Tuesday, March 26, 2019

Tot cu balonul...

...la centru 😊 ma gasesc, tot in cizmele mele largi, fiindca nu-mi vine sa imi cumpar pantofi speciali pt picioare umflate in ultima saptamana de sarcina.
La ultimul control ginecologul mi-a spus ca daca intr-o luna nu se intampla nimic sa vin la spital totusi. Eu am glumit si i-am spus ca ma apuc de sarit coarda. Deschizand eu poarta la poante, un fost coleg de facultate prezent acolo m-a sfatuit sa apelez la sot, ca e mai eficient.
Lasand umorul deoparte, acesta e iar un subiect dezbatut la nivel bisericesc freatic: sexul in timpul sarcinii. Parintele Arsenie Boca e foarte transant in acest sens, altii sunt mai ingaduitori.

Eu cred ca si pentru cei mai ravnitori lucrurile sunt destul de dificil de indeplinit. Daca mergem acrivic pe firul conceptiei parintelui lucrurile devin aproape imposibile. In primul rand o buna perioada nu stii daca esti sau nu gravida, deci teoretic, ca sa tii la sange prescriptia parintelui, ar trebui sa ai o singura unire trupeasca dupa care sa astepti mai bine de o luna ca sa vezi daca ai test pozitiv sau nu. Altfel fapul ca ai tinut curatie in timpul sarcinii e doar un mit (de la bun inceput ai stricat randuiala). Unde mai pui ca poti interfera chiar cu procesul de nidatie si atunci totul capata alte dimensiuni, intrand in sfera avortului provocat.

Apoi nu toate femeile sunt casatorite cu adepti ai acestei teorii care sunt dispusi sa isi regleze bioritmul la o impreunare o data la cativa ani (sarcina +alaptare). Ce e de facut cu aceste familii?

Fata de raul preconizat de parinte, tensiunile sau cearta pe tema infranarii impuse de femeie sunt variante mai bune? Ce e mai de dorit, un fat dezvoltat sub imperiul hormonilor sexuali sau unul crescut cu adrenalina la maxim?Drept sa spun, daca e sa fie o concentratie hormonala mare in sangele mamei, ea exista si fara manifestare sexuala expresa, daca se infraneaza trupeste fara sa aiba mintea curata taie doar ultima veriga a lantului. Cat despre ceea ce trece din compozitia spermei dincolo de bariera dopului gelatinos, e dificil de estimat. Oricum, nu stiu daca se gasesc in lichidul seminal cantitati impresionante de testosteron.

Dar sugestia ca sotul sa isi rezolve singur problema? Nu e imaginatia mea, am intalnit femei care gandesc asa. Pai casatoria are ca scop, printre altele ferirea de desfranare. Dintre o unire legiuita si o preadesfranare (sau malahie) de ce sa optezi pentru pacatul de moarte? Pe motiv ca lupti pentru virtutile viitorului nascut? Nu e curata ipocrizie sa crezi ca plamadesti un rod sfant pe temelia caderii in pacate de moarte a tatalui sau?

Cel mai nimerit ar fi ca oamenii sa nu forteze nota unul cu altul, nici in sensul infranarii, nici in descatusarea placerilor trupesti. Daca ar prima iubirea de oameni, nici nu s-ar ajunge la astfel de problematizari jenante. Dat fiind faptul ca suntem neputinciosi, avem nevoie ca altii sa ne poarte neajunsurile.

13 comments:

  1. Mie mi se pare ca si tu indreptatesti prea mult barbatul. Sincer :))) Asa cum femeia duce canonul sarcinii duce si el canonul abstinentei in sarcina. Ori sunt barbati ori sunt niste neputinciosi?! Din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata relatiile intre soti nu mai sunt admise si din ce am mai citit in primul rand e foarte bine pentru copil. Am citit cel putin ca acesti copii vor fi mai putin inclinati spre patima desfranarii ( asta o sa si vad daca asa o fi). Casatoria nu e o munca silnica si daca e asa sa nu ne mai casatorim atunci :)) Ba un barbat poate sa se infraneze cu atat mai mult in Biserica fiind. Am si eu doi baieti si intentionez sa cresc doi barbati nu doi alintati.

    ReplyDelete
  2. Sigur ca infranarea e buna, dar ideea e sa se infraneze el, nu sa il infranezi tu cu mutre acre si scandal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai ii zice duhovnicul ce are de facut nu?!

      Delete
  3. In afara de cei care asculta de duhovnic, mai sunt doua categorii cel putin: unii care nu se spivedesc, altii care nu pun in practica sfatul duhovnicului. Fiecare defileaza cu ce si-a luat😊

    ReplyDelete
  4. Si nu merge ca duhovnicul sa se implice incisiv in problema asta. Se creeaza animozitati

    ReplyDelete
  5. Bai mie incepe sa mi se para asa complicata casatoria incat n-o sa zic in viata mea marita-te mama, insoara-te ( cum ziceau parintii nostri). O sa tac malc sa isi aleaga fiecare calea ba am inceput inca de mici sa le vorbesc si de alta cale etc. Si am o casnicie zic eu destul de ok....dar imi dau seama ca e destul de complicat asa in general.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Complicata cred c-o fi si calugaria, nu stim noi ce inseamna sa fii calugar, ce greutati (de o alta natura) sunt.
      Nu cred ca exista cale usoara.
      Deci da, ai dreptate, fiecare copil sa-si aleaga calea dupa inima lui.

      Delete
  6. E complicata fara doar si poate. Eu am auzit copil fiind ca acolo de duc doar cei ce si-au ratat viata ca sa descopar mult mai tarziu ca acolo se duc cei ce au ales viata. Chiar si in randul crestinilor vad ca se vb in fata copiilor implicit de casatorie. Eu nu as vrea sa fac asta desi ma trezesc vorbind si facand planuri de nepoti etc.

    ReplyDelete
  7. Mie mi se pare că problema abstinentei este una tare spinoasa! In general. Nu toată lumea se poate înfrâna și aici nu vorbesc despre situații triste și imperative, cum ar fi boala, interdicția în sarcina, etc. Până și duhovnicii se feresc sa fie tranșanți, știind că în căsătorie sunt puțini care pot conviețui fara apropiere trupească. Eu cred că cine nu are nevoie de iubire poate alege sa stea fecior sau sa se călugărească. Cei ce nu pot, merg spre căsătorie. Nu poți ca femeie sa impui soțului abstinenta decat daca își dorește și poate. Sunt și femei care nu se pot înfrâna. Altfel ferească Dumnezeu! Nu vorbesc despre cei care nu vor să înțeleagă și să respecte perioadele stricte in care femeia trebuie lăsată în pace. Eu am avut perioada de sarcina curata dar auzind despre atâtea situații diferite, nu îmi permit să judec sau sa fiu tranșantă când vine vorba despre asta. In fond, Nunta este binecuvantata de Dumnezeu și iubirea dintre soți înseamnă și jertfă. Apropierea dintre soți nu inseamna numai un act mecanic pentru însămânțare ci este expresia iubirii celor doi, care prin Nunta au devenit un trup.

    ReplyDelete
  8. Exact cum ai zis casatoria inseamna jertfa cu atat mai mult jertfa pentru copii. Pana si in statutul civil al casatoriei se specifica ca sotii isi exercita rolurile parintesti in interesul copiilor. Cu atat mai mult in interesul duhovnicesc al copiilor. N-am dar cu parul am zis cum ar fi mai bine. Pana la urma discuta fiecare cu parintele duhovnic si procedeaza in consrcinta.

    ReplyDelete
  9. Ecaterina scrie zilnic ca fim sigure ca nu ai nascut inca :))

    ReplyDelete
  10. Cand plec la maternitate, dau de stire, promit😊

    ReplyDelete