Wednesday, January 15, 2014

Trebuie sa-ti cultivi putin cruzimea...

... ca sa intarci fortat,
sa fii surd la plansetele copilului,
sa ignori felul in care el se agata de gestul acesta prin care el simte cel mai bine iubirea si atentia pe care le ai de oferit,
sa-l respingi de langa tine cand iti cauta atingerea,
sa-l trimiti la altcineva cand cauta sa se odihneasca la sanul tau.
De ce?
Fiindca e prea obositor, fiindca te simti deja rau si gandul te sperie ca daca vei continua asa iti vei ruina sanatatea (si mai ai nevoie de ea pentru ca familia sa fie in armonie).

E drept ca in indreptarele de spovedanie nu scrie negru pe alb "am refuzat sa-mi alaptez proprii copii", dar noi, crestinii, suntem chemati ca in lupta noastra cu pacatul sa ne silim pana la sange. In loc sa renuntam la alaptare ar trebui sa cautam toate metodele de a ne imbunatati starea sanatatii pentru a putea face fata acestei provocari.

Scriu asta ca reactie la o discutie pe care am purtat-o cu o femeie care mi-a spus ca s-a hotarat ca pe al patrulea copil (doua luni) sa-l culce separat de ea, in alta camera si sa-l intarce mai devreme. Cand i-am sugerat sa incerce un stil de viata mai sanatos mi-a dat de inteles ca nu prea are cum sa renunte la alimentele procesate fiindca nu are timp sa gateasca: s-a reintors la serviciu desi ar putea beneficia de concediu maternal (si nu, nu banii sunt motivul). Pe mine astfel de atitudini inchise ermetic ma descurajeaza. Mesajul e clar: "Nu vreau!"

31 comments:

  1. Vreau sa o intarc de la1,5 luni pe ultima fetita.De o luna insa nu prea reusesc.Am ramas din nou insarcinata si ma gandesc si la dezvoltarea noului bebe.
    Am si experienta cand s-a intarcat singura la 1an ,fetita mai mare ,tot pe motiv de sarcina...
    Acum chiar nu stiu cum sa procedez noaptea, cand refuzul meu ar face-o sa trezeasca toata casa...
    aveti sugesti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dezvoltarea noului bebe nu e afectata de alaptare (TU esti cea care tre sa ai grija la alimentatie, cum deja ti-a zis Ecaterina). Din experienta mea si multor alte mame care alapteaza peste sarcina si in tandem, in prima parte a sarcinii, copilul "mare" va suge compulsiv, poate chiar mai mult decat inainte. Iar dupa aprox 4 luni, uneori mai tarziu, lactatia scade brusc, iar ei is reduc mult ritmul de supt (ceea ce deja spui ca ai verificat). Sarcina usoara!

      Delete
  2. Daca sanatatea iti permite, alapteaza in continuare. Hraneste-te bine, organizeaza-ti programul astfel incat sa te odihnesti, ia eventual suplimente nutritive care simti ca te fac sa te simti mai bine.

    ReplyDelete
  3. Draga Ecaterina, iti multumesc mult pentur blogul tau, ma intareste si ma ajuta enorm, mai ales ultimele postari legate de ferirea de copii. Noi suntem casatoriti de aproape 4 ani si sunt insarcinata in 4 luni cu al treilea copil. Prima fetita s-a intarcat in timpul sarcinii cu al doilea(lactatia scazuse destul de drastic oricum), iar acum Spiridon, care are 1an si 3 luni, inca suge bine, si ziua si noaptea si nu cred ca are gand de intarcare. Nu e usor, cand am aflat ca sunt insarcinata cu al treilea am avut un soc, m-am speriat, mi-era frica de greturi, de nastere, de ce-o sa vina, dar Dumnezeu si Sfintii Lui m-au intarit, greturile au fost putine in comparatie cu celelalte 2 sarcini si sarcina in sine e mult mai usoara. Nu-mi vine sa cred cum lucreaza Dumnezeu. Si mai ales ca cel de-al treilea, venind pana implineste S. 2 ani o sa iau in continuare indemnizatie. Iar hainute si tot ce au avut nevoie ne-a trimis Dumnezeu mai mult decat destul! Slava Lui Dumnezeu pentru toate!
    Vroiam sa te intreb ce suplimente ai luat tu in timpul sarcinii pentru calciu mai ales, si magneziu? Pentru fier am gasit Floradix, un sirop din plante, fff bun care m-a ajutat mult in ultima sarcina si am avut hemoglobina buna la nastere. Multumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu am luat decat Ca, Mg, Zn parca

      Delete
    2. Vitamine nu ati luat? Eu am luat un complex de vitamine (Elevit) inca de cand am ramas insarcinata pana aproape de nastere, dar nu stiu daca e bine pt ca imi crestea pofta de mancare mult mai mult. Acum la a doua sarcina nu as mai lua atatea vitamine, dar nu stiu ce sa fac.

      Delete
    3. Si sub ce forma ati luat Ca, Mg si Zn, suplimente naturiste sau pastile?

      Delete
    4. vitamine n-am luat deloc, la nicio sarcina

      Delete
    5. Imi spuneti va rog daca ati luat si acid folic, si daca da, de la inceput pana la sfarsitul sarcinii? Am inteles ca ar fi foarte important pentru bebelus. Multumesc!

      Delete
    6. Nu am luat nicio pastiluta de acid folic in nicio sarcina si cred ca in tara asta sunt sute de femei care nu au luat si au nascut copii sanatosi.

      Delete
  4. Dar cum sa procedeze o familie care nu are apropieri trupesti in perioada cat mama alapteaza? Poate isi doresc si alti copii, sau poate pur si simplu nu mai pot trai in abstinenta atata? Daca copilul se autointarca la 3 ani, inseamna aproape 4 ani de abstinenta cu tot cu perioada sarcinii. Parintele Arsenie Boca recomanda ca barbatul sa nu se apropie de femeie 2 ani dupa ce naste... Dar oare toata lumea poate asta? Si nu toti copiii plang disperati cand ii intarci. Nu trebuie sa-i inchizi in cusca, intarcarea se poate desfasura si pasnic... Eu te admir pentru modul in care alegi tu sa-ti cresti copiii, dar nu inseamna ca o mama care alapteaza doar un an, este o mama cruda, sau nu-si doreste sa alapteze mai mult. Uneori nu faci in viata doar ce vrei, mai faci si ce poti... Fiecare familie are un metabolism, nu cred ca trebuie sa creezi astfel de tipare, sa ajunga mamele sa se blameze ca nu sunt mame bune ca si-au intarcat copiii prea devreme. Eu inteleg ca alaptarea asta pana la varsta scolara este o replica extrema la nealaptare, dar cred ca un crestin trebuie sa fie cumpatat in toate... Ce se potriveste unei familii, nu se potriveste alteia. Corina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca intarci fortat si nu se autointarca scenariul tau pasnic nu pare prea realist.
      Parintele Arsenie Boca recomanda (si asta e un tipar), dar Biserica in general nu se baga la modul rigid in viata intima a cuplului.
      Dupa cum se vede in viata reala nu toti barbatii se potrivesc schemei cu abstinenta in timpul alaptarii. In fond, abstinenta nu e un scop in sine. De ce sa curmi un proces fiziologic la un sugar ca sa dai curs altui proces fiziologic la un adult. se presupune ca adultul are alte mecanisme de a face fata sistarii unei placeri comparativ cu sugarul (la care nu e vorba numai de placere, ci si de nutritie)
      Sa-ti spun de parintele Paisie aghioritul care intr-una din cartile sale facea un pogoramant surprinzator pentru mine la renuntarea la abstinenta chiar si pe timpul sarcinii?

      Delete
  5. Si parintele Cleopa facea astfel de pogoraminte in timpul sarcinii. Cat despre intarcarea fortata desfasurata pasnic, da se poate, cei doi copii ai mei nu au facut crize de niciun fel, si i-am intarcat tot pe motiv de bebe in burtica, lapte tot mai putin si oboseala mea pt ca se trezeau des noaptea, chiar si dupa 1 an...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce strategii :) ai aplicat? Cum au reactionat cand i-ai refuzat? Au fost intelegatori? Eu zic ca ai niste copii minune. Doamne ajuta!

      Delete
    2. Ambii copii nu au vrut suzeta sau biberon sub nici o forma.. Cand ma hotarasem ca vreau sa INCERC sa ii intarc am introdus incet incet biberonul cu lapte....Intai refuzata, apoi cate un pic il acceptau, pana il beau tot. Si de cate ori trageau de bluza pt ca voiau sanul, ii luam langa mine, la san, si le ofeream biberonul. O zi nu, a doua zi nu...si eu le tot spuneam mami nu mai are laptic, papam de aici....Se uitau la mine banuitor, dar pana la urma au acceptat. Au fost si plansete, opozitii, dar nu crize adevarate.

      Primul pas a fost cu biberonul intreaga zi, si noapte san. Apoi au acceptat biberonul si noaptea. Toata procedura a durat cam 2 saptamani si ambii copii aveau 1 an si 4 luni.

      Delete
    3. Eu am intarcat-o pe fiica mea cand avea un an si zece luni si aveam deja doua luni de sarcina; imi era mereu rau, greata, voma, stare de slabiciune, iar in timpul alaptatului aproape imi pierdeam cunostinta. Aveam deja 3 luni de cand nu o mai alaptam decat la somnul de pranz (dar statea cam 1h30min sa traga de san in timp ce dormea) si de noapte (la adormire, apoi dupa 3h, apoi cam la 1h, pana dimineata pe la 6-8, cand mai prindea un somn bun). Ziua 1 i-am dat-o sotului meu sa o adoarma plimband-o in brate la pranz si a ramas numai cu alaptatul de noapte. Zilele 2-4 am adormit-o eu in brate si cu ceva melodii de pe youtube, desi starea mea fizica nu era prea grozava. Ziua 5 - s-a trezit noaptea sa o alaptez, dar i-am spus ca nu mai este sanul (na-na), ci doar mama, si am tinut-o in brate strans; in timp, s-a linistit, dar i-au trebuit 2h ca sa adoarma (de la 3 la 5 am). Ziua 6 (de fapt noaptea) - ca si ziua 5, doar ca s-a trezit mai tarziu si a adormit dupa numai 1h20min. Si de la ziua 7 incolo a dormit toata noaptea (asa ceva nu s-a intamplat niciodata cu ea, inainte de intarcare). Nu vroia biberon, nu vroia suzeta, doar sa o strang in brate. Nu a mai cerut sa suga apoi, de unde inteleg ca era destul de pregatita pentru intzarcat dpdv al nutritiei, dar tinea la momentul de afectiune. Ce am observat, totusi, este ca a devenit foarte mancacioasa ulterior (NU lapte/lactate, ci de toate), deci banuiesc ca laptele meu, asa putin cum era, era destul de concentrat in nutrientii care ii erau ei necesari...

      Delete
  6. Eu alaptez de imediat 4 ani, din care mai mult de 2 in tandem, iar acum sunt insarcinata cu al treilea copil si ii alaptez in continuare pe ceilalti doi. Astept sa se autointarce ei, cand vor fi gata. Am incredere in ei, dar mai ales in Dumnezeu care ne-a creat perfecti.
    De alimentat ma straduiesc sa ma alimentez cat mai natural si corect iar de hidratare am grija in mod special.

    Renuntarea la alimentele procesate si cautarea unei alimentatii cat mai sanatoase nu ar trebui sa tina de sarcina sau alaptare :(.

    ReplyDelete
  7. Sunt o mamica insarcinata a doua oara care inca o alaptez pe fetita mea de 1 an si 5 luni, obisnuita sa adoarma la san si sa doarma cu noi in pat. Co-sleepingul e oarecum controversat, dar a fost mai usor pt noi sa doarma bebe cu mine ca sa o pot alapta. Nu stiu cum sa fac acum cu al doilea bebe, am auzit si variante cu dormitul ambilor bebei in aceeasi camera, sau sa o mut singura in alta camera. Ma puteti ajuta cu un sfat din experienta dumneavoastra, cum sa ma impart echitabil la ambii bebei? Multumesc mult!

    ReplyDelete
  8. Eu am dormit cu mai multi copii de varste diferite si nu s-au deranjat reciproc.
    Actualmente dorm cu cate trei :) fiindca n-am un pat mai mare

    ReplyDelete
  9. Ca ati luat de la inceputul unei sarcini, pe tot parcursul? Cum l-ati luat? Am inteles ca nu e recomandat Ca in primele luni de sarcina pt ca poate afecta copilul. Si Mg si Zn cum ati luat, pe toata perioada sarcinii?

    ReplyDelete
  10. Am luat mai ales in primele luni fiindca imi era tare rau si nu ma puteam alimenta mai deloc. Simteam ca imi face bine.

    ReplyDelete
  11. Ca Mg si Zn se gaseau combinate toate

    ReplyDelete
  12. Draga Ecaterina, am inceput sa imi intarc copilul de doua zile pt ca sunt insarcinata, dar ma confrunt cu dureri de san persistente. Sunt usor umflati, am mai scos laptele cu pompa din 2 in 2 ore azi noapte pt ca mi-e teama sa nu apara complicatii. Mi-am pus acum patrunjel tocat pe sani. Ceaiuri nu vreau sa beau pt ca ar putea afecta bebelusul. Ce as putea face? Mi-e frica sa nu trebuiasca antibiotic, ar fi periculos pt sarcina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Decat sa scoti laptele cu pompa mai bine-i dai sa suga celui mare. In plus nu ar trebui sa sistezi suptul brusc. Chiar daca te-ai hotarat sa-l intarci, fa-o rarind alaptarile. va fi mai usor pentru amandoi.
      daca trebuie sau nu antibiotic nu-ti pot zice online: daca ai febra mare, san rosu si ff dureros, scurgeri mamelonare galbui etc tu stii. Daca e doar o usoara marire de volum si o jena duraroasa inca nu e f grav. la urma urmei exista antibiotice care se pot administra in sarcina, dar nu cred sa ajungi pana acolo, daca evacuezi periodic laptele.
      Nu uita ca, cu cat mulgi mai mult, cu atat vine mai mult lapte.

      Delete
    2. Multumesc pentru raspuns. E mai bine acum, am pus comprese calde, am scos laptele, apoi comprese reci si m-am infasurat strans peste sani. Incerc sa ma mulg tot mai rar. Am incercat o intarcare usoara, dar nu a mers pentru ca bebe a opus o rezistenta careia eu nu i-am putut face fata, iar cand alaptam simteam contractii si mi-era frica pentru celalalt bebe.

      Delete
  13. Mulțumindu-vă pentru bucuria pe care am avut-o după ce v- am descoperit blogul si după ce l-am citit cap coada, îmi vars si eu oful ..tocmai m-am întors de la un control ginecologic unde am fost luata pe sus ca de ce alăptez copilul care face luna asta un an fără sa mă protejez de o eventuală sarcina...i- am explicat ca ne mai dorim copii, dar nu a contat...a tinut- o doar pe faptul că organismul nu face fata si alăptării si unei noi sarcini si- apoi, fetita e mare...cat vreti s- o mai alaptati? Sunt asa tristă și dezamăgită :( m- a tratat ca pe o sălbatică care nu a auzit de anticoncepţionale.
    Numai bine va doresc! Doamne ajută!

    ReplyDelete
  14. Doamne ajuta, doamna Ecaterina!
    Vreau sa va cer cateva informatii refiritoare la urmatoarea situatie: Fetita noastra are 1 an si 2 luni, i-au iesit pana in prezent 8 dintisori si de curand am observat ca unul dintre ei are o pata inchisa la culoarea (ca un inceput de carie). Precizez ca inca o alaptatez si suge foarte mult si pe timpul noptii (4-5 treziri in noptile bune). Credeti ca acest lucru are legatura cu aparitia cariei? As vrea sa ii mai dau lapte inca o perioada, dar si aparitia cariei ma ingrijoreaza in acelasi timp, si cum doarme cu mine in pat e aproape imposibil sa nu mai suga noaptea daca nu o intarc.
    Numai bine!
    Multumiri!
    Emanuela

    ReplyDelete
  15. nu, nu cred ca alaptarea da carii
    cineva s-a ocupat mai temeinic de traduceri pe tema asta
    http://blogulmeumediocru.blogspot.ro/2011/05/anda-alaptarea-si-cariile-dentare.html

    ReplyDelete