Saturday, February 22, 2020

Text...

... de folosit in prezenta femeilor inteligente care stiu sa se exprime remarcabil si care pot deranja asezarea unei societati construite pe monopol masculin.
Dupa capul meu de "femeie" acest text trebuie inteles in contextul vremurilor de atunci si talcuit mai adanc. In primul rand nu cred ca este vorba despre invatatura laica, ci despre predaniile Bisericii. Chiar si asa, de-a lungul timpului au fost multe femei care au invatat pe altii despre Hristos fara sa fi gresit catusi de putin, ci luminand mintile oamenilor. Doua exemple la indemana sunt sfanta Ana proorocita si sfanta Ecaterina. Ce vom spune despre toata pleiada de profesoare de religie din lume? Despre apostolatul mamelor in propria casa? Sunt acestea lucrari ale faradelegii? In niciun caz! 
Nu, cu siguranta aceste cuvinte nu trebuie luate ad literam. Femeile care invata pe altul trebuie sa fie foarte atente sa nu vorbeasca decat in duhul invataturilor Bisericii, nu dupa interpretari proprii, fiindca pot gresi. Acest lucru este valabil dealtfel si pentru barbati: in materie de credinta nu iti dai cu parerea avand pretentia ca ideile personale sa fie adoptate ca dogme. 
Poporul nostru a denumit plastic aceste invataturi paralele cu Adevarul "babisme". Femeile, fiind mai grabnice la vorbire decat barbatii, mai ales cele in varsta care se cred intelepte, sfatuiesc in stanga si in dreapta, vrute si nevrute. 
Am intalnit un caz din acesta de ignoranta combinata cu evlavie la o batrana care sustinea tot felul de superstitii, gen: "daca calci haine duminica, fata Maicii Domnului o calci". Pentru categoria asta de "apostoli" sunt binevenite cuvintele 
versetului de mai sus. 

5 comments:

  1. Buna! Chiar as vrea sa stiu - pentru ca ai mentionat : e ok sa calci haine duminica? Stiu ca pare pe langa subiectul dezbatut, dar tare as vrea sa stiu. Mulumesc!

    ReplyDelete
  2. Nu e ok sa stai de calcat Duminica. Treburile se pot organiza astfel incat duminica sa ramana pentru suflet. Nu as da insa o dimensiune tragica aspectului.

    ReplyDelete
  3. eu mai calc cate o camasa de copil si pijama duminica seara....o sa incerc sa ma organizez mai bine. ufff

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete