Wednesday, March 30, 2011

Copii/sfinţi 7

anti UV
           Mai este încă o poartă, deosebită de cele de până acum şi răspândită pe toată suprafaţa trupului. Se numeşte pipăitul, simţul tactil. Să nu obişnuim copilul cu haine moi şi nici să nu-i îngăduim să se apropie de alte trupuri. să căutăm să facem rezistent trupul copilului. Să ne gândim că noi creştem un atlet pentru Hristos, să nu se întrebuinţeze, deci, nici aşternut moale, nici haine moi. În acest chip dăm legi simţului tactil.
   Sf. Ioan Gură de Aur- Despre creşterea copiilor
         Să încercăm măcar să nu-i obişnuim pe copii cu haine luxoase, care transmit prin însăşi croiala sau transparenţa lor impulsuri părţii poftitoare. Să nu le spunem de când sunt de câţiva anişori "Vai, ce rochiţă frumoasă ai!" cultivând patima pentru podoaba deşartă. Să-i deprindem să dispreţuiască din motive duhovniceşti ideea de modă, să iubească originalitatea şi bună-cuviinţa. O linie clasică în vestimentaţie şi o armonizare plăcută a culorilor pote concura cu succes cu orice model neconvenţional de îmbrăcăminte. Culorile agresive (imitând penajul păsărilor în perioada de împerechere) sunt adesea de prost gust. Inscripţiile penibile de pe tricouri si orice alt imprimeu (Pokemon, Spiderman;Hannah Montana, cruci întoarse etc) trebuie evitate în alegerea hăinuţelor pentru copii, pentru că ei le acordă o importanţă deosebită (nu vreau bluza asta, o vreau pe-aia cu Bambi).
      Oricum, hainele rămân un subiect delicat, mai ales pentru fetiţe, care sunt mai cochete prin însăşi firea lor. Mi-aduc aminte de Iuli, pe când încă avea Pampers pe ea, cum se admira în oglinda de-acasă de la bunica, îşi pupa rochiţa cea nouă şi spunea "măi-măi, mumoasă.

No comments:

Post a Comment