Sunday, March 17, 2019

Am vazut...

...pe net filmulete si articole scrise de monahi atoniti in care barbatii erau sfatuiti sa isi numeasca sotiile "iubita mea" spre aducere aminte a frecventei pe care trebuie sa se desfasoare comunicarea dintre ei.

As propune si eu, parafrazand celebra replica din Alba ca Zapada, un apelativ mult mai putin comod pentru barbati, dar foarte aproape de adevar, cred eu: "oglinda, oglinjoara"

As accentua ca ar trebui sa o numeasca asa mai ales cand se loveste de aspecte neplacute ale comportamentului ei. Nu ii place cum se prezinta femeia lui? El este prima cauza a discomfortului sau alaturi de ea. De ce?

In primul rand pentru ca ea reflecta intelepciunea cu care a facut el alegerea de a ramane cu ea o viata, cat de bine a cunoscut-o inainte, cata dibacie a avut in a ii depista eventuale neajunsuri, cat de duhovniceasca i-a fost optiunea si cat de mult l-a implicat pe Dumnezeu rugandu-se pentru statornicirea voii Lui in viitoarea casatorie.

Apoi, daca intelege unirea lor ca fiind ingaduita de Dumnezeu, trebuie sa priveasca si neajunsurile incorigibile ale sotiei ca pe niste prilejuri de sporire duhovniceasca, de exersare a iubirii de aproapele si in ultima instanta a rabdarii.

Inainte de a lua in mod fatalist comportamentul inacceptabil al femeii, ar trebui sa munceasca cu perseverenta si jertfire de sine la formarea ei, sa nu inceteze sa o povatuiasca bland si sa se roage pentru ea. El este cel care trebuie sa o ajute sa progreseze pe calea virtutilor. Nu eu spun asta, ci insasi Scriptura , facand o paralela intre raportarea barbatului la femeie si aceea a lui Hristos la Biserica, accentueaza ca el trebuie sa o curateasca cu baia apei prin cuvant si sa si-o infatiseze siesi fara intinaciune ori prihana (Efes. 5)

E ceva ce nu iti place la ea? Nu cumva ai observat asta de la inceput si ai trecut cu vederea, minimalizand totul? Sau poate nici macar nu ai bagat de seama, luat pe sus de exaltarea patimasa a indragostirii? Te critica "oglinjoara"? Cauta nepartinitor si vezi daca nu cumva are dreptate! Poate ii dai cu adevarat pricina sa te defaime si ceri respect desi faci fapte care nu iti fac cinste. Nu te mai iubeste? Dar tu esti indeajuns de atent si afectuos cu ea? Ii dai iubirea cuvenita? Nu vrea sa mai aveti copii? Tu esti suficient de implicat in cele ale familiei si oferi un suport real in momentele ei de slabiciune astfel incat sa simta ca nu duce singura aceasta cruce? E prea preocupata de podoabe si haine scumpe? Arata-i ca nu o iubesti pentru infatisare si ca in general nu asta apreciezi la o femeie.

Lista poate continua. Bineinteles nu consider barbatul ca unic determinant al starii sufletesti a femeii, dar inainte de a se scarbi de ea si a renunta la lupta pentru dragostea din casnicie, ar trebui ca si el sa se oglindeasca in femeia lui un timp. Cu siguranta lucrurile s-ar mai indrepta daca s-ar incetateni acest obicei.


2 comments: