Wednesday, January 29, 2020

A nu mai vorbi...

... cu cineva este o forma de abuz fata de persoana respectiva, poate mai dificil de gestionat decat agresiunea fizica. Am avut aceasta intuitie dintotdeauna si nu am practicat niciodata tacerea ca metoda de educare a copiilor si nici in conflictele cu sotul.

In cazul relatiei cu un narcisist, tacerea aceasta (silent treatment = st) ) este aplicata ca sa te tortureze emotional, sa iti erodeze increderea in tine si sa iti sufoce dorinta de a supravietui. Te face sa te simti neputicios si indurerat.

De obicei N te invinuieste de ceva ce nu ai facut, de ceva ce el proiecteaza intentionat asupra ta, deci nu este indicat sa iti ceri iertare ca in cazul unei relatii normale. Cel mult iti poti gasi o vina morala in cu totul alta zona decat cea indicata de N si poti face pocainta interioara pentru aceea, primind persecutiile N cu intelegere duhovniceasca. N simte frustrarile si furia specifice tulburarii lui psihice si cauta sa acuze pe cineva. Daca iti ceri iertare nu faci decat sa ii sustii minciunile. Observa pentru ce inchipuiri sau nimicuri intrerupe comunicarea in mod nemilos si nu iti altera simtul realitatii asa cum isi doreste el.

Da-ti seama ca atunci cand st este folosit in mod regulat, ori de cate ori actionezi, gandesti, simti sau chiar privesti altfel decat vrea N atunci este vorba despre o tactica de a te controla. N foloseste st ca o dictatura: "voi lua la cunostinta ca existi doar cand te vei purta cum vreau eu, daca nu te conformezi, vei fi ca un om mort pentru mine." Te trateaza ca si cum ai fi o extensie a lui, un soi de robot a carui telecomanda este acest st.

Practica si dezvolta-ti o disciplina emotionala, nu te lamenta inutil. Rugaciunea in taina pe toata durata tensionilor ajuta mult. Invita-l politicos la o discutie rationala ca intre doi adulti, in care sa explice motivul tacerii. Daca refuza, indeparteaza-te, plimba-te putin, fa-ti de lucru. In acest timp nu te gandi deloc la absurditatea conflictului, ci detaseaza-te, relaxeaza-te mental si vino-ti in fire. Apoi intoarce-te si arata-te disponibil pentru conversatie. Probabil nu va accepta si vei primi jigniri si respingere. Ramai calm si da de inteles ca nu vrei sa intri in jocul emotional murdar al N. Observa si nu absorbi, delimiteaza-te prin propozitii scurte de ceea ce el improsca asupra ta.

Atentie, daca are obiceiul de a fi agresiv fizic, nu aplica aceste metode, fiindca poti fi in pericol. Atitudinea de mai sus te poate ajuta sa ramai echilibrat pe parcursul atacurilor N. Nu este despre o schimbare a lui, ci despre o intarire interioara a ta.

Cum timpul odata cheltuit nu se mai intoarce niciodata inapoi, cantareste bine cum il investesti. Nu lasa pe nimeni sa iti fure bucuria inimii si intelege ca in fond toti suntem "tarana vorbitoare" in clepsidra vietii, deci nu da prea mare importanta la ceea ce iti poate face un om, ci agata-te cu toata fiinta de Dumnezeu si El nu te va lasa.


4 comments:

  1. Pentru mine ați scris asta! Și vă mulțumesc! Mă voi strădui să mă opresc din plâns și să fac cele ce ați scris.

    ReplyDelete
  2. Cate lucruri si cuvinte intelepte. Numai un om induhovnicit ca dvs si rugator, poate gandi asa. M am confruntat si eu cu atitudinea asta de nevorbit si raceala chiar din partea persoanei celei mai dragi mie. Niciodata nu am suportat si nici nu am inteles aceasta tactica de a rezolva un conflict. Cateodata tind sa aplic si eu...dar imi revin repede, ca nu-i de bine nicicum. Supararea omoara sufletele, rezolvarea problemelor si discutia in sine ajuta mai mult la detensionarea relatiilor. Dar asta se face dupa ce ai cerut ajutor de Sus si s-au mai "linistit spiritele" puse pe harta. Numai bine!

    ReplyDelete
  3. Draga mea, majoritatea sunt traduse de pe ytb cu care rezonez ca mod de gandire...

    ReplyDelete
  4. trebuie sa devii nepasator la astfel de tactici, constientizand ca persoana care le aplica are probleme si ca nu e vina/responsabilitatea ta cand se comporta asa.Am trecut si eu prin astfel de situatii, am suferit mult din cauza lor, m- au torturat psihic si sufleteste.Trebuie sa cerem de la Dumnezeu eliberarea din mrejele unor false vinovatii,ca sa ne putem.trai viata in mod sanatos.

    ReplyDelete