Tuesday, January 14, 2020

Cum sa...

...supravietuiesti cu un narcisist, tehnici auzite de pe ytb:
Daca scopul tau este sa il faci pe N. sa simta ce ai simtit tu sau sa te inteleaga, nu vei reusi niciodata, fiindca lor nu le pasa de relatie in acelasi fel ca noua. O imbunatatire a situatiei inseamna si sa faci fata cu succes atitudinii permanent defensive pe care ti-o induce N., sa ai timp de reflectie asupra vietii tale si sa nu mai traiesti sentimente si emotii induse de el, ci sa iti creezi un scut in fata toxicitatii lui si sa ai o stare mentala autonoma.

Daca intr-o conversatie N incearca sa iti inoculeze sentimente negative prin ceea ce spune te poti detasa de afirmatiile lui folosind expresia "asta este parerea ta" . Este tactica de a observa fara sa absorbi, adica iei la cunostinta ce are de zis fara sa iti impropriezi nimic.

N traieste frecven stari negative pe care, fiindca la detesta, incearca sa le transmita si altora, aducandu-i strategic in situatia de a le trai si ei. Ca sa te dezici de acestea, in loc sa intri in jocul lui, mai bine exprimi verbal ca in oglinda emotiile lui "pari manios".  De obicei neaga ceea ce spui, chiar daca este evident. Atentie, acest lucru poate crea furia N in timpul careia e mai bine sa pastrezi tacere sau chiar sa pleci.

N mai are obiceiul sa sublinieze ceea ce nu ai reusit sa faci, chiar daca sunt lucruri minore si reprezinta un procent nesemnificativ din ceea ce aveai de facut.
Nu absorbi critica, ci oglindeste comportamentul lui: "chiar iti este greu sa fii pozitiv/sa vezi partea plina a paharului/ sa spui o vorba buna". Sa spui acestea calm, linistit in constiinta ta ca ai facut atat cat puteai.

Ori de cate ori te invenineaza cu vorbe,sau chiar te jigneste, insulta, nu ai decat sa spui linistit "chiar iti place abuzul/agresiunea verbala". Ei au obiceiul sa reactioneze urat la orice observatie banala, sa te atace la schimb, sa supradimensioneze totul, sa faca scene urate si apoi sa te acuze pe tine ca te certi din lucruri de nimic, cand de fapt toata cearta e confectionata de ei. De asta este esential sa ramai calm si sa nu te implici emotional.

No comments:

Post a Comment