Friday, February 28, 2020

Un comunicat...

...de presa care mi-a imbolnavit barbatul 😀 mai mult decat toate stirile despre coronavirus la un loc a fost emis fara a fi gandit prea mult in prealabil. Reactualizeaza vechea problematica a linguritei si a bolilor pe care le putem lua de la biserica. Toata ziua a vorbit (direct sau online) despre asta. Ca orice baba care se piaptana cand tara arde, eu l-am cicalit sa ma ajute cu maruntisuri vremelnice (ce tin de pantece). O necredicioasa nepasatoare la ceea ce se intampla dincolo de gardul ei!
adusa de acasa si tinuta apoi unde? 

 daca sunt muribunzi refuzi
sa ii impartasesti? 
Sfat concret: Pune in balanta legile firesti ale transmisiei bolilor si credinta ta ca Dumnezeu te va acoperi printr-o abolire a lor. Actioneaza corespunzator principiului care are mai multa "greutate" si ai gasit cheia succesului. Nu te am ambala de necredinta altora, ca nu schimbi asezarea lumii daca te agiti. Mai bine ai grija de echilibrul personal...

20 comments:

  1. Of Doamne, nu degeaba se agita Parintele! Sa fim intelepti!

    ReplyDelete
  2. Agitatia intotdeauna e degeaba. Poti lua atitudine si fara asa ceva.

    ReplyDelete
  3. Trebuie subliniat că lingurița de unică folosință se va folosi doar pentru impartasania pregatita in Joia Mare, numita a bolnavilor, nicidecum la Liturghie.
    Asadar, in timpul Sfintei Liturghii toti vor continua sa se impartaseasca cu aceeasi lingurita. De fapt, nu se schimbă nimic, decat poate numarul celor care se vor da/crede bolnavi, incat sa se impartaseasca separat. De asemenea, daca sunt de unica folosinta, atunci cred ca preotii le vor colecta si arde, asa cum fac cu alte obiecte pe care din greseala batranii sau bebelusii vomita imediat dupa ce s-au impartasit etc.
    Ascultarea nu greseste!
    Biserica a facut doar un pogoramant, nu un compromis, nu o concesie. Haiducia duhovniceasca nu este salvatoare, dar nici slaba credinta nu trebuie cocolosita.

    ReplyDelete
  4. Mie mi se pare a doua afirmație wow...Dacă vrea sa se împărtășească,nu are cine să vina?!

    ReplyDelete
  5. Textul nu este depre cei bolnavi deja (despre ei scrie mai jos putin ca "nu se pot impartasi" , ci vor lua Agheasma Mare, facand referire, probabil, la o eventuala carantina) , ci despre aceia carora le este teama sa nu se contamineze din lingurita comuna. Ei vor solicita impartasire cu lingurita proprie. Scrie negru pe alb.

    ReplyDelete
  6. Am vazut ieri textul pe basilica.ro si m-a tulburat initial.
    In comunicat scrie ca "persoanele care au teama" "pot cere", "in mod exceptional", "din Sfanta Euharistie pentru bolnavi", deci nu la Sf. Litughie.
    Poate este o masura cu totul exceptionala luata doar acum pentru a se mai micsora panica oamenilor care este acum la cote ridicate. Decat sa ramana neimpartasiti, mai bine sa aiba inca o cale prin care sa se poata linisti. Nu sunt preot, am cautat sa-mi explic aceasta masura, pastrandu-mi increderea in ierarhii Bisericii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma impartasesc ca sa dobandesc sanatate sufleteasca si trupeasca (doar asa spune si asa cred, nu?), dar ma tem sa nu iau vreo boala de la altul prin aceeasi lingurita... Ceva nu e logic aici

      Delete
  7. Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin);
    Este vorba de a primi împărtășanie din cea din Joia Mare, nu de a aduce fiecare la Potir propria linguriță. De aceea zice ca in orice moment alt zilei...

    ReplyDelete
  8. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/patriarhia-romana-cedeaza-las-in-fata-presiunilor-activistilor-rezist-anticlericali-impartasirea-la-acelasi-potir-si-cu-aceeasi-lingurita-pusa-in-dubiu-chiar-de-catre-cei-care-ar-fi-trebuit-sa-le-af/ Poate se lamuresc si cei care ia partea Patriarhiei

    ReplyDelete
  9. Aceeași atmosferă a fost și la noi în casă aseară, cu un soț la fel de tulburat și cu mine la fel de rece în privința felului în care vor unii să procedeze. Noi nu vom lipsi duminica de la biserică, vom săruta icoanele și ne vom împărtăși fără frică.

    ReplyDelete
  10. INTREBARE:
    Au dreptul sa fie impartasiti cei care NU CRED CA IN LINGURITA SE AFLA iNSUSI HRISTOS CEL INVIAT? De ce?

    ReplyDelete
  11. (...) Nu a fost niciodată vorba ca fiecare să vină cu o linguriță de acasă. Nici vorbă de așa ceva. S-a pus problema ca cei care au un anumit dubiu legat de starea lor de sănătate pot cere în mod excepțional și doar temporar să primească, în această perioadă, din Sfânta Euharistie pentru cei bolnavi, în afara Sfintei Liturghii, nu în timpul Sfintei Liturghii ", a declarat  Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, la Digi24. 

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am facut un screenshot in care citesc: "o lingurita adusa de acasa" Daca voi cititi altfel, ma bucur. Oricum, s-a revenit asupra comunicatului cu rectificarile de rigoare.

      Delete
  12. Totusi ... ce facem cand o masura luata de ierarhi ne tulbura? Care e cea mai corecta cale?
    Poate sa intrebam duhovnicul, nu sa judecam noi o situatie complicata, mai ales ca nu suntem preoti, nu avem Harul Preotiei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebuie sa vezi de ce te tulbura, in ce fel crezi ca te afecteaza concret si apoi sa scapi de tulburare😊 dandu-ti seama care este indatorirea si autoritatea ta in cadrul Bisericii. Sub ascultare e mai putin probabil sa faci greseli.

      Delete
  13. Mi-a sunat si mie...nu stiu, formal. In Potir e Hristos. Si daca nici un fir de par nu se va clinti fara Voia Sa de cine ne temem noi crestinii oare?! As fi vrut un comunicat cu indemn la rugaciune si post. In vremuri de pericol ne plecam genunchii mai des nu stam acasa de frica linguritei cu care se da Sf Impartasanie si a aglomeratiei. Pe mine nu m-a agitat si nici tulburat comunicatul, m-a intristat. Auzi icoanele se dezinfecteaza cica :))....si daca le vezi cu zeci de urme, ce faci nu te mai apropii, dai cu spirt sau?!
    Daca inainte de a citi articolul multor crestini le era frica de coroana si nu stiau daca sa stea sau nu acasa duminica...eu cred ca acum nu mai au nici un dubiu: vor sta acasa.
    Pe de alta parte nu stim, poate prin articolul asta cuminte se inghite gura balaurului ( net, fb, tv) care ar fi incercat sa zica sa nu mearga oamenii la biserica sa etc...

    ReplyDelete
  14. se închide gura balaurului am vrut să zic...in fine. Sa rămânem calmi si cuminți! In curând incepe Postul Mare si urmeaza noi si noi ispite. Hristos in mijlocul nostru!

    ReplyDelete
  15. Este și va fi! Acum și pururea și în vecii vecilor amin! Și soțul meu spune sa nu mergem duminică că îi este teamă cu coronavirusu asta deși aici inca nu s a anunțat nici un caz! I am spus sa mergem căci dacă nu ne scapă Hristos, atunci cine? Sa ne dea Domnul înțelepciune!

    ReplyDelete