Sunday, February 23, 2020

O fobie...

... comuna tuturor narcisistilor este introspectia sincera fiindca ea releva defecte care nu corespund cu imaginea grandioasa despre sine a acestora. Refuza sa isi vada propriile imperfectiuni. Nu accepta ideea ca ar putea fi cu ceva mai prejos decat altul. Problema este ca toti avem neajunsuri, chiar si cei perfectionisti dintre noi (insusi perfectionismul e un defect). N se poarta copilareste si aplica tactica strutului. Li se pare ca daca ei nu isi privesc frontal lipsurile comportamentale si nu ingaduie altora sa vorbeasca despre ele, vor trece total neobservate. Fiindca au pretentii exagerate de la ei insisi, N isi seteaza standarde foarte inalte determinand astfel propriile insuccese interioare. Exact ca in manifestarile oricarei alte fobii, N are un maxim disconfort cand isi vede sau ii sunt prezentate defectele. Orice scapare in atitudinea personala care poate fi vazuta N o simte ca pe o chestiune vitala.
Strategia prin care gaseste de cuviinta N sa evite confruntarea cu realitatile interioare este proiectarea propriilor trasaturi negative asupra interlocutorului/partenerului/unui membru al familiei. Isi gaseste o usurare in criticarea si invinuirea acelei persoane de patimile lui.
Daca ti se intampla sa fii chiar tu victima narcisistului, observa ce face si nu absorbi.
Un exemplu: sa zicem ca mergeti impreuna cu masina (unul dintre locurile preferate de tortura fiindca nu ai unde sa pleci) la un eveniment si N e stresat. Va incerca sa te scoata din sarite cu ceva, cu orice, chiar si cu o minciuna. Nu incerca sa gasesti alta logica in reactiile lui decat acest mecanism al proiectiei. Ei nu au nevoie sa te dezvinovatesti, nu vor adevarul, vor doar sa te vada cum la cari bagajul de frustrare.
Altii vin de la serviciu nervosi si simt o satisfactie/usurare sa induca aceasta stare acasa. Nu te lasa atras in aceasta gaura neagra si nu incepe sa te dezvinovatesti si sa demonstrezi adevarul. Ei nu vor asta, ci doar vor sa te foloseasca la reabilitarea propriei imagini false. Nu reactiona, ci analizeaza patternul comportamental si detaseaza-te.

No comments:

Post a Comment