Saturday, March 10, 2018

Cum as aborda...

...tema sexualitatii in conversatiile cu copiii

  • In primul rand as incerca sa vorbesc foarte relaxat. As cauta ca nimic din tonul sau mimica mea sa nu dea de inteles ca vorbim despre un mare tabu. Ca o mica paranteza: (Eca m-a intrebat in gura mare in public, in parculetul de langa biserica "Mama, ce e acela un orgasm?" fiindca vazuse o stare wapp a unei colege. "Senzatia de placere pe care o ai in timpul actului sexual" am zis eu scurt. Acasa i-am spus ca ar fi mai bine sa intrebe cuvintele necunoscute intre patru ochi. Cu toate astea, dupa un timp, m-a intrebat tot de fata cu altii ce e acela un afrodisiac🙄
  • Nu as crea o aura de mister in jurul absorbantelor intime (la noi acasa stie si Grigo ce sunt si la ce folosesc),  a diferentelor dintre bebelusii dezbracati, a faptului ca oamenii mari au o pilozitate mai divers reprezentata, a animalelor care se imperecheaza pe strada si nici macar in jurul prezervativelor (care mai demult erau puse pe la casele de marcat si copiii le voiau, crezand ca sunt bombonele cu gust de banana sau capsuna fiindca perversii aveau o imagine cu o gura si niste fructe pe ele, daca nu ma insel). Bineinteles, as da explicatii pe categorii de varsta, adecvate intelegerii normale a copilului, dar l-as lasa sa inteleaga ca reproducerea e un firesc al vietii.
  • Cum se fac copiii? La intrebarea asta as incepe cu Dumnezeu, caci fara el nimic nu se face, oricat s-ar impreuna oamenii. Apoi as vorbi despre faptul ca omul se dezvolta intr-un loc special in abdomenul matern, dar are ca punct de plecare doua celule, una de la mama si una de la tata (dc nu celule, atunci patricele mici, mici din mami si tati). Cum se intalnesc ele? Printr-o mare apropiere, la pitici e destul "se imbratiseaza si se saruta mult", celor mai mari li se poate da de inteles ca prin intermediul organelor genitale se realizeaza aceasta intalnire genetica😊. Nu e nevoie de filme si aplicatii practice pentru asta, si nici de machete sau planse. Mi se pare ok sa ramana un val de nestiinta peste ceea ce inseamna act sexual concret la cei feciorelnici. In casatorie fiecare va explora si experimenta diferit fenomenul si nu e benefic sa pornesti cu asteptari si clisee in viata intima. Problemele de cuplu apar mai ales cand unul este versat iar celalalt novice in erotisme.
  • Le-as vorbi despre importanta pastrarii curatiei trupesti la nivel de privire si de gest minimal. La varste mici cum am mai spus, supraveghere. I-am invatat ca nu e civilizat sa intri in toaleta cu cineva, sa lasi pe cineva sa te mangaie sau sa te atinga mai mult decat ar fi necesar, sa nu intre in discutii cu adulti (noi am patit-o cu un ciudat care s-a apropiat de ele cu paruta nevinovatie si le-a cerut sa ii arate unde ar putea face si el pipi) sa nu plece cu si sa nu manance nimic de la necunoscuti, pe cat e posibil sa nu ii sarute nimeni. 
  • As defaima ori de cate ori mi se iveste ocazia obiceiurile lumii desfranate (tinuta, relatiile intre tineri necasatoriti, dansul, cluburile etc) si as arata cat de nocive sunt in perspectiva. Lui Ionut (singurul copil din clasa care a povestit acasa ca la scoala vin copiii cu telefoanele ca sa vizioneze spurcaciuni) i-am spus ca tot ce a vazut nu se petrece intre oameni casatoriti din biserica si ca in viata de familie normala sexul e doar o parte a relatiei, formarea unui caracter atragator e mult mai importanta. El mi.a spus ca a observat ca, dupa ce a stat in banca cu cea mai frumoasa fata din clasa nu i-a mai placut deloc de ea fiindca era rautacioasa.
  • Nu am prea mare inspiratie pe subiectul  masturbare. Inca de foarte mici le dau de inteles ca nu ne jucam cu parti ale corpului, nici cu mana in nas, nici in gura si nici in pampers. Incerc sa le dau de lucru si sa le diatrag atentia cu alte preocupari. Nu dorm singuri mai niciodata. Insist sa nu stea mult in baie (fiind opt pe doua bai, am pretext sigur😊) De asemenea folosesc capitolul igiena pentru a induce o retinere in a manevra zonele respective (ca fiind mai urat mirositoare si cu o flora microbiana aparte datorita dejectiilor care le contamineaza implicit). Toate astea nu sunt insa suficiente pentru a impiedica pacatul. Trebuie avut grija si la alimentatie, la somn si lenevire in pat, la ceea ce priveste ochiul. In ultima instanta e lupta copilului si trebuie sa fie motivat sa o poarte el. Poti aduce si niste argumente medicale gen pr Arsenie Boca, dar nu stiu cat de convingatoare sunt la adolescenta.
  • Eu le-am vorbit copiilor si despre avort si despre contraceptie ca sa ii linistesc si sa le explic de ce ei au multi frati iar colegii lor nu. Bineinteles ca nu le-am dat detalii clare.

No comments:

Post a Comment