Monday, January 28, 2019

Aud...

...despre Inaltul Teofan ca ar fi fost la o inaugurare a unei sinagogi din Iasi unde a facut afirmatii smintitoare pentru cei care tin la pastrarea neatinsa a adevarului de credinta. Am si vazut ca a fost filmat prinzandu-se intr-un dans cu tenta religioasa.
Ce parere am? Ma intristeaza cand se intampla evenimente care produc tulburare in Biserica. Am incredere insa ca portile iadului nu o vor birui.

Nu vreau sa emit judecati la adresa niciunui ierarh. Sunt doar o femeie si nu am primit pana acum nicio descoperire speciala de a vorbi impotriva vreunui ierarh si nici nu simt acest imbold launtric de a face ordine in cler analizand faptele cuiva anume. La modul general stim cu totii recomandarile sfintilor parinti despre cum sa ne osebim de lumea ereticilor. Cum gandeste fiecare arhiereu sa puna in aplicare in duh aceste povete in conditiile sociale contemporane care necesita multa diplomatie, cat din atitudinea lor reprezinta o cadere reala si cat se caiesc ulterior stie doar Dumnezeu.

Sincer, eu imi iubesc biserica-mama si nu vreau sa fac ceva care, potrivit invataturilor ei, ma raneste si pe mine si pe cei carora ma adresez. De aceea prefer sa fac curatenie in ograda proprie, sa analizez fapte in mare si nu oameni, sa imi canalizez gandurile si energia spre lucruri concrete asupra carora pot avea o influenta reala. In principiu, ma odihnesc foarte mult cuvintele sf Serafim, care ma indeamna sa pastrez pacea in sufletul meu caci asa se vor mantui mii in jurul meu.

Daca aveti o neliniste postiti si rugati-va pentru biserica si pt Ips Teofan, vorbiti cu duhovnicii vostri si luati binecuvantare sa il comentati si in tot ceea ce faceti fiti atenti la miscarile inimii si mergeti pe firul iubirii de oameni.

Cam asta ar fi parerea mea. Ma iertati, imi rezerv dreptul sa nu raspund la comentarii care simt ca ma someaza indirect sa am o anumita atitudine, sa folosesc un anumit ton acuzator fata de cineva. Pur si simplu stilul acesta nu ma reprezinta.

16 comments:

  1. Mi-e greu să cred asa ceva! Domnul sa ne intelepteasca pe toți!
    Zi cu pace!

    ReplyDelete
  2. http://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-proclu-file-de-pateric-ii-noi-marturii-despre-sfintenia-celui-mai-cunoscut-si-mai-iubit-pustnic-roman-contemporan/

    Lamuritor cuvantul parintelui Proclu adresat pr. Hariton in legatura cu faptele ierarhilor. Multumim pentru blog.

    ReplyDelete
  3. Nu a intrat acolo ca sa se roage!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici mie nu mi se pare că participarea sa cu un discurs -(ce e drept nu l-am ascultat integral, mi s-a părut foarte plictisitor) legat mai mult de arhitectura clădirii și valoarea sa culturală în peisajul local- ar fi ceva exagerat sau ecumenist. "Dansul" pentru care a fost pus la zid este clar ceva forțat, doar s-a prins de mână cu cei care îi stăteau alături și pare chiar surprins de acel lucru, clar habar n-avea ce se cântă sau ce semnificație are... nu s-a mișcat de pe loc, deci nu a participat propriu-zis. Mi se pare că se caută intenționat să se provoace tulburare, fără a avea un motiv întemeiat de a aduce asemenea acuze.

      Delete
  4. Nu stiu nimic. Se agita crestinii legat de asta. Dupa cum am spus, nu ma pasioneaza sa tin contabilitatea ierarhilor. Ti-am sugerat sa cauti fiindca mi s-a parut ca nu crezi ca e bazat pe ceva real. Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  5. https://ortodoxinfo.ro/2019/01/26/ips-longhin-il-rusineaza-pe-teofan-savu-pseudo-mitr-moldovei-pentru-participarea-la-inaugurarea-sinagogii-din-iasi-rusine-s-a-lepadat-de-hristos-in-fata-celor-ce-l-asteapta-pe-antihrist/

    Ascultati ce spune Inaltpreasfintitul parinte Longhin Jar, despre acest Teofan.

    ReplyDelete
  6. Bizar de ce ai pus în discuție acest subiect pe un blog ce părea oarecum echilibrat și centrat pe teme duhovnicești , de familie. Pe mine mă doare poștarea asta. Ips Teofan este mitropolitul meu, iar cu câțiva ani în urmă a fost al tău. Nu a greșit cu nimic la sinagoga, unde a mers fiind invitat de membri comunității evreiești cu care conviețuim de multa vreme în acest oraș. Ai reușit sa mai dai puțină apă la moară celor ce abia așteaptă o ocazie sa lovească în biserică , nicidecum sa o apere.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Va rog sa ascultati inregistrarea din articolul postat mai sus in care vorbeste Inaltpreasfintitul Longhin si sa incercati sa discerneti daca a facut bine sau nu ce a facut. Si mai ales sa va ganditi daca in general a da apa la moara unor oameni despre care stim clar ca nu se mantuiesc este un lucru bun. Sa nu ne amagim, traim vremurile de pe urma. Auzim tot mai des de o unire a religiilor etc etc. Un ierharh ortodox nu avea ce sa caute acolo.

      Delete
    2. Ce-i drept nu am ascultat-o. Nici nu cred ca imi rezerv timp pentru ea, regret sa te dezamagesc.

      Delete
    3. Cui foloseste sa discern eu treaba asta? Nu am timp si inspiratie sa discern problemele mele personale, de ce sa "plang mortul" altuia?

      Delete
  7. Pentru ca am primit mai multe cereri online de a formula o opinie. Pare acuzatoare postarea? Nu asta am intentionat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu pare acuzatoare.

      M am uitat si eu la material. L am simtit chiar stingherit si luat prin surprindere, pe Inaltul Teofan, cand au inceput evreii acel dans, nu ca ar fi participat voit...

      Dumnezeu sa i lumineze si sa i judece. Noi la Cta avem cel mai judecat ierarh ever, insa mie tare drag imi e si mereu am simtit binecuvantarea si puterea rugaciunilor sale cand l am prins pe la vreo slujba.

      Delete
    2. Ce bine ca despre ierarhul vostru nu am auzit nimic rau😊. Probabil gurile rele nici nu se mai obosesc cu el.

      Delete
  8. Poti fi mai explicita notand ce anume din postare "doare"? Eu am conceput-o ca un indemn de a nu judeca ierarhii si de a ne centra pe propria viata duhovniceasca. Regret ca nu s-a inteles asta.

    ReplyDelete
  9. si eu consider la fel, ca trebuie sa-mi vad de treaba,ca abia ma descurc cu ale mele.Nici nu stiu despre ce e vorba cu IPS si sincer nici nu ma intereseaza, are cui sa dea socoteala in caz de ceva.

    ReplyDelete