Sunday, June 14, 2020

Un detaliu...

... important in gestionarea timpului si a energiei zilnice, de care mamele cu multi copii se plang constant este programarea inteligenta a activitatilor de-a lungul zilei, astfel incat cele mai solicitante sa se suprapuna cu intervalele de timp in care eficienta este maxima. Planul zilnic trebuie deci personalizat si adaptat perioadei prin care treci: una este sa fii lehuza si altceva este sa ai mezinul de 1an.

Intotdeauna fructifica maxim timpul facand lucrul potrivit la momentul potrivit. Daca ai ceva de invatat ar fi de dorit sa o faci in prima parte a zilei, cand mintea este odihnita si receptiva la nou. Daca e nevoie sa pleci la cumpărături nu intarzia iesirea pana cand vine ora de masa, astfel incat sa fii nevoita sa umbli prin oras flamanda. Daca anticipezi o zi mai grea, pregateste-te din ajun dormind suficient sau gatind in avans, ca sa poti face fata solicitarilor zilei respective.
Tot ce ai de facut este sa fii atenta la tine insati, sa iti cunosti variatiile energiei de-a lungul zilei si sa gandesti inainte un program in care dificultatea sarcinilor sa corespunda fluxului ciclic al vitalitatii specific tie in perioada respectiva. Cand nu mai stii cum sa faci, cheama pe Dumnezeu in ajutor si sigur te va lumina, iti va da gandul cel bun si iti va netezi caile.

2 comments:

  1. Dacă reușim să dormim 30 de minute ziua, ceaiul energizant/cafeaua/ciocolata se consumă în momentul dinaintea așezării la somn. Cam 30 de minute le trebuie energizantelor ingerate să ajungă la creier și au efect sporit după somn.

    ReplyDelete
  2. Am remarcat ca si tine ca am un flux zilnic de energie, cu perioade mai sus, mai jos.
    In plus am eliminat si stimulantele: cacao, cafea, ceai, zahar sau faina alba si alte produse rafinate etc. ce aduc aparenta energie pt o perioada scurta de o ora-poate, dar apoi doboara corpul mai rau, acest carusel energetic nu imi prieste.
    Ma mai ajuta si ca trezesc inaintea celorlalti si aloc cateva minute mie, sufletului meu, in tihna.
    Odihna si mai ales linistea emotionala in casa iar conteaza, fiecare avem nevoie de spatiul lui fizic, de un teritoriu propriu, si mai ales emotional =sa fie pace in familie (cel mai rau imi face cand sotul e contra ce zic eu...chiar de nu ne certam, ma simt fara vlaga cateva zile - nu degeaba se spune ca cel mai mare rau ni-l poate face cel mai apropiat) . Si nu in ultimul rand, vad ca e important sa zambesc. Zambetul transmite stare de bine si mie dar si celorlalti, multe posibile conflicte se evapora doar cu un zambet si o mangaiere.
    Si nu in ultimul timp simplificarea treburilor. E vara asa ca masa zilnica o reprezinta salate si asta ia 10minute, deschid focul o data la ctavea zile - nu stiu daca timpul langa aragaz e mai obositor sau lipsa de vitamine distruse prin gatire termica? . Ne ramane asa timp sa iesim in familie la o plimbare seara, ce aduce o oboseala dulce de adormim toti mai bine. Avem nevoie de spatiu, nu sa stam inghesuiti....

    ReplyDelete