Monday, November 12, 2018

S-a anuntat...

...pesta porcina si la noi in judet. Oamenii s-au grabit sa isi taie porcii, ca nu cumva sa li-i confiste altii. La un astfel de eveniment am participat si noi intamplator, aflandu-ne in vizita la cineva. Toti ne-am retras intr-o curte invecinata, numai Ionut a considerat ca poate sa ajute la imobilizarea animalului pentru taiere.
Bineinteles, cand s-a intors de acolo ne-a impartasit impresii. Ma asteptam sa il fi marcat latura sangeroasa a fenomenului. Nici gand. Primul (si cred ca singurul) lucru pe care mi l-a povestit a fost un aspect al vietii de relatie specific zonei in care traim. Din pacate nu era ceva pozitiv.

Cand au pozitionat porcul pt sacrificare, femeia a spus ca ar fi bine sa nu il aseze asa cum hotarase initial sotul ei, cu taietura la deal, ca sangele sa nu se scurga peste carne, ci se elimine la exterior. Fiindca era un comentariu legat de decizia lui, barbatul a certat-o netinand cont de parerea ei. Ulterior, vazand ca ea are dreptate, a mutat animalul, fara sa isi ceara scuze pentru iesirea avuta si fara sa spuna ca ea ar fi avut dreptate.

Unul dintre cei care ajuta, venit si el din alte parti, a intrebat contrariat: "Daca femeia iti da un sfat bun, de ce nu il primesti?" Inculpatul s-a facut ca nu aude, dar a raspuns Ionut: "Pentru ca suntem prea mandri!"

Din pacate, majoritatea barbatilor nostri, inainte de a fi crestini, sunt produsul acestei "culturi" a abuzului, a autoritatii prin forta. Castigarea superioritatii statutului de cap al familiei se face prin certuri (si eventual batai) nu prin dobandirea unui real ascendent moral pe calea cultivarii virtutilor.

1 comment: