Saturday, March 5, 2011

Post

  •  Copiii până la împlinirea vârstei de 7 ani sunt dezlegaţi de pravila postului, putând mânca în tot timpul anului orice fel de alimente
  • Pentru copiii între 7-12 ani pravila postului este obligatorie în zilele următoare:
  1. toate miercurile şi vinerile de peste an, afară de acelea când este dezlegare la peşte.
  2. prima şi ultima săptămână din postul Paştelui şi al  Crăciunului
  3. de la 23 la 28 iunie (postul sf. apostoli Petru şi Pavel)
  4. între 1 şi 15 august (postul Adormirii Maicii Domnului)
  5. ajunul Crăciunului, Bobotezei, 29 august, 14 septembrie
  • pentru toate celelalte zile din timpul marilor posturi bisericeşti copiii între 7 şi 12 ani să fie dezlegaţi a mânca peşte, icre, lapte, ouă, brânză (nu şi carne)
                           Enciclica Sfântului Sinod 1956

8 comments:

  1. Ecaterina, si mamicile care alapteaza cum tin?

    ReplyDelete
  2. În Pravilă am găsit: "Femeia care va naşte în postul mare să nu ţină poruncitul post de vin şi untdelemn (...) aflându-se bolnavă şi slabă ea cere şi primeşte hrană ca să ia putere şi sănătate. (...)iar carne să nu mănânce, măcar de s-ar afla şi la moarte."

    ReplyDelete
  3. Cred că perioada în care copilul este alăptat exclusiv e comparabilă cu perioada sarcinii pentru ca mama asigură în totalitate nutriţia sugarului. În funcţie de cât putem, ne nevoim cu postul. Cel mai bine ne putem evalua singure, dacă putem duce greutatea postului (duhovnicul poate ceda la insitenţe). Cred că nici sfinţii nu se simţeau perfect vioi în timpul postului.
    Eu am ţinut post cu toţi şi gravidă, şi alăptând, în afară de al patrulea copil. Atunci am avut o slăbiciune exagerată a trupului, slobozită de Dumnezeu din motive duhovniceşti. În perioada aceea mâcam de post doar miercurea şi vinerea,prima şi ultima săptămână, în rest ouă şi produse lactate.

    ReplyDelete
  4. Am gasit si eu in canoanele sfintilor parinti dezlegare pentru femeia lauza, spunand ca postul este spre slabirea trupului iar femeia lauza este deja lauza si nu mai este necesar.
    Am tinut si eu posturile insarcinata fiind si roadele se simt si se observa in copii. Cand am fost insarcinata cu al trilea copil, cu doua saptamani inainte de nastere am facut analize si aveam o anemie severa de care s-a cam speriat medicul si atunci duhovnicul mi-a dat dezlegare sa mananc orice (eram in postul Sfintilor Petru si Pavel). Dar vreau sa mentionez ca nu am avut anemie din cauza ca am tinut posturile dinainte, respectiv al Craciunului si al Pastelui, ci pentru ca am avut sarcina f grea si vomitam si cand mancam un covrig. Oricum, mi-am revenit f bine dupa nastere si acum analizele sunt foarte bune.

    ReplyDelete
  5. Eu mi-am revenit cu suc de sfeclă roşie şi produse apicole după a doua sarcină. Surprinzător de repede!

    ReplyDelete
  6. Da, produsele apicole fac minuni. Acum urmam toati o cura de ceai de urzica si mancam zilnic salata cu de toate verdeturile (frunze de papadie, salata verde, stevie, spanac si ce se mai nimereste prin casa). Verdeturile de primavara sunt extraordinare pentru organism.
    Oricum, la cum ma speriase medicul, ca mai am putin si imi face transfuzii de sange din cauza anemiei, credeam ca o sa ma chinui mult sa imi revin. Insa totul este acum in regula.

    ReplyDelete
  7. Multumesc de raspunsuri.
    Eu am trei copii.La primul nu prea stiam mare lucru despre Dumnezeu, asa ca n-am tinut nimic. De la al doilea am tinut posturile fara carne, in rest am mai scapat in oua si branza.
    Acum inca alaptez al treilea copil, dar nu exclusiv, e mare, are un an si 9 luni, iar posturile tot nu am reusit sa le tin asa cum trebuie, spre rusinea mea.

    Ecaterina, ma bucur mult ca ai inceput blogul. Il urmaresc si imi e de folos.
    Toate cele bune vi le doresc.

    ReplyDelete
  8. eu zic sa vb cu duhovnicul care va va spune cand sa postiti si cu ce

    ReplyDelete