Sunday, April 26, 2020

Exista...

... doua tipuri de habotnici si ma doare ca sunt etichetate impreuna, fiindca imi spune gandul ca unii dintre ei sunt pe nedrept dispretuiti.

Primul tip este habotnicul-fariseu, care face exces de forme in ale credintei ca sa fie vazut, respecta cu strictete reguli pentru a se evidentia in multime si accentueaza executarea amanuntului religios fiindca isi cauta o lucrare facila prin savarsirea careia sa isi creeze un alibi spiritual. El este perfid, se foloseste cu buna stiinta de beneficiile unui statut particular in cadrul comunitatii religioase, dar nu incearca nicidata transformari la nivel profund: "strecoara tantarul si inghite camila" , isi "lateste filacteriile" si "inconjoara marea si uscatul ca sa faca vreun prozelit". Pentru el, aproapele este doar o treapta pe care paseste in drumul catre consolidarea propriei imagini si a unei pozitii de autoritate sociala, iar oglinda Adevarului il deranjeaza fara exceptie.

Al doilea tip este habotnicul-"baba pupatoare de moaste" care, fiindca nu pricepe fondul, se opreste la forma, pe care incepe a o implini cu ravna copilareasca. Nu cauta sa impresioneze pe nimeni, dimpotriva, isi asuma chiar si eventualele reactii negative ale altora, fie ei apropiati sau necunoscuti. Lucreaza cu sarguinta pe ogorul Binelui tot ce pricepe din Acesta. Asa-zisa lui rigiditate tine de o constiinciozitate in fata divinitatii. Se raporteaza constant la legea morala, asa cum o intelege el, si cauta sa fie impacat in primul rand cu propria constiinta in acesti parametri. Fata de semeni are o atitudine tot din spectrul obligativitatii religioase, fiindca mila si dragostea presupun prea multa libertate pe care el nu o poate inca digera si se teme sa nu greseasca.

Acest gen de habotnici nu sunt condamnati sa ramana in cusca formalismului. Pentru ei e valabil principiul cantitatea (bunei faptuiri) aduce cu sine calitate (duhovniceasca). Cu timpul Dumnezeu, vazand sarguinta lor cea buna, va gasi o cale prin care sa Se talcuiasca pe Sine in cugetul lor si ii va pune de partea celor mantuiti.

3 comments:

  1. Imi place aceasta postare ! ❤

    ReplyDelete
  2. Si mie, ca sunt cam habotnica😊

    ReplyDelete
  3. De multe ori i am plasat pe cei din a 2 a categ in prima si explicatia aceasta ma ajuta sa nu mai judec asa aspru (daca totusi voi mai judeca)

    ReplyDelete