Thursday, June 4, 2020

Avem...

... si noi din mall un bonsai. Mi s-a parut tare frumusel si am vrut sa aflu mai multe despre cum se inmultesc, despre cum se produc si cum se intretin.

Desi in mare stiam despre ce e vorba, vazand in direct cum trebuie chinuiti bietii pomisori ca sa ne incante noua privirea, mi-am zis ca nu merita sa iei un copac falnic din mediul lui natural si sa il supui atator agresiuni doar pentru o placere estetica. Sincer, pentru a practica "arta" aceasta, iti trebuie o anumita cruzime si nepasare fata de natura.

Pana nu de mult nu gandeam prea departe si priveam decat realitatea imediata, dar, intelegand integrativ lucrurile, a inceput sa ma urmareasca si ideea ca mancarea carnurilor reprezinta o complicitate la actul sangeros al uciderii animalului. Inca nu am renuntat la ea, fiindca mi se pare ca imi aduce un aport nutritiv la care nu sunt gata sa renunt. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu o consider pacat, ci e o chestiune de accentuare a unei sensibilitati personale.

8 comments:

  1. Sunt de acord cu tine.

    ReplyDelete
  2. Poti privi lucrurile si dpdv "milos", dar si altfel: animalele ierbivore sunt hrana pt cele carnivore... Dupa caderea omului din Rai, cand a cunoscut moartea, toate fiintele au devenit muritoare, astfel au inceput sa se manance intre ele, dupa o anumita randuiala. Caprioarele blande si frumoase traiesc si se inmultesc pt a fi hrana altora... iar lupii traiesc si le mananca pt ca ele distrug uneori culturile de cereale sau chiar puietii tineri din paduri, fiecare are rolul lui. Cum sunt tantarii, spre exemplu, nu cred ca au alt rol decat acela de a fi hrana pasarilor, paianjenilor, liliecilor (sau rolul de a ne face noua rau intepandu-ne si transmitand boli).
    Tot asa, pt a se hrani cu alimente mai consistente (sau mai gustoase), oamenii cresc si sacrifica animale. Mi se pare firesc, pt viata asta "nefireasca" de dupa pacat

    ReplyDelete
  3. In ultimul pasaj al postării ma regăsesc 100%
    Aș introduce aici și testele pe animale. Acolo chiar putem interveni fără probleme, alegând sa cumpăram doar produse netestate pe animale, ușor de recunoscut după etichetă.

    O părere personala este ca unele popoare asiatice au o mare problemă de moralitate din punctul ăsta de vedere. Nu mai departe chinezii care mănâncă orice mișca, de multe ori încă viu. Am înțeles ca a rămas obiceiul ăsta din pricina unei perioade (nu mai rețin anul) în care a fost mare foamete. Asta ar fi scuzabil pentru atunci. Acum ce scuza mai au? (nu fac nici cea mai mica referire la cum a pornit pandemia sau la orice altceva legat de asta, subiect de care sunt foarte, foarte sătulă)

    Din păcate unele țări "civilizate" au rămas cu obiceiuri foarte sălbatice, barbare și de neînțeles. Insulele Feroe are un festival în care atrag balene spre mal, apoi le omoară, just for fun. Dacă acum sute de ani se justificau gesturile astea pentru ca oamenii trăiau din vânat, acum când avem totul în supermarket, este de neînțeles și revoltător.

    ReplyDelete
  4. omenirea a consumat animale din nevoie - iarna, cand nu avea ce culege, sau pt cei ce faceau efort sustinut. Pt a prinde un animal si pregati efortul e mult mai mare (inclusiv acum: pt a creste un animal are nevoie de supr mult mai mare decat in a creste legume si fructe).
    Nici noi nu suntem vegetarieni desi cu varsta am remarcat ca pot manca mult mai putina proteina animala - o data pe saptamana. Ca armonie intre principii si modul de viata si realitatea cotidiana, am gasit o ferma unde ne taiem noi porc si luam o pulpa (si avem si oase, piele, urechi etc - pt colagen ci minerale- oasele le fierb de 2 ori). Am mai luat gaini reformate de la o ferma bio de oua (ce sunt prea batrane sa se mai oua productiv, nu au multa carne dar facem piftie si supa de oase) sau vita de la o ferma bio - scump dar o data pe an. Atat am putut face.
    Am fost vegetariana cu multi ani in urma si o tineam din boala in boala (mancam multe fainoase). Am renuntat din coerenta logica la recomandarea medicului cu analizele in mana, adus suficienta carne sa fim bine.

    ReplyDelete
  5. Eu nu sunt vegetariana decat in posturi 😊. Am constatat si eu, la fel ca tine, ca odata cu varsta tolerez cantitati tot mai mici de proteina animala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo, posturile au menirea lor, mai ales acum in era abundentei. Dincolo de oprit sacrificiul animalului postul inseamna mai putin. Si aici e greul la mie: sa mananc mai putin, sa vorbesc mai putin, sa ma supar mai putin, sa fac rau mai putin ...
      Copiii au insa alte nevoi (am o termita acasa, de ceva timp mananca dublu cat mine!! , dar banui ca asa eram si eu in perioada creshterii in inaltime) - tu cum administrezi hranitul copiilor cand noi, adultii, tinem post (am zile cand tin post negru)?. Sa ne scrii despre asta, te rog, cand ai timp si liniste.

      Delete
  6. Nu gatesc special pt ei. Pe langa mancarea de post zilnica, ouale si branza raman. Rar ma ocup sa le prepar carne in post si doar cand sunt ff mici (tin la congelator pachetele pt o ciorba minuscula😊)

    ReplyDelete