Sunday, June 7, 2020

In drum...

... spre cimitirul Elenitei trecem pe langa o casa (daca se poate numi asa) darapanata unde sta o familie de romi. Familie vine vorba, ca seful de trib e foarte scump la vedere (probabil vine acasa numai cand e beat ca sa isi bata nevasta si sa o mai lase gravida). Acolo e o femeie amarata cu 8 copii de care imi e tare mila.

Nu am eu putere financiara sa ii construiesc o casa, dar le mai dau din ce imi prisoseste, ca orice crestin de rand. Tot gandindu-ma la ei, mi-am dat seama ca, in primul rand, ar putea tine cateva gaini in batatura lor. Apoi ar putea planta niscaiva puieti de pomi fructiferi sa nu fie nevoiti sa dea iama prin livezile vecine. Faptul ca nu ai bani nu te blocheaza total, daca esti om harnic si cinstit.

Fiindca au imprejur o imensa tarla necultivata pe care si asa zburda puradeii si paste lumea din sat o multime de animale, i-am propus femeii sa ii dau o capra (de la un prieten crestin care are o turma intreaga) . Ar paste-o si ea in rand cu toata lumea, dar ar avea lapte la copii si cate un ied cand si cand.
Ce sa vezi, insa? Doamna noastra nu vrea de fapt sa isi complice existenta, nu o trage inima la munca nici de dragul copiilor, asa ca a refuzat politicos toate ofertele si sugestiile noastre. In schimb la plecare a zis ca ar avea nevoie sa ii aducem lapte la copil. Nu credeam sa vad in carne si oase personaj ca in povestile lui Creanga cu "muieti is posmagii?"!

13 comments:

  1. Ça bine spuneti! Pe unii degeaba vor altii sa i ajute daca ei insisi nu vor!

    ReplyDelete
  2. Ecaterina, din nou vin si te rog sa fii blanda cu altii. Sunt oameni care nu au vazut asta niciodata nici la parinti, frati, rude, nu sunt ca mine care am crescut pe la bunici si stiu ce inseamna grija cumparatului nutretului la animal pt toata iarna, gasit teren unde scos la pascut ca e infractiune de mers pe terenul altora, grija datului apa de calitate zi de zi, vara nu e permanent mancare si e nevoie de suplimentat, cotet care sa ii tina cald si curatat gunoiul, facut compost din gunoi sa nu miroase si sa nu fie nici focar de sobolani si infectie, si astea zi cu zi si la 6 dimineatza si la 9 seara, plus de cautat partener an de an pt a garanta avutului de lapte, si control veterinar periodic. Un animal e ca un copil de 2 ani pt tot restul vietii.
    Cine e in saracie extrema e pt ca asa e de multe generatii si iesirea deseori nu exista. Cand ai rabdare, asculta https://www.dor.ro/satul-madalinei/ si o sa intelegi ca oferitul unei capre e o idee minunata acolo unde este deja ceva. La ei e nimic, o mocirla emotionala si drama de nivelul feudalismului intunecat.

    Acu' sa ma ierte Dumnezeu dar sunt si unii lenesi, care au anumite lucruri si le lasa degeaba.


    ReplyDelete
  3. Inteleg ce zici...La un cu totul alt nivel am incercat si eu descurajarea asta. In fine, asa cum nu e ok sa judec, nu e ok sa incerc sa fac planuri pentru cineva pe care un ajutor de felul acesta il ingreuneaza. Sunt oameni mai puternici economic care se pot altfel ocupa de niste minusuri. Eu nu ma pot inscrie sa fiu regulat laptareasa dumneaei, daca ma intelegi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. da,bineinteles ca te inteleg, si daca nu poti nu fa in pofida firii. Darul e musai sa plece din suflet altfel nici tie si nici lor nu le prieshte.
      De 13 ani fac voluntariat. Am vazut ce nu credeam vedea, dificil pt mine care vin din familie de oameni simpli dar muncitori (mamaia mea jongla cu serviciu, 4 nepoti, o varsta respectabila, gradina cu animale acasa, la 70 ani a zis ca nu mai poate tine 5 vaci). Dar putini au exemplul asta in familie si abia de cand fac voluntariat am inteles ce minune de mamaie am.

      Delete
  4. Am așa de multe de spus pe tema asta, încât nu știu cu ce sa încep. Mi se aglomerează ideile în cap!
    Sunt foarte mulți oameni puturoși la țară. Cunosc o familie întărită care era dispusă sa plătească pe cineva care sa facă menajul pentru o persoana sănătoasă, în vârstă, care locuia la țară într-o casa cu dotări moderne, și nu au găsit pe nimeni, deși nu ofereau doar salariu, ci făceau și carte de muncă. Angajatul ar fi tb să facă doar menaj ușor, iar în curte din când în când sa dea cu matura.
    Dar îndrăznesc sa spun ca asta se întâmplă mai ales în sudul țării, chiar dacă unii se vor supăra. Cunosc bine comportamentele din sud, pentru ca sunt născută aici, deci aici e și familia extinsă.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cred. Nici la gradinarit contra cost nu sunt multi doritori constiinciosi.

      Delete
  5. Eu cred ca acest caz pe care l-ai expus este genul de caz care ar trebui monitorizat de o asociatie, cred ca ajutorul monitorizat poate da rezultate bune pe termen lung. Ma gandesc ca daca copiii beau apa de la retea ar putea bea si caprita. Milostenia noastra crestineasca ajuta pe termen scurt eu cred ca un plan de interventie e necesar, mi se rupe sufletul de copii.

    ReplyDelete
  6. Cunosc familia, si mie imi cere lapte, pentru " aia mica", eu ma intreb de fiecare data de ce ai cere lapte pt un sugar. Imi amintesc cat de ciudat mi s a parut cand o femeie care mi- a cerut pampersi.Ea parea sa aiba nevoie de o paine, dar nu, ea cerea pampersisi lapte praf pt copil, si eu care alaptasem si imi crescusem primul copil fara pampers, pentru ca nu imi permiteam asa ceva, am considerat asta o obraznicie. Apoi am realizat ca lumea s- a deformat mult, ca nici copiii mei nu stiu sa supravietuiasca fara multe lucruri pe care noi candva le consideram rasfat."Seful de trib" este adesea plecat cu baietii cei mari, uneori cu căruta, alteori fara, si este singurul imbracat decent, ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca nu- si castiga existenta numai din cersit. Sigur ca pare revoltator felul in care se complac, dar in acelasi timp este foarte greu sa te pui in papucii lor. Adica, ma gandesc la fetitele lor, ca si la alte fetite pe care le vad intinzand mana prin parcari, ce fel de sanse au copiii astia la normalitate, cum sa inteleaga ca viata e o responsabilitate care presupune munca etc. Ei iau startul in viata intr- o lume paralela si asta le va afecta toata existenta.

    ReplyDelete
  7. orbea/vorbește engleza perfect, cunoaște geografia României mai bine decat multi dintre romani, fost student al facultății de mate-info, dar ajuns homeless din cauze numai de el știute. Ma rog, ideea ca foarte multi dintre creștini au încercat sa-l scoată din mizeria in care se afla. Un creștin chiar l-a luat in casa lui sa-l spele si in urma acestei fapte, toti ai casei(printre care si copii) au prins scabie, dar a ales să stea tot pe strada. Altii i-au propus sa fie internat pe socoteala lor într-un spital pana i se va vindeca o rană urâtă de la picior. A refuzat, pe motiv că vrea doar intr-un anumit spital din Germania. I-a fost propusă o pensiune unde sa doarmă si sa se refacă, fireste, pe cheltuiala creștinilor, a refuzat pe motiv că vrea doar un anumit hotel de 5 stele din centrul Pragai. Azi, după 9 ani, zace pe jos in parcul unde se afla biserica noastra si nimeni nu mai încearcă să il scoată din mocirla lui, căci el se mulțumește sa ceara de la fiecare creștin dispus să il ajute conform cerintelor lui, DOAR cu cafea de la Starbucks si un anume meniu de la KFC.

    ReplyDelete
  8. Sa-mi fie cu iertare dar mi-am adus aminte de faza cu oferitul unui servici decent (facut curatenie) unei doamne de moravuri usoare, care a zis ca lasa mai bine asa ca ea nu poate sa faca curatenie deoarece oboseste repede! :-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lela,
      pt ca ea nu a facut niciodata curatenie. Nici ea, nici mama ei, nici matusile etc. Asa sunt unii. E realitatea crunta a Romaniei, aici e nevoie de asistenta sociala specializata continua pt restul vietii, dar si munca in asistenta sociala e facuta in bataie de joc in romania.

      Te pup! pupa flacaul frumos si pe micul blanos mustacios!

      Delete
    2. Multumesc mult!!! Te pup si eu!!!

      Delete