Sunday, April 5, 2020

"Dom'le....

... nu deschid astia bisericile de Pasti!"

Imi displace felul in care unii credinciosi critica ierarhii pentru ca nu se dezic de conducerea lumeasca si mentin usile inchise si de Inviere. Cei care maraie vorbe netrebnice despre ierarhie sunt la fel de netrebnici, fiindca nu au inteles cum functioneaza in Biserica parghiile ascultarii. Ei au propria viziune despre cum trebuie sa se desfasoare lucrurile la nivel inalt, desi nu sunt randuiti sa fie acolo, si vor sa reorganizeze asezarea si hotararile clerului superior dupa matricea gandirii lor.

Desi personal nu merg pe acelasi fagas al ratiunii cu acesti oameni, nu inteleg ce ii retine sa isi odihneasca mai degraba constiinta afisand concret ceea ce ei inteleg a fi chipul verticalitatii morale? De ce isi risipesc pretiosul timp in cleveteli, judecati si dispretuire daca sunt asa crestini ferventi? Nu cumva o proiecteaza asupra altora fix tabloul propriei mizerii interioare, inchipuindu-se ca prin toate aceste cartiri intreprind o grandioasa lucrare a marturisirii?

Anomalia psihica, sau mai bine zis inselarea, acestor spirite incendiare consta in faptul ca cer altora sa marturiseasca dupa felul in care se deruleaza in mintea lor viziunea biruintei bisericii asupra necredinciosilor aflati la putere. In mod subtil gasim la ei o dorinta de stapanire si de manipulare a celorlalti: arhiereii - sa faca ceea ce dicteaza ei, ceilalti credinciosi - sa actioneze cum cred ei, altfel ii eticheteaza pe toti ca nefiind in duhul adevarului.

Un om al lui Dumnezeu, daca este indemnat de constiinta sa se lupte cu legea pentru a isi afirma crezul launtric, o va face fara sa ii invinuiasca pe altii ca nu il urmeaza, fara sa aiba pretentia de a fi dublat de hotararile mai-marilor religiosi si fara sa vrea sa fie acoperite faptele lui intr-un grup care actioneaza similar.
Curajul de a marturisi credinta trebuie sa fie suficient pentru a te propulsa in arborarea unei atitudini pe cont propriu .

In esenta, orice om e inca liber trupeste sa mearga la biserica, doar ca acolo va gasi usile inchise din porunca ierarhilor si doar ca trebuie sa isi asume o amenda. Ceea ce conteaza este faptul ca, din postura lui de mirean, respectivul face tot ceea ce tine de el pentru a participa la slujba, nu? (Din fericire) nu am vazut inca niciun titlu in presa cu bravuri ale mirenilor cu gura mare pe fb.

7 comments:

  1. Stai tu linistita in casa. Ca tot bravezi asa...noi,ceilalti,mai avem un dram de minte si mai vedem si altceva. Na,fiecare vede ce vrea...asta daca intelegi...apropo...de care ierarhi vorbesti???daca nu erai preoteasa mai vorbeai asa cu superioritate???immm nu cred...

    ReplyDelete
  2. Eu stau acasa momentan. Tu ia-ti prietenii si mergi la biserica, stii ce zic? Cat mai sfidator fata de reguli, ca sa se vada crestinismul din voi mai bine. Asta nu inseamna ca toti ceilalti sunt lasi si se leapada de credinta.
    Nu vorbesc in calitate de preoteasa, ci in calitate de crestin: in momente grele nu dai cu pietre in proprii parinti. Ierarhii (sinodul) sunt cei care concep reactia Bisericii, nu agitatii neunsi de Domnul. Iti place sau nu, asta e pozitia Bisericii pana in prezent. Ai de ales: te dezici de ea sau ai incredere.
    Intrebarea ta care ierarhi indeamna la nominalizare si, implicit la cleveteala. Nu discut pe cineva anume, ci o situatie si un raspuns social.
    Pentru ca ai un dram de minte, tragi concluzii pripite si te aprinzi prea repede. Iutimea nu a adus bine nimanui.

    ReplyDelete
  3. Ascultarea e baza. Pare simplu. Eu ma gândeam când am auzit de principiul acesta: fain asa. Ascultam și nu ne batem capul cu deciziile. Suntem liberi. Dar adevărul e ca în ziua de azi noi suntem învățați sa ne facem voia și suntem încăpățânați peste măsură. Și e greu tare... Zicea cineva "mama și-a luat doctoratul în coronavirus de la universitatea whatsapp". În coronavirus, în teologie, în tot felul. O lume de experți care vorbesc și nu mai asculta.
    Mi-a părut de mult bun simt articolul.

    ReplyDelete
  4. Pt domnul sau doamna R:
    https://marturieathonita.ro/de-ce-nu-mai-putem-merge-la-sfanta-liturghie/

    ReplyDelete
  5. Sunt de acord, dar am preferat sa păstrez pentru mine, și citind primul comentariu (app: 😲) văd că am procedat bine. Am și primit link pt semnarea petiției prin care se cere deschiderea bisericilor de Invire. Am ignorat.
    Nu se gândește nimeni ca dacă se vor deschide bisericile, iar apoi va urma o creștere semnificativa a îmbolnăvirilor, vor da vina pe credincioși, bineînțeles.

    Un articol care mi-a plăcut mult, și nu ma refer la partea vizionara a cuviosului, ci la partea cu "primirea"
    Cine vrea sa înțeleagă bine, cine nu, sa se ia de gât cu autoritățile.

    https://cuviosulgherontie.com/doamne-fereste-de-mai-rau/

    ReplyDelete
  6. Exact în ziua în care ai scris și la noi în biserică s a întâmplat ceva asemănător. În timpul slujbei a intrat în biserică o familie (dintre credincioșii practicanți care știau că nu au voie, etc) și nu au vrut să înțeleagă de părinte, au stat până la urmă, au făcut multă tulburare, că ei nu ascultă de ierarhi, că ei au credință, etc. La un moment dat, după ce au plecat Intr un final aceștia, apare o femeie bolnavă, cu multe probleme, și psihice și demonice, cu ani în urmă nici nu i puteai privi fata (pe atunci striga urât, se urca pe geamuri în timpul slujbei. Părintele s a rugat mult pt ea, în timp s a ameliorat.) Deci vine și această femeie și îl întreabă pe părinte, ce face, mai e vreo slujbă, pomană ceva? Părintele îi răspunde că tocmai a terminat slujba și i spune să meargă și ea acasă, să nu mai stea degeaba. Iar ea, răspunde normal; bine părinte și pleacă. Ce diferență mare între niște creștini evlavioși și o femeie bolnavă....!!!! Cine face ascultare și cine nu?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E foarte dificil pentru preot sa faca pe jandarmul...

      Delete