Thursday, January 6, 2011

Olita

           In aceasta fotografie Grigorie avea 4 luni.Stand mereu cu el am putut observa cand isi face nevoile si am inceput sa il tin deasupra unui lighean.Dupa un timp a inceput sa îi placa sa fie curat si ne anunta ca are nevoie de lighean(printr-o grimasa specifica)si chiar ne astepta putin pana îl puneam.Rezultatul:economie+ecologie:-)
           Am invatat sa incerc sa obisnuiesc copiii la olita devreme de la o taranca moldoveanca cu 8 copii pe care am intalnit-o in tren cand eram mica.Mi-a ramas amintirea celui mai mic,un sugarel de 7 luni care cerea la"olita".Nu citise,sarmana,despre potty-training,dar era experta.
           Nu i-am stresat pe copii in aceasta privinta ci doar am venit in intampinarea dorintei lor de a se pastra curati,dorinta pe care nu si-o puteau eprima verbal.Doar unul dintre cei 5 copii ai mei a preferat sa murdareasca scutecul si l-am lasat pana la doi ani si jumatate.Copiii hotarasc!!!

3 comments:

  1. Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Cum procedati cu somnul bebelusilor din timpul zilei? Foarte rar adoarme singuel, altfel il tin pe burta mea, il plimb pe umar, se vede ca ii e somn, dar se smiorcaie. Sper ca nu radeti, chiar am nevoie de o parere mai experimentata. Este necesara realizarea unui program la bebelusi? Este mic , are doar 3 luni. Va multumesc anticipat!

    ReplyDelete
  2. Nu sunt persoana cea mai experimentata in adormit bebei :)
    Ce pot spune e ca niciunul dintre ai mei nu avea program de somn la trei luni, ca nici macar nu ma interesa sa le fac un program ca sugari (nu i-am leganat special pt asta la varste atat de mici) dar am avut grija dupa putere de rutina celorlalti membri ai familiei, astfel incat bebelusii sa sesizeze niste perioade de liniste pe care in timp le-au folosit si pentru odihna lor.

    Singuri nu prea s-au culcat niciunii, pentru ca asa i-am invatat eu, sa stau cu ei / langa ei, la culcare. Nu zic ca e un obicei eficient (daca ma raportez la cata treaba aveam de facut) dar m-au motivat propriile amintiri despre cat de neplacut mi se parea sa ma duc singura la culcare si am pus accentul pe confortul lor psihic. Cat au fost foarte mici se culcau la mine in brate in timp ce faceam altceva sau in poala la mine cat eram la masa de seara, iar la varste mai mari ii adormeam in pat, deseori la san, cantandu-le, mangaindu-i sau facandu-le masaj.

    Despre somnul bebelusilor mai sunt traduse cateva articole utile pe blogul "Alex si David cresc"

    Sper sa nu te dezamagesc prea tare, dar la trei luni mama ar trebui sa stea la dispozitia sugarului si sa-l astepte sa-si regleze singur bioritmul. La unii asta se intampla mai devreme, la altii mai tarziu, fara sa fie cazuri patologice.

    ReplyDelete
  3. Ma bucur tare mult sa aflu ca este o chestiune de timp, inseamna ca singurul meu rol este acela de observator. Imi éra teama sa nu ratez ceva in dezvoltarea lui. Il alaptez la cerere si doarme noaptea, dar ziua éra un mare semn de intrebare pt mine. Va multumesc pt timpul acordat!

    ReplyDelete