Thursday, January 16, 2020

Un interviu...

...cu un parinte din sfantul munte, recomandat de un cititor
As face o completare, fiindca la un moment dat, atunci cand vorbeste despre gelozie,  discursul se fractureaza, ideile nu mai sunt convergente pe ideea iubirii. De notat ca parintele are un auditoriu exclusiv masculin, deci ar fi fost de asteptat sa comenteze care ar fi solutia din perspectiva barbatului. Din pacate parintele nu reuseste decat sa indreptateasca ruptura relatiei de catre barbat in momentul in care sotia este sufocanta.
Eu am o viziune putin diferita, poate nu va fi agreata de barbati, dar imi asum si eventuale opinii negative. In primul rand o femeie care te urmareste in stilul securitatii comuniste are un motiv pentru care face asta.

Fie comportamentul barbatului lasa de dorit, flirteaza fara jena etc. si atunci femeia are dreptate sa se ingrijoreze. Sf Ioan Gura de Aur povatuieste barbatii sa fie foarte atenti sa nu creeze suspiciuni.

Fie este bolnava psihic, si e greu de crezut ca nu s-a observat asta anterior casatoriei. In acest caz despartirea poate fi o varianta.

Fie are o problema sufleteasca, o trauma psihica si lucrurile se pot rezolva cu iubire, indelunga rabdare si dezmintirea curata a oricarei banuieli, cu explicatii de bun simt.

Oamenii trebuie sa inteleaga ca gelozia este foarte dureroasa si pentru cel care o duce, de aceea el trebuie sa fie tratat cu delicatete si coplesit cu iubire (mai ales ca e vorba de sotie aici) si in niciun caz banuit ca vrea sa detina controlul absolut asupra partenerului si bruscat verbal pentru ca indrazneste sa ceara lamuriri. Dupa repetate situatii in care nelinistea sotiei s-ar fi dovedit o alarma falsa, cu siguranta interogatoriul despre "unde ai fost si cu cine?" ar fi slabit in intensitate considerabil.

Sa nu uitam ca este firesc ca sotii sa comunice intre ei despre programul pe care il au fiindca au responsabilitati comune. Observati ca nu se discuta despre ce fel de interogatoriu primeste o femeie care intarzie nejustificat de acasa.

In afara de aceste mici scapari, sfaturile sunt foarte utile, expuse intr-o maniera placuta care aluneca natural de la metafora la anecdota trecand pilde de pateric. Parintele este un orator innascut, are un grai dulce, accent usor moldovenesc . Imi place mai ales partea de final, unde aduce in discutie dependenta bolnavicioasa de duhovnic. Vizionare placuta!

5 comments:

  1. are mai multe înregistrări frumoase. eu cred ca le-am ascultat pe toate. da le cauti!

    ReplyDelete
  2. scuze am vrut de fapt sa zic: sa le cauti! a ieșit altceva...

    ReplyDelete
  3. Doamne ajuta! Tot pe aceași temă: https://youtu.be/2vB997anB5g

    ReplyDelete