Friday, February 25, 2011

Sâmbăta morţilor

Molitfelnic-binecuvântarea cărnurilor
          "Dacă vreun episcop sau preot ar primi la altar, afară de cele trebuitoare pentru jertfa Domnului, miere, lapte sau băuturi meşteşugite în loc de vin sau păsări sau carnea altor animale sau legume contra orânduielilor să se caterisească. Deci la altar să nu fie iertat a se aduce altceva decăt untdelemn pentru candele şi tămâie pentru liturghie"-Apost.3
           "Pravoslavnicii creştini carne nu aduc în biserică, iar ouăle şi brânza, aduse fiind, se pun în pridvor; iar în biserică nicicum nu se cuvine a le aduce..." Tipicul cel mare, p.577
: Free images from acobox.com
            N-am prea văzut biserică în care să nu fie coşuri cu carne, de ouă şi brânză nu mai vorbesc. Cred că preacucernicii aplică principiul "pe cel care vine la Mine nu-l voi scoate afară". Oare cei care au formulat regulile de mai sus nu ştiau versetul acesta? 

6 comments:

  1. Atunci de ce în Liturghier există rugăciunea de binecuvântare a cărnurilor?

    ReplyDelete
  2. Sigur, dar respectivele cărnuri stau afară,nu se aduc în Biserică. Am în faţă Molitfelnicul cel mare şi acolo, la această rugăciune, sunt specificate cu roşu următoarele:"Să ştie Preotul că această rugăciune se citeşte în casele credincioşilor, sau la uşa cea din afară a bisericii, unde stau şi cărnurile, iar nu înăuntru." Nu citi doar titlul, poate creea confuzie.

    ReplyDelete
  3. "Pravoslavnicii creştini carne nu aduc în biserică, iar ouăle şi brânza, aduse fiind, se pun în pridvor; iar în biserică nicicum nu se cuvine a le aduce..."
    Din asta eu înţeleg că nu se aduce deloc carne, iar ouăle şi brânza se ţin în pridvor.

    Eu nu am găsit în Molitfelnic, doar în Liturghier. Fără nici o observaţie, m-am uitat special să văd dacă există vreo indicaţie, şi nu există.

    ReplyDelete
  4. Probabil in timp s-a renunţat la ideile astea. Special am adăugat fotografia (nu e tehnoredactată de mine :D)

    ReplyDelete
  5. Si eu am citit demult lucrul asta - cum ca nu avem voie sa aducem carne in biserica sau in curtea bisericii. Dar nu mai tin minte in ce carte (e posibil sa fi fost in una din cartile parintelui Cleopa)
    In orice caz, nu in Molitfelnic (pentru ca nu am).

    Am observat insa ca nu se respecta si mereu m-am intrebat daca e adevarat sau nu.

    ReplyDelete
  6. Pravila bisericească şi Pidalionul sunt cărţi pe care creştinii ar trebui să le citească pentru a cunoaşte care era rânduiala bisericii în viziunea sfinţilor părinţi.În zilele noastre lucrurile s-au mai denaturat.

    ReplyDelete