Monday, January 24, 2011

Sugar = 0-12 luni?

         Cunosc şi eu în România o familie deosebită în care mama a alăptat al doilea copil (o fetiţă) 5 ani,dupa care Dumnezeu i-a mai dăruit un băieţel.A decis să îi hrănească pe amândoi la sân.La vârsta de 7 ani fetiţa a încetat să mai sugă fără intervenţii brutale din exterior,fără trucuri care să o ajute să uite de sân,fără muncă de lămurire.Acum este la liceu şi vreau să vă spun că se remarcă prin inteligenţă, bună-cuviinţă şi echilibru psihic.

Am admirat la ea respectul şi ascultarea faţă de părinţi,lucruri atât de rare în generaţia ei.Cred că acestea din urma sunt şi roadele "investiţiei" sufleteşti pe care mama ei a făcut-o alăptând-o.Este vorba de acea legătură indisolubila al cărei substrat material este laptele matern.Când am întrebat-o dacă îşi aduce aminte cum era laptele mi-a răspuns:"Cum aş putea să uit?Era dulce... şi la propriu,şi la figurat!"
      Să nu privăm copiii de această bucurie!Putem găsi tot felul de scuze (lipsa de somn,de timp,de calciu,de mameloane etc.) dar să nu uitam că vom da seama înaintea Celui Ce cunoaşte adâncul inimii!

icoană pictată de fetiţa de care spuneam

5 comments:

  1. Am rezerve ... mari ...

    Mi se pare un obicei "la limita". 8-|
    Desi mi-e teama sa-l categorisesc din dorinta de a nu gresi ...

    Desi ai prezentat cazul unei fetite pe care o cunosti personal, totusi ... nu mi se pare ceva firesc.

    Filmuletul nu ma incanta, fiind cam ostentativ imi intareste mai mult ideea ca alaptatul unui copilas mai mare de 2 ani e cel putin ... ciudat.

    Mereu am considerat alaptatul ca pe o taina minunata, lasata de Dumnezeu, care se petrece intre prunc si mama si care-i leaga sufleteste si mai tare. De fiecare data cand o mama mi-a spus ca nu e nicio problema sa stau in camera cat timp isi alapteaza copilul, nu am putut, am simtit ca-i deranjez.

    ReplyDelete
  2. Şi pe mine m-a cam contrariat, dar m-am gândit că am nişte preconcepţii formate de societatea în care trăim. N-a putea să-ţi aduc acum un verset, dar ştiu că la vechii evrei copiii erau alaptaţi până la 3 ani.

    ReplyDelete
  3. 3 ani cred ca se incadreaza inca in firesc.

    Dar 7-8 ani ... nu stiu. 8-|
    Deja copiii au o alta putere de intelegere a lucrurilor, devin mai constienti de lumea din jur, nu mai au inocenta bebelusilor.
    E varsta la care nici nu se mai pot impartasi fara spovedanie.

    Nu sunt mama (desi mi-am dorit), de aceea e posibil sa gresesc ...

    ReplyDelete
  4. Ma bag si eu ca musca in lapte in aceasta discutie si imi cer iertare. Cred ca si Maria are dreptate cand vorbeste depre intimitate dar si Ecaterina ca a postat. Poate ca noua ni se pare un pic aiurea prelungirea acestei perioade, pentru faptul ca suntem adulti si am vazut multe lucruri urate cu ochii nostri de-a lungul timpului.

    Poate daca am privi prin ochii copilului alaptat si la o varsta mai marisoara, lucrurile ar sta cu totul altfel.

    si zic si eu la final ca Maria: Nu sunt mama (desi mi-am dorit), de aceea e posibil sa gresesc. Insa imi amintesc de inocenta pe care o avema la 7-8 ani

    ReplyDelete