Friday, March 16, 2018

Ce mi-ar place...

...sa transform cu alimentatia familiei (personal ma tin de obiectivele propuse) si nu reusesc decat in proportie de 75%

  • sa scot definitiv zaharul (poate doar de sarbatori sa fac exceptie) si sa reducem consumul de miere, banane
  • sa nu prajesc deloc in ulei vegetal
  • sa scot painea alba cu drojdie si chiar sa reduc pe cea cu maia in favoarea mamaligii
  • sa nu mai mancam scoici, ca avem guta pe linie genetica
  • sa rontaim zilnic morcovi cruzi
  • sa crestem consumul de lichide, mai ales ceaiuri
  • sa luam vitamina D in perioadele fara soare
Cine ma impiedica? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat scripturistic 😊 potrivnicii omului sunt casnicii lui (un gem de la mamaita, o ciocolatica de la bunica) carora desi le explici ce vrei sa faci cu alimentatia propriilor copii, nu se pot abtine sa nu le faca mici "bucurii" gustative. E o situatie destul de delicata, fiindca nu vrei sa ranesti pe cei apropiati, dar intri in conflict direct cu dorintele, respectiv poftele lor.
bomboane primite
dosite in dulap
ca sa fie administrate
in doze controlate😊 

11 comments:

  1. Off, și la noi bomboanele au locul lor undeva sus pe un raft greu accesibil de unde doar eu pot lua să le împart...dar mă gândeam că și ăsta e un eșec în educația alimentară, atata timp cat ei cer mai mult sau nu se pot controla singuri.

    Eu, când aveam vreo 5ani, îmi împărțeam o guma de mestecat in bucățele sa îmi ajungă să mănânc zilnic până săptămâna următoare, când primeam iarăși guma, dar făceam asta pt că eram săraci. După câțiva ani, când și-au permis părinții să îmi cumpere nesquick, mâncam cu lingura jumayate de cutie intr-o zi, adică porția pe 2 săptămâni :)) slab autocontrol

    ReplyDelete
  2. Pai daca nu poti elimina din casa ceea ce nu vrei sa le dai, trebuie ajutati la autocontrol. Nu stiu unde am citit/auzit ideea ca "la varsta mica parintele e cortexul copilului". Mai in gluma, mai in serios mai facem uneori si munca lor de autocontrol (bineinteles, dublata de explicatii si dadaceli). Cu timpul se intaresc si ei si sunt in stare sa isi mai refuze din placeri.

    ReplyDelete
  3. Ai mei gasesc tot. Uneori uit eu pe unde am ascuns ciocolati si ei imi spun sa sa mai caut ca le-,au mancat de mult.

    MariaM

    ReplyDelete
  4. De o perioada incoace aud foarte multa lume ca fructele de mare si scoicile se pot mînca in post.Noi de mici nu am crescut cu asa ceva ,deci idea de a mînca in post fructe de mare nu o pot inteleg.Sinteti de alta parere .

    ReplyDelete
  5. Sub ce forma te.ai gandit la vit D? Noi dam copiilor ulei de peste Moller's sau Lysi, desi cam scump...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si noi luam asa. In ultima vreme m-am lenevit si am luat vigantol

      Delete
  6. Fructele de mare, inclusiv scoicile noastre de apa dulce, sunt de post deoarece nu conțin sânge. Se consumă inclusiv în unele mănăstiri, in general din zona Marii Negre. E adevărat, nu avem mereu acces deoarece nu locuim într-o zonă de litoral și pe piata romaneasca sunt scumpe și nu pe toate drumurile dar cu toate astea, se pot consuma in post (grecii, popor ortodox, le consuma). Când eram copil, locuind la Dunăre, mancam foarte des scoici (pestele era în toate casele, proaspăt și uscat in sare, dar cum nu mă omor după peste...) Bine, pe vremea aia nu prea știa lumea de posturi iar acum nu mai locuiesc la Dunăre așa că mă multumesc cu midii sau altele congelate de la market. M.

    ReplyDelete
  7. Cum să fie de post? Sunt animale marine, aidoma peștilor! Fructe de mare se numesc dpdv gastronomic, asta nu înseamnă că sunt vegetale. Este o eroare făcută din comoditate, fiecare cât vrea înțelege și își asumă.

    ReplyDelete
  8. Spune o tradiÈ›ie că într-un post călugării din Sfântul Munte nu mai aveau ce mânca È™i atunci Maica Domnului li s-a arătat, îngăduindu-le să consume fructe de mare. AÈ™adar, dezlegarea s-a făcut doar într-o situaÈ›ie limită, nu pentru toate posturile. Noi ne-am cere osândă zicând că am rămas aÈ™a de săraci, încât nu avem cu ce ne pregăti hrana, trebuind să recurgem doar la fructele de mare. Să adăugăm că respectivele alimente costă aÈ™a de „ieftin”, încât, parafrazând o zicere, aÈ™ spune: „am ajuns prea săraci ca să nu consumăm astfel de delicatese”. (spune într-un articol pe doxologia.ro Arhim. Mihail Daniliuc-Schitul Vovidenia NeamÈ›)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cred ca s-a inteles din postarea mea ca le socotesc de post. Eu am zis ce as vrea sa fac cu alimentatia in general, nu cu mancarurile de post

      Delete
  9. Comentariile ultime îmi aparțin, erau adresate doamnei M., și am uitat să semnez, ca de obicei, din grabă... Desigur, nu am citit în post nimic legat de subiectul "fructele de mare sunt de post"��
    Ana Maria

    ReplyDelete