Sunday, January 19, 2020

Mama...

...tata si copiii stau intr-o camera. Mama incearca sa le citeasca la copii din viata sf Macarie. Tata incepe sa le puna youtube-uri cu drone. In aceeasi seara, la rugaciuni, el intarzie lucrurile ca sa se uite cu ei la filmulete cu farse amuzante. Femeia imi spune mie, ce parere am. Ce parere sa am? La casa de crestini, gaseste diavolul cate unul prin care sa aduca tulburare. Rugaciune si rabdare!

10 comments:

  1. poate tatal considera ca mama exageaza cu rugaciunile si cu citirile evlavioase in viata familiei si a copiilor, dar nu constienizeaza sau nu stie/nu indraznste sa comunice acest lucru in mod direct.
    Poate ca doamna ar trebui sa se concentreze pe comunicarea cu sotul ei, sa ii spuna ce i s-a parut nepotrivit in atitudinea lui si sa afle ce gandeste el despre aceste lucruri.Si sa stabileasca de comun acord ce sa citeasca si cat sa se roage impreuna.Poate sotul ei vede altfel lucrurile si e necesar sa ajunga la o viziune comuna, altfel relatia lor se va eroda.
    e un timp pentru citirea vietii sf.Macarie si un timp pentru youtuburi cu drone :).Poate ca vietile sfintilor, asa cum sunt prezentate in cartile de cult, nu sunt atractive pentru copii si nici pentru sot :).Sincer, eu una nu le gasesc atractive pentru omul contemporan, prea mult limbaj invechit si expresii depasite.Cred ca s-ar putea gasi si formule mai bune pentru relatarea lor:)

    ReplyDelete
  2. Dacă nu a reușit sa se manifeste pana la vârsta de adult decât asa, pare destul de grav...

    ReplyDelete
  3. Si mie mi se par greu de inteles si de captat atentia copiilor cu ele, dar nu sunt pentru a renunta la popularizarea lor in randul copiilor. De fapt, sunt pe piata incercari de a gasi o forma de prezentare a lor mai agreabila, cu ilustratii si text adaptat.

    ReplyDelete
  4. nici eu nu sunt pentru renuntare, ci pentru accesibilizarea lor, nu doar pentru copii, ci chiar si pentru adulti.

    referitor la manifestarile sotului- cred ca relatia dintre doi oameni e foarte complicata, nici sotia nu mi se pare tocmai ok cum a reactionat.Nu te-a intrebat ca sa iti ceara un sfat, sa ii dai o sugestie ce sa faca, ci ca sa expuna spre judecarea altora neajunsurile, sa zicem spirituale, ale sotului(ce parere ai, uite la asta ce face).Corect din partea ai ar fi fost intai rugaciunea, apoi sfatul duhovnicului si comunicarea cu sotul.Oare ei i-ar place sa auda ca sotul a comentat-o pe la colturi - mai, ixulete, ce parere ai, uite si la imbrobodita de nevasta-mea, incerc si eu sa ma distrez putin cu copiii dupa ce vin de la serviciu si ea apare si ne pune sa luam o pauza ca sa ne citeasca viata sf. Macarie!parerea mea personala e ca ea a procedat foarte gresit, subminand autoritatea sotului si respectul care i se cuvine vorbindu-l de rau pe la spate.

    ReplyDelete
  5. Si eu zic ca sunt multe aspecte intr-o relatie si ca ambii au partea lor de contributie la situatia creata. Mi se pare insa ca tu inclini balanta "facand zoom" pe atitudinea ei. La urma urmei, oricat de tare ti-ai dori sa te distrezi nu intrerupi cu brutalitate un moment religios creat de ea cu copiii. Eu zic ca bunul simt iti dicteaza chiar si in astfel de situatii cum sa intervii cu delicatete. Nu pare totusi dubios ca el are astfel de initiative fix cand ea incearca sa vorbeasca despre ale bisericii cu copiii? Nici ea nu trebuie strict sa acuze, ci, dupa cum spuneai trebuie sa incerce sa compenseze dezechilibrul lui comunicand mai mult, cu respect si rugandu-se.

    ReplyDelete
  6. hm, nu stiu ce sa zic.Cum erau ei inainte de casatorie, inainte de copii?a fost el un om credincios si s-a schimbat brusc?din cele relatate mie imi pare, poate nu e asa - ca el n-avea nici o treaba inainte, poate nici ea n-a avut, si deodata totul s-a schimbat.Mi se pare un act destul de agresiv din partea lui si banuiesc , nu zic ca e asa, ca simte aceste momente pe care ea le creeaza cu copiii ca fiind exagerate, nepotrivite, etc..Poate ca el e de acord sa mearga la biserica, dar nu sa ,,indoctrineze'' copiii, poate ca rugaciunea in comun e ceva inconfortabil pt el, nu stiu...Eu intuiesc un fel de fortare a lucrurilor din partea ei si de aici reactia lui.Adica, sunt sigura ca un om obisnuit cu o viata de genul asta dinainte nu s-ar apuca sa pune youtuburi cand e timp de ruaciune.Daca ar fi fost un barbat ,,de biserica,, lua el initiativa, nu astepta dupa nevasta.

    ReplyDelete
  7. Daca ea e suparata ca nu a reusit sa citeasca in acea seara Viata Sf Macarie copiilor nu e nici o problema, se rezolva. Mama petrece mai mult timp cu copii si daca are timp, dispozitie si ravna le poate insufla credinta si le poate arata modelul de om duhovnicesc sa zicem.
    Daca insa e suparata ca tatal nu le citeste si el carti duhovnicesti sau nu are acealasi duh cu ea exista o singura solutie: tacere, rugaciune, rabdare, multa rabdare.
    Eu mi-as fi luat cartea si as fi mers in alta camera sunt sigura ca, copii daca nu mereu macar din cand in cand vor veni sa o asculte.
    Pastrarea linistii si pacii in familie e primordiala. Eu vorbesc mai mult ca n-am deprins inca mestesugul de a tacea mereu cand trebuie.

    ReplyDelete
  8. Da. Lucrarea subtila, in duh, este foarte puternica.

    ReplyDelete
  9. Poate reușesc să mă abonez la blog

    ReplyDelete