Friday, April 17, 2020

De cand...

... cu Covidu' am avut ceva timp sa gandesc😊 si mi-am limpezit o nedumerire mai veche legata de prihanirea de sine a sfintilor.

Intotdeauna m-am imtrebat de ce marii sfinti ai bisericii folosesc cuvinte atat de dure in vorbirea la persoana intai. Nu puteam crede nici ca ele descriu o stare de fapt, dar excludeam si ideea ca ar fi vorba de ipocrizie sau falsa smerenie. Niciuna dintre cele doua explicatii extreme nu imi odihnea gandul.

In pandemia asta am gasit o ilustrare fidela a caii de mijloc intre pacatos si virtuos, respectiv intre sanatos si bolnav: purtatorul sanatos. Asa cum poti fi infectat, dar asimptomatic, la fel si omul imbunatatit, este constient ca in orice moment poate cadea si stie ca in el zac latente toate relele, ca e intoxicat cu otrava iadului si numai din mila lui Dumnezeu nu ies bubele si puroiul la suprafata. Pe scurt:

2 comments:

  1. Mi-a răspuns acum mulți ani la o nedumerire similară un monah înțelept: Să știi că numai Sfinţii au măsura să afirme sincer și public "sunt cel mai păcătos dintre păcătoși! Altfel, pentru omul de rând, prihănirea de sine trebuie să fie tainică și temperată."

    ReplyDelete
  2. Intelept raspuns. Eu simt chiar nevoia sa ma incurajez, nicidecum sa ma prihamesc.

    ReplyDelete