Tuesday, February 18, 2020

De ce narcisistul...

... este atras de oameni din biserica?

*Pentru ca acestia sunt oameni maleabili, care inteleg ideea ca trebuie sa lucreze in mod constant la imperfectiunile personalitatii lor si care au ca ideal iubirea de aproapele. Narcisistul observa si profita de aceasta calitate folosindu-i pe acestia in interes personal printr-o manipulare cu specific religios, fortandu-i spre o asa-zisa perfectionare a lor, care este mai degraba o silire la ispite de dreapta, pana ii epuizeaza spiritual. Daca nu reusesc sa isi constranga victima prin argumente, o vor face sa simta ca nu este deloc bine-placuta lui Dumnezeu. N o va determina la un moment dat sa se scarbeasca de credinta, fiindca foloseste chiar si Scriptura impotriva ei.

*Pentru ca omul religios are o anumita profunzime a emotiilor, o disponibilitate de a sustine interesele altora, are compasiune, este bland, generos, dezinteresat. N pe de alta parte, nu poate decat sa mimeze toate acestea, asa ca se apropie cu invidie si curiozitate si testeaza felul in care poate folosi, ca un vampir emotional ce este, toate aceste bunatati duhovnicesti. In al doilea rand va incerca sa le nimiceasca pentru a isi demonstra ca nu erau decat virtuti superficiale si nu meriti respect. Dupa ce te destabilizeaza si te vede in momente de slabiciune, fie te critica, fie te abordeaza condescendent, chipurile sa te ajute, fiindca esti un om cu probleme.

*Pentru ca este sigur ca nu il vei parasi. Omul duhovnicesc nu se dezice de cineva decat in mod exceptional. In general lupta si face schimbari in comportamentul lui ca lucrurile sa mearga bine in relatiile cu altii. De aceea N stie ca te va putea abuza pe termen lung, iar tu vei rabda si vei ierta la nesfarsit. Chiar daca identifici ca problema e la el, te vei sili sa iti iubesti vrajmasii si tot te va avea la dispoziție.

Solutia este sa ai discernamant in ceea ce priveste relatiile cu altii, chiar si din postura de crestin. Sa stii cat poti sa jertfesti fara sa te ranesti prea tare si sa cumpanesti aceasta cu ceea ce ti se cere (este o ambitie, un moft al N sau o necesitate). Dupa o evaluare corecta nu te sfii sa refuzi sau sa tii la distanta cuvenita persoanele care nu iti aduc decat tulburare.

3 comments:

  1. ah cum suna asta! eu nu am in jurul meu astfel de oameni dar citind tot ceea ce scrii imi dau seama ca poate fi f adevărat. Narcisistii isi dau seama ca sunt narcisisti? De recunosc dacă citesc descrierile tale?

    ReplyDelete
  2. Probabil ca isi dau seama, dar nu recunosc in fata altora. Sunt descrieri atat de exacte incat e imposibil sa nu se recunoasca daca le citesc, mai ales ca fac intentionat totul.
    Am intalnit o persoana care recunostea in sine aceste porniri dar nu stiu sa se fi modificat substantial.

    ReplyDelete
  3. Asa este. Am trait pe pielea mea. Nu doresc nimanui.

    ReplyDelete