Wednesday, January 30, 2019

Daca trisezi...

... sau lucrezi cu jumatati de masura in indatoririle familiale nu te astepta sa iti fie primit la Domnul altceva la schimb, si nici nu te amagi ca ti se va da iertare fara pocainta tintita, cu durere pe masura greselii.

In lipsa de scrieri cu specific mirenesc se pot converti idei din invataturi scrise de calugari in folosul vietuirii in familie.

8 comments:

  1. Sfântul Dimitrie Basarabov a stat desculț o viata, din plăcintă ca a ucis un biet puisor de pasare, iar eu inteleg ca aceasta este masura la care ni se cere si noua sa ajungem. Totusi, realist vorbind, unii dintre noi ajung sa isi cunoasca păcatul, sa il dovedească si sa il lase abia odată cu lucrarea altor virtuți si fapte de milostenie, care înmoaie treptat inima si deschid ochii. E ca si cand am astepta sa fim desavarsiti pentru a face un bine, ceea ce este o capcana. Sigur ca doar în limbaj omenesc o mana ala la pe alta, în plan duhovnicesc este alta metoda de curățire, dar important este sa nu renunțăm la niciun bine de teamă că suntem prea rai oricum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duhul in care vorbeste sfantul nu este acela de a anula orice lucrare buna fiindca suntem prea rai, ci de a ne "repara" in locul in care suntem "defecti", de a ne canaliza puterea sufleteasca in directia in care avem cu adevarat nevoie ca sa ducem lupta cea buna.

      La drept vorbind orice text, chiar si Scriptura, poate fi inteles in fel si fel. Mintile curate nu se poticnesc in patrunderea celor de folos, iar ochiul cel rau le rastalmaceste spre pierzare.

      Delete
  2. De unde stii unde sa stragi linie intre suprasolicitarea fizica cu treburile casnice si acordarea de timp si atentie fiecarui sufletel din casa?? Oare gresesc ca nu dau "ignore" neoranduielii si ca ii lipsesc de afectiunea mea pe cei de langa mine?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai cred ca simti cand aluneci intr-o parte sau alta si cu timpul te inveti. Te mai sfatuiesti cu sotul si duhovnicul.

      In definitiv, faci ce/cat crezi ca e mai bine ascultandu-ti constiinta. Dumnezeu stie daca a fost cea mai buna alegere. In principiu, daca ai dorinta sincera sa faci binele si te straduiesti din inima pentru asta, El trece cu vederea si chiar desavarseste lucrarea ta facuta poate neindemanatic.

      Delete
  3. Duhovnicul este in masura sa ne dea leacul potrivit vindecarii fiecaruia. Am auzit recent o predica a unui parinte drag mie, care spunea asa: " Domnul Hristos vine la noi cum vrea El, iar noi il primim cum vrem noi...Cand vezi ca ai, nu te lauda cu bogatia ta, mai ajuta cate un sarac. Sa ai mintea lui Hristos. Mintea lui Hristos te vindeca!" Numai bine!

    ReplyDelete