Tuesday, January 28, 2020

Daca...

... observi ca te tulbura foarte mult parerea altora despre cati copii ar trebui sa faci maxim, incearca sa descoperi care este neajunsul tau interior. Nu este normal ca niste oameni fara bun simt care sunt preocupati clar de ceva ce nu ii priveste sa detina control (catusi de putin) asupra starii tale interioare.
Creste-ti imunitatea la agresori de genul acesta instalandu-ti alt "soft" cu care sa le intampini atacurile.

Fa diferenta dintre dorinta fireasca a crestinului de a nu rani pe nimeni si exagerarea acestui obicei de a fi in armonie cu oamenii pana la tendinta de anulare a oricarei manifestari care nemultumeste pe cineva. Daca in raport cu propria constiinta inaintea lui Dumnezeu te simti in regula, nu este nevoie sa ai grija ca se deranjeaza altii. Intelege ca este un abuz din partea lor si nu te considera pe tine insati cauza iritarii lor. Nu poti fi marioneta altora. Stabileste niste limite sanatoase dicolo de care nu accepta sa treaca nimeni.

Aceasta strategie este valabila in orice situatie, dar mai ales cand este vorba despre chestiuni de credinta. Pune-ti in inima ca mai inainte de a ura viata pe care o zamislesti, L-au urat pe Dumnezeu, fiindca impotriva legii lui isi ridica glasul. Pentru asta mi se par foarte utile lecturile din "Vietile sfintilor". Acolo gasesti exemple de verticalitate si de sfidare a oricarei ordini sociale cand marturisirea crestinismului o cere.

6 comments:

  1. cred ca e ceva ce tine de educatie la noi, suntem invatati de mici sa ne fie frica de ce va zice lumea si sa tinem mereu cont de ce cred altii ca e bine sa facem.Ma gandesc ca acest lucru dispare de la sine cand suntem in rugaciune si in permanenta comunicare cu Dumnezeu, fiindca atunci duhul e intarit si este impasibil la astfel de atacuri.
    foarte de folos postarea

    ReplyDelete
  2. Da. Inca din copilarie suntem dresati sa nu facem nimic din ceea ce deranjeaza. Intr-o anumita masura e bine sa fim atenti, dar daca ne tot inhibam cand altora nu le convine ceva pierdem din afirmarea identitatii noastre.

    ReplyDelete
  3. Vietile Sfintilor ajuta mult si rugaciunea ...intaresc pe mamica persecutata psihic de oamenii celui rau ...e si asta o cruce ce trebuie dusa cu multa rabdare si dragoste.Hristos sa fie cu noi!

    ReplyDelete
  4. Intr adevar e cum spuneti...pe mine ma doare mult reactia celor cunoscuti,parintii, socrii, fratii,la drept vorbind eu si au dat cel mai mult cu parerea . Socrul meu are o problema cu alcoolul si soacra mea mereu daca i am spus ceva neplacut sau daca am facut ceva neplacut da Vina ça din aceasta cauza socrul bea si mai mult si se poarta urat. Atunci de multe ori am luat Vina asupra mea , s au m am invatat s o las sa spuna lucruri Care m au durut. De data aceasta m am apparat , i am spus ça eu m am casatorit cu sotul meu, nu cu ea, nici cu altii. Sa stiti ça am crézut mereu ça trebuie sa ma port frumos , dar sunt anumite limite peste Care nu voi mai ingadui sa se treaca.

    ReplyDelete