ca asta nu scuza neglijenta mamei. 

In principiu nu sunt de acord sa impunem altora sa suporte de la copiii nostri ceea ce noi putem sa le rabdam. In cazul de fata poti iesi afara cu copilul sa manance, ii poti servi ceva care nu murdareste, poti in ultima instanta strange dupa el daca a facut deranj in loc sa pretinzi paracliserului munca suplimentara.

Nu e de bun simt sa te consideri indreptatit sa ceri altuia sa remedieze stricaciunile facute de copilul tau pe motiv ca e mic si nu stie. Pentru asta are nevoie de insotitor, ca sa ii poarte de grija si in sensul de a atenua pe cat posibil neregulile facute de cel mic.

3 comments:

  1. Am fost în doua situații pana acum: sa se joace cu matura din curtea mănăstirii și sa urmăresc sa nu distrugă și sa pună la loc,iar când atâta blândețe venea de la viețuitori manastirii,mă simțeam exagerata, iar altădată , când consideram ca niște pietre sparte sau un ghiveci rupt nu pot sa lipsească nimanui,mi s-a atras atenția. Poate e și o ispita de moment. Nu as putea fi așa degajata ca mamele acelea,deși sincer, as vrea câteodată. E mai obositor sa simți ca deranjezi.

    ReplyDelete
  2. Pai ... Ma gandesc asa: ca un om civilizat nu e neaparat si crestin, dar un crestin ar trebui sa fie neaparat si civilizat. Sa aiba grija de locul in care se afla, sa-i pese sa nu strice bunurile altora sau cel putin sa-si ceara iertare daca, din diverse motive, s-a intamplat ceva (gen copiii au facut mizerie sau au distrus ceva in joaca).
    Dreptatea e putin la mijloc in cazul de fata. Paracliserul are dreptate, dar nu cunoaste inca greutatile vietii de parinte (depinde mult si in ce mod s-a adresat mamelor - ton, atitudine). Mamicile poate ca erau obosite, surescitate, dar ar fi trebuit, totusi, sa-si ceara macar iertare.

    ReplyDelete
  3. Nu e voie sa se manamce in biserica . Scurt si gata.
    Ce aduc de acasa si prescurile afara.

    In biserica se pune in gura doar ce iese din altar

    MariaM

    ReplyDelete